GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  SPECIAL

EXCLUSIV Il Luce a reacționat la materialul din Gazetă: „I l-am dat lui Pele pe al meu. Eu îl am pe al lui, cu tot cu iarbă pe el”

Mircea Lucescu e dorit la Beșiktaș  // FOTO: Imago
Mircea Lucescu e dorit la Beșiktaș // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat vineri, 29 martie 2024 11:06 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 19:21

Mircea Lucescu a povestit pentru GSP.ro cum a a ajuns tricoul lui la o altă legendă a fotbalului, brazilianul Pele, după meciul direct dintre România și Brazilia la Mondialul din 1970. Echipamentul iconic este parte din muzeul „Legends - The home of football”, din centrul Madridului, alături de alte piese de artă, memorabile.

Experiența de la Madrid, cu ocazia superamicalului de lux dintre Columbia și România, scor 3-2, a prilejuit și vizitarea muzeului "Legends - The home of the football". Situat în inima capitalei Spaniei, situat pe șapte etaje și 4.000 de metri pătrați, locația este plină de obiecte istorice din lumea fotbalului internațional.

Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele
GSP SPECIAL
Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele

Tricoul lui Il Luce oferit marelui Pele este în muzeul fotbalului de la Madrid

În afara unor tururi virtuale în istoria Mondialelor sau a stadioanelor icone ale lumii, vizitatorii pot savura enorm de multe piese de colecție, adevărate obiecte de artă chiar, tricouri ale lui Maradona, Pele, Garrincha, Cruyff, Di Stefano, Beckenbauer, Zidane, Messi sau Ronaldo.

Tricoul purtat de Mircea Lucescu la meciul cu Brazilia din 1970
+19 FOTO

O surpriză imensă a fost să vedem tricoul lui Mircea Lucescu din meciul cu Brazilia (2-3) de la Mondialul din 1970. La finalul acelei partide memorabile, Il Luce a făcut schimb de echipament cu Pele.

Tricoul bleu are cusută banderola roșie de căpitan pe mâneca stânga. Iar stema RSR (n.red Republica Socialistă România) este cusută și apare în relief pe acest echipament istoric.

70de meciuri a adunat Lucescu pentru națională, unde a marcat 9 goluri

Poveste de fotbal: cum au făcut schimb de tricouri doi mari fotbaliști

Chestionat de Gazeta Sporturilor referitor la aceste detalii, Mircea Lucescu, la rândul său spectator pe "Metropolitano" la amicalul cu Columbia, a fost surprins să dea de urma tricoului pe care l-a purtat în urmă cu 54 de ani.

+2 FOTO

"L-ați găsit acolo? Extraordinar! Păi acesta este tricoul pe care eu i l-am dat lui Pele, după meci, de fapt, am făcut schimb, el mi l-a dat pe al lui. Am și cadrele de la acel moment, o să ți le trimit pe telefon. Cum să nu-mi aduc aminte de tricou?!

Este bleu, cu banderola roșie, subțire, cu stema RSR. Eu îl păstrez și acum pe al lui Pele (râde), al lui este nespălat, cu iarbă pe el. M-am mirat că este la Madrid, fiindcă știam că tricoul ajunsese pe la Moscova la un moment dat. Știu că-l dăduse celor de la FIFA, parcă. În fine, sunt piese de muzeu, într-adevăr", a declarat Il Luce pentru GSP.ro.

România are ceva de la Pele. Tricoul lui este la mine. Eram destul de apropiați ca vârstă. Chiar dacă eu, nu doar eu, îl priveam ca pe un extraterestru. Avea o imagine... În plus, nu aveai posibilitatea pe atunci să te întâlnești cu astfel de legende, de prea multe ori, sau să le vezi zi de zi la TV, în toate imaginile

Mircea Lucescu

Înaintea poveștii: „Rică Răducanu l-a luat în brațe pe Pele, am făcut poze"

În "groapa cu lei", cum a fost denumită grupa de la CM "70, România a fost învinsă de Brazilia, scor 2-3, de echipa ce avea să devină campioană mondială, după 4-1 cu Italia în finală.

Pentru sud-americani, Pele marca o dublă, a reușit și Jairzinho să puncteze, în timp ce pentru tricolori au dat gol Dumitrache și Dembrovschi.

Cu câteva luni înainte, delegația României, care efectua în acele vremuri cantonamente și amicale în zone diverse ale globului, pentru a se familiariza cu marile echipe și marii fotbaliști, era cazată la Rio de Janeiro, în Brazilia, la un hotel pe Copacabana.

Acolo, s-au întâlnit în premieră legendari fotbaliști ai României și Braziliei. "Ei veniseră să dea niște teste fizice, brazilienii au stat cu românii în același hotel. Rică Răducanu, îl știți doar, s-a dus la Pele, l-a luat în brațe, au făcut poze... Ne-am făcut poze unii cu ceilalți.

Apoi, am jucat cu, probabil, cea mai bună echipă a Braziliei din istoria fabuloasă a acestei naționale. Pele era extraordinar. Un sportiv complet, care nu accepta eșecul sub nicio formă.

La final, am făcut schimb de tricouri, dar a fost ceva ce a venit natural, nu a fost premeditat", a povestit Il Luce despre întâlnirea cu unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria sportului. În decembrie 2000, FIFA l-a desemnat pe Pele, alături de Diego Armando Maradona, drept cel mai mare fotbalist din toate timpurile.

77de goluri în 92 de selecții la naționala Braziliei a strâns Pele între 1957 - 1971

3titluri mondiale a adunat Pele cu Brazilia, pe lângă alte zeci de trofee individuale și cu echipele de club, Santos și New York Cosmos

Citește și alte știri:

EXCLUSIV Andrei Nicolescu a deconspirat pentru GSP.ro planul lui Dinamo: „Am făcut și cerere la FRF!”

EXCLUSIV Mircea Lucescu a fost la câțiva metri de bătaia care i-a adus lui Dinamo suspendarea, iar acum reacționează: „Incredibil!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
costeltudor
costeltudor  •  29 Martie 2024, 23:05

Cum să-l dea ? Cu cat e mai vechi cu atât produce mai mulți bani ! La îl luce , asta contează , BANII !!!

costeltudor
costeltudor  •  29 Martie 2024, 23:05

Cum să-l dea ? Cu cat e mai vechi cu atât produce mai mulți bani ! La îl luce , asta contează , BANII !!!

costeltudor
costeltudor  •  29 Martie 2024, 23:05

Cum să-l dea ? Cu cat e mai vechi cu atât produce mai mulți bani ! La îl luce , asta contează , BANII !!!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează