GSP.RO  »  INTERNATIONAL  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Mircea Lucescu le-a explicat germanilor, înaintea amicalului cu Borussia: „Am fost înțeles greșit”

Mircea Lucescu în presa germană: „Fac tot ce-mi stă în putere pentru a ajuta Ucraina” // foto: Imago
Mircea Lucescu în presa germană: „Fac tot ce-mi stă în putere pentru a ajuta Ucraina” // foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 26 aprilie 2022 12:06 / Actualizat marti, 26 aprilie 2022 15:22

Antrenorul lui Dinamo Kiev a oferit un amplu interviu cotidienelor germane „Frankfurter Allgemeine” și „Augsburger Allgemeine”, în care a vorbit despre implicarea sa în susținerea fotbalului din țara vecină după izbucnirea războiului cu Rusia. El și-a exprimat încrederea că „fotbalul ucrainean și Ucraina vor reînvia”.

În ajunul amicalului umanitar pe care Dinamo Kiev îl va susține diseară la Dortmund, contra Borussiei (19:00, ora României), Mircea Lucescu a fost principalul interlocutor al jurnaliștilor germani. 

Într-un interviu acordat cotidienelor „Frankfurter Allgemeine” și „Augsburger Allgemeine”, antrenorul alb-albaștrilor a explicat cum ajută Ucraina.

„După sosirea la București, m-am implicat în primul rând pentru ca membrii familiilor jucătorilor mei să ajungă în România. Întreaga echipă Dinamo Kiev, inclusiv personalul de suport, se află acum la București, unde avem sediul la baza Olimpia.

 Între timp am jucat la Cluj, cu CFR, la Istanbul, cu Galatasaray, și la Varșovia, împotriva Legiei, meciuri de caritate ale căror încasări sunt destinate reconstrucției Ucrainei. De asemenea, suntem în contact cu PSG, cu Inter pentru a juca și cu aceste cluburi”.

Ce au făcut Mircea Lucescu și fotbaliștii de la Dinamo Kiev în ziua de Paște
Dinamo Kiev
Ce au făcut Mircea Lucescu și fotbaliștii de la Dinamo Kiev în ziua de Paște

Mircea Lucescu: „Nu există loc pentru rivalitate”

„Luce” a confirmat că a venit și în sprijinul jucătorilor rivalei Șahtior Donețk: „Într-o situație atât de delicată, cum aș putea să-i tratez diferit pe jucătorii lui Șahtior de cei ai lui Dinamo? Nu există loc pentru rivalitate în acest moment. I-am ajutat pe ei și pe familiile lor să stea la hoteluri și să găsească apartamente în București. Internaționalul lui Dnepr, Artem Dovbyk, a sosit recent la București. Și el se bucură de tot ajutorul care îi poate fi acordat”. 

Antrenorul lui Dinamo a admis că această situație-limită în care trebuie s-o conducă pe Dinamo Kiev reprezintă „un teritoriu complet nou pentru mine și o experiență pe care nu mi-aș fi dorit s-o trăiesc. 

Într-o situație similară, dar nu de aceleași dimensiuni, m-am aflat în 2014, când eram antrenor la Șahtior Donețk și a izbucnit conflictul din Donbass. Pe atunci am stat peste șapte săptămâni cu toată echipa în străinătate. După aceea, nu ne-am putut întoarce la Donețk și de atunci clubul are sediul la Kiev. În ciuda acestor circumstanțe nefavorabile, fotbal a continuat să se joace la vremea respectivă. Acum nu te mai poți gândi la așa ceva. Dar cred că fotbalul ucrainean și Ucraina vor reînvia”.

„Am fost greșit înțeles” 

Reporterii i-au amintit tehnicianului în vârstă de 76 de ani că, într-un interviu apărut la scurt timp după începerea războiului, a criticat sancțiunile împotriva întregii lumi sportive rusești, afirmând că „sportul nu trebuie implicat în evoluțiile politice"

Și l-au întrebat dacă „ar fi de imaginat ca naționala de fotbal a Rusiei să joace un baraj de Cupa Mondială în timp ce armata rusă a pornit un război de agresiune?”. 

Lucescu a explicat însă că declarațiile lui „au fost înțelese greșit” la momentul respectiv și puse într-o lumină nefavorabilă.

Spuneam doar că sportivii Rusiei nu ar trebui să plătească prețul pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cu siguranță un sportiv sau o asociație care pledează pentru acest război trebuie sancționate. O astfel de atitudine ar pune sub semnul întrebării spiritul fair-play-ului și sportul în general. Pe de altă parte, cred că sportul este capabil să acționeze ca un ambasador și să contruiască punți între națiuni
- Mircea Lucescu, antrenor Dinamo Kiev

Mircea Lucescu, despre barajul pentru CM 2022: „O situație dificilă”

„Luce” a comentat și faptul că reprezentativa Ucrainei este nevoită să joace pe 1 iunie la Glasgow, cu Scoția, în play-off-ul CM 2022.

„Este o situație foarte dificilă. Programul internațional și viitoarea Cupă Mondială nu lasă prea mult spațiu de manevră. Federația ucraineană a organizat acum un cantonament în Slovenia, pentru națională. Echipa se va reuni acolo pe 3 mai, ca să pregătească meciul din Scoția. Având în vedere circumstanțele actuale, mi se pare o soluție relativ acceptabilă. În ceea ce mă privește, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că jucătorii dinamoviști se vor pregăti pentru reprezentativa lor în cel mai bun mod posibil”.

Citește mai multe știri

Mircea Lucescu ar putea pleca de la Dinamo Kiev » Antrenorul român, pe lista unei importante echipe europene! Nu e însă favorit

Joacă și la Paris! Mircea Lucescu a vorbit cu Leonardo pentru încă un meci caritabil

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează