INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FCSB

FCSB vs. CSA Steaua de Bulgaria! Marea provocare: va susține Peluza Sud, înfrățită cu galeria clubului tradițional, ȚSKA Sofia, pe FCSB de Bulgaria?

Articol de , - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 15:34 / Actualizat joi, 22 iunie 2023 16:49

FCSB, vicecampioana României, va întâlni în Conference League o grupare desprinsă din vechiul club de tradiție, ȚSKA Sofia, de unde s-a format o altă echipă în 2016. Atunci, suporterii au fost nemulțumiți că vechiul club fusese cumpărat de patronul lui Litex Loveci, cu care se făcuse o fuziune.

CSA Steaua n-a avut drept de promovare, astfel că nu vom avea parte de un duel FCSB - CSA în viitorul sezon al Ligii 1, însă ceea ce România nu permite o face UEFA. 

FCSB a picat în Conference League cu CSA Steaua din Bulgaria. Prezentarea adversarului
FCSB
FCSB a picat în Conference League cu CSA Steaua din Bulgaria. Prezentarea adversarului

Tragerea la sorți pentru stabilirea meciurilor din turul 2 preliminar în Conference League va produce duelul FCSB vs CSA Steaua de Bulgaria. De fapt, adversara roș-albaștrilor va fi ȚSKA Sofia 1948. Un club desprins din clubul tradițional al Bulgariei, ȚSKA Sofia, aproape exact după modelul urmat și de splitarea Stelei în FCSB și CSA.

De ce a apărut a doua ȚSKA Sofia

La jumătatea deceniului trecut, ȚSKA Sofia, care traversa o perioadă extrem de complicată și era amenințată cu falimentul, a fost cumpărată de patronul lui Litex Loveci, care, de fapt, a reușit să intre în posesia palmaresului clubului. 

+11 FOTO

S-a creat o fuziune între cele două cluburi, dar s-a mers mai departe cu numele de ȚSKA Sofia. Lucru care a fost contestat vehement de o mare parte a suporterilor, ȚSKA Sofia fiind una dintre cele mai iubite echipe din Bulgaria. 

Fanii au renunțat să mai susțină formația și au creat un club complet nou, care în vara lui 2016 a luat startul într-o ligă de amatori, Liga a 4-a din capitala Bulgariei. 

La finalul primului campionat a și promovat în liga a 3-a, după un baraj cu Bratsigovo, câștigat la penalty-uri. Tot în acea vară, noua echipă disputa și finala Cupei Amatorilor din Bulgaria, în care pierdea în fața lui Cernomoreț Balcic.

A arbitrat lupta la titlu, a jucat finala Cupei

A promovat în liga secundă în vara lui 2018, fără să suporte nicio înfrângere. După doi ani petrecuți în Liga a 2-a, în vara lui 2020, ȚSKA Sofia 1948 a ajuns pe prima scenă. 

Și astfel, începând cu 2020-2021 la sud de Dunăre a avut loc ceea ce în Liga 1 de la noi nu s-a putut, dueluri între ȚSKA Sofia și ȚSKA Sofia 1948! A prins play-off-ul încă de la primul sezon petrecut în Liga 1 și a terminat pe locul 5. 

16,3 milioane de euroe valoarea lotului lui ȚSKA Sofia 1948, conform transfermarkt, mai puțin de jumătate din nivelul pe care îl are FCSB, care trece de 34 de milioane de euro

În 2021-2022 a evoluat în play-out, dar în campionatul recent încheiat a fost una dintre protagoniste. În afara faptului că a terminat pe podium, a fost un arbitru important în lupta pentru titlu.

 Într-un final incendiar de sezon, cu Ludogoreț și ȚSKA Sofa luptându-se pentru primul loc și despărțite de numai un punct, viitoarea adversară a FCSB-ului a încurcat-o prima dată pe Ludogoreț, după care i-a pus piedică și lui ȚSKA.

În plus, a disputat și finala Cupei Bulgariei, unde a fost învinsă de Ludogoreț, scor 3-1.

Pe cine va susține Peluza Sud?

Una dintre cele mai interesante întrebări care se pune în acest moment e pe cine vor susține membrii Peluzei Sud, nucleul dur al galeriei celor de la CSA Steaua? E de notorietate faptul că cele două galerii, a Stelei, până în 2014, și cea a lui ȚSKA Sofia, erau înfrățite. Acest lucru s-a văzut inclusiv la duelurile directe care au avut loc în 2004 și 2011 în Cupa UEFA și Europa League. 

2,8 milioane de euroe cota celui mai valoros fotbalist al echipei bulgare, mijlocașul Ivaylo Choncev, în vârstă de 30 de ani, care e și jucător în naționala Bulgariei și care are meciuri în Serie A în tricoul lui Palermo

Acum, suporterii din Peluza Sud vor trebui să se decidă pe cine vor susține: ȚSKA Sofia, echipa care o va înfrunta pe Sepsi și, implicit, vor fi prezenți la Sf. Gheorghe, alături de fanii bulgari sau vor fi înfrățiți cu susținătorii noului club format, ȚSKA Sofia 1948, care va fi adversar al FCSB. Oricum, meciul de la București se va disputa cu porțile închise, FCSB având o suspendare de un meci după ce fanii ei au fost acuzați de comportament rasist la jocul cu West Ham.

5 meciuria disputat ȚSKA Sofia în play-off-ul din Bulgaria, pe toate le-a terminat la egalitate

ȚSKA Sofia, victima perfectă pentru FCSB/Steaua

+11 FOTO

În decursul istoriei cupelor europene, ȚSKA Sofia a avut adevărate coșmaruri atunci când a fost nevoită să joace cu Steaua, în anii 90 și, ulterior, cu FCSB. Au fost 3 astfel de dispute și de fiecare dată gruparea bulgară a fost eliminată.

  • Champions League, 1997-1998, Turul 1 preliminar
    Steaua - ȚSKA Sofia 3-3 (Au marcat pentru Steaua Rotariu, Lăcătuș și C. Munteanu)
    ȚSKA Sofia - Steaua 0-2 (D. Șerban, Reghecampf)
  • Cupa UEFA, 2004-2005, play-off
    FCSB - ȚSKA Sofia 2-1 (Neaga, Dică)
    ȚSKA Sofia - FCSB 2-2 (Oprița, Paraschiv)
  • Europa League, 2011-2012, play-off
    FCSB - ȚSKA Sofia 2-0 (Galamaz, Tatu)
    ȚSKA Sofia - FCSB 1-1 (Cr. Tănase)

Citește și alte articole:

FCSB, CFR Cluj și Sepsi și-au aflat adversarele din turul 2 preliminar al Conference League » Dueluri cu rivalele din Sofia și „dublă” de foc cu locul 4 din Turcia
TRAGERE LA SORȚI
FCSB, CFR Cluj și Sepsi și-au aflat adversarele din turul 2 preliminar al Conference League » Dueluri cu rivalele din Sofia și „dublă” de foc cu locul 4 din Turcia
Farul a transferat un dublu campion european cu Portugalia: „Vreau în grupele Ligii și să cucerim din nou titlul!”
FARUL
Farul a transferat un dublu campion european cu Portugalia: „Vreau în grupele Ligii și să cucerim din nou titlul!”

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (19)
atthur
atthur  •  22 Iunie 2023, 22:49
Postat de odoacru pe 21 Iunie 2023, 18:41

Stelistii vor sustine Steaua de Bulgaria, fcsb e o echipă oarecare fara nici o legatură cu Steaua.

Și tu ești un prost oarecare de care ni se barlare pe cine "susții " tu cu proștii tăi: cascalin,guimaraes, vigubela si alții asemenea,toți adepți a lu" gurru în prostie talpan...!!!...

skylines
skylines  •  22 Iunie 2023, 08:03

Sunt doar asemănări și multe lucruri diferite.Un lucru fundamental face diferența între echipa parazit din bulevardul Ghencea și echipa TSKA formată de o parte a suporterilor.Echipa suporterilor din capitala Bulgariei este o echipă cu capital privat, nu este finanțată de la bugetul de stat.Ambele TSKA Sofia sunt echipe cu capital privat.

Dobermannul
Dobermannul  •  21 Iunie 2023, 19:17
Postat de odoacru pe 21 Iunie 2023, 18:41

Stelistii vor sustine Steaua de Bulgaria, fcsb e o echipă oarecare fara nici o legatură cu Steaua.

Parerea ta nu coincide cu cea a FRF si UEFA.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează