GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  MEDIA

EXCLUSIV. De ce e Liga 1 nevoită să reia acest sezon: eAD Interactive, deținătorul drepturilor TV, dezvăluie clauza din contractul cu LPF

Articol de , , - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 20:15

Cluburile sunt încă în pauză, iar FRF şi LPF avansează doar scenarii, nimic concret privind data la care s-ar putea relua campionatul. Mai mult, în spaţiul public s-au vehiculat, chiar tot mai des în ultima vreme, scenarii care cuprind inclusiv varianta ca Liga 1 să nu se mai dispute deloc pentru 2019-2020 şi să se înceapă direct cu viitorul sezon.

Ar fi o soluţie dezastruoasă pentru cele 14 cluburi. Motivul? Drepturile TV nu vor mai fi plătite integral. Deşi firma care deţine aceste drepturi, eAD Interactive, a plătit aproape întreaga sumă pentru campionatul în curs, directorul societăţii, Orlando Nicoară, susţine că există o clauză clară în contract: 

"Suma care e trecută acolo prevede un număr de meciuri care trebuie livrate, iar contractul prevede penalizări dacă nu se atinge numărul specificat, dar e prea devreme pentru a spune acum ce va fi peste o lună sau peste două luni".

Din perspectiva numărului de meciuri care s-au disputat în acest sezon, Liga 1 nu a atins nici măcar 75%. În momentul întreruperii, se jucaseră 196 de partide. Mai există 8 etape în play-off şi 12 în play-out, deci un rest de 72 de partide. Ceea ce înseamnă aproape 27% din total.

7,5 milioane de euroar reprezenta 27% din suma anuală totală a drepturilor TV în Liga 1

"Nu vreau să dau niciun fel de mesaj negativ, că nu se vor plăti banii sau ceva de genul acesta. În primul rând, fiindcă nu ne-am gândit la aşa ceva! În al doilea rând, data oferită de UEFA ca termen pentru încheierea campionatelor încă ne permite să avem timp pentru a se disputa toate jocurile. Noi nu luăm în calcul că nu se va putea juca restul campionatului", susţine Orlando Nicoară.

Contractul actual e plătit aproape în întregime. Cea mai recentă traşă de bani a fost virată către LPF la final de februarie. "Mai există un rest foarte mic, de sub 7-8%. În momentul în care se va relua sezonul, vom da imediat drumul la plată", spune şeful eAD. 

Din informaţiile GSP, drepturile cesionate de LPF către eAD sunt drepturi TV şi drepturi comerciale, iar cota pentru cele TV a fost achitată în întregime.

2024e anul în care expiră contractul actual, dintre LPF şi EAD Interactive, în privinţa cesiunii drepturilor TV în Liga 1, iar suma totală ajunge la 140 de milioane de euro

Fotbal fără spectatori

O soluţie avansată inclusiv şi pentru alte campionate, să se joace fără spectatori, e văzută cu ochi buni inclusiv de deţinătorii de drepturi TV. "Dacă Germania a anunţat că e o soluţie şi e Germania, probabil ţara care va pierde cel mai mult fiindcă nu va avea public pe stadion, atunci cred că şi pentru România e o variantă viabilă. Repet, dacă Germania, unde cred că 20 la sută din bugetele cluburilor sunt asigurate de bilete şi de încasările din ziua meciului, poate juca fără spectatori, s-ar putea şi la noi", a declarat Orlando Nicoară pentru GSP.

43%din bugetul cluburilor de Liga 1, în anul fiscal 2018, a fost asigurat de încasările din drepturile TV

Se schimbă sistemul competițional?

Ce s-ar întâmpla însă cu drepturile TV dacă în sezonul viitor s-ar reconfigura sistemul competiţional, cu 16 sau 18 echipe, cu sau fără play-off?

"Avem un contract pe care intenţionăm să-l respectăm dacă ni se va livra numărul de meciuri stipulat în înţelegere. Schimbarea sistemului în Liga 1 nu depinde de noi, e în responsabilitatea FRF, a LPF, a cluburilor, dar dacă vor dori să schimbe, mi s-ar părea foarte logic şi normal ca şi noi să fim întrebaţi sau consultaţi", a încheiat şeful firmei care deţine drepturile TV în Liga 1.

3,3 milioanede euro, cu tot cu TVA, încasează pe un singur sezon, din drepturile TV, campioana din Liga 1

1,25 milioanede euro, inclusiv TVA, e suma care îi revine unei nou-promovate

Videoclip MAI pe piesa lui Smiley, cu Simona Halep, Nadia Comăneci sau Ianis Hagi

CITEȘTE ȘI:

Dezvăluiri după 36 de ani de la Dinamo - Liverpool » Clipe de coșmar pentru englezi la București: „Soldaţii şi poliţiştii români ne făceau semne că ne taie gâtul!”

ANALIZĂ. Fotbalul poate fi un business de succes şi în România: Viitorul și Craiova, exemple de management: 3 milioane de euro profit

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (16)
marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  13 Aprilie 2020, 12:28
Postat de alexbibirica1 pe 13 Aprilie 2020, 08:43

Ni s-a mai promis si introducerea arbitrajului video aka V.A.R (video assistent referee)

Și echipele feminine promise. Sa vedem cine ia licență fără echipele feminine. Și gazoane încălzite.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  13 Aprilie 2020, 11:53

Timișoara, Arad, Rapid, Mioveni, Ploiești, Pitești ... Liga 1 va este obturata chiar de Televiziuni. Luați masuri.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  13 Aprilie 2020, 11:47

18 echipe cu marile orașe incluse și încălzire în gazon.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează