Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ELVEȚIA - ITALIA

CRONICĂ DE DANIEL SCORPIE Elveția, prima calificată în „sferturile” EURO 2024! Italia, deținătoarea trofeului, a fost surclasată

Elveția - Italia 0-1 / Foto: Getty Images +28   FOTO
Elveția - Italia 0-1 / Foto: Getty Images

Articol de , - Publicat sambata, 29 iunie 2024 21:13 / Actualizat sambata, 29 iunie 2024 21:31

Elveția a învins Italia, scor 2-0, și este prima echipă calificată în „sferturile” Campionatului European.

Naționala Italiei a plecat acasă cu 5 zile mai târziu decât trebuia, în dauna croaților. „Zidul de la Berlin” din 2006, anul în care Squadra Azzurra a cucerit ultimul titlu mondial a fost acum cornet de înghețată topit la soarele elvețian. Trupa lui Murat Yakin, căreia i-am luat 4 puncte din 6 în ultimele preliminarii, a fost chiar singură astăzi pe „Olympiastadion”.

Cronică de Daniel Scorpie după Elveția - Italia 2-0: Gelato al sole, gute Schoki! Campioana Europei a fost topită la Berlin de o echipă cu șase jucători din Serie A!

Elveția, prima calificată în „sferturile” EURO 2024! Italia, deținătoarea trofeului, a fost surclasată
Mesajul unor fani elvețieni în timpul meciului Elveția - Italia 2-0

La aproape 18 ani de la rocambolesca finală a Mondialului organizat tot în Germania, naționala Italiei revine la Berlin. Atunci i-a fost adversară Franța lui Zidane, cel căruia Materazzi i-a încheiat josnic cariera, acum suntem abia în "optimi". Dar tot se respiră miros de praf de pușcă.

De vendetă pentru Squadra Azzurra, ce nu poate uita că elvețienii au lăsat-o acasă în 2022, la al doilea CM la rând privit trist la televizor. Acolo tifosii și elevii lui Luciano Spalletti ar fi văzut azi Croația dacă Zaccagni nu marca la ultima fază!

Jorginho este out, iar "pariorul" Fagioli in!

Până să găsească spionul din vestiar, selecționerul campioanei Europei a făcut mea culpa și a revoluționat echipa față de jocul contra Croației. A schimbat iar sistemul, revenind la 4-3-3, și a venit cu șase noutăți în formula de start pe "Olympiastadion". Mai bine de jumătate de formație!

Suspendatul Calafiori i-a cedat postul lui Mancini, Darmian s-a mutat în stânga, unde lipsea accidentatul Dimarco. Di Lorenzo și-a reluat în primire flancul drept defensiv.

Surpriza, anticipată de presa italiană, excluderea lui Jorginho și apariția ca titular a lui Fagioli. Pariorul suspendat 7 luni, cu doar 9 minute disputate la acest Euro (finalul cu croații), aflat abia la a cincea selecție și primul start într-un meci oficial!

L-a debutat pe El Shaarawy la Euro 2024!

Spalletti avea nevoie de un jucător mai dinamic, mai rapid decât "brazilianul", care "îngropase" squadra cu cele două penalty-uri ratate contra Elveției în 2021. La fel cum, pentru un plus de agresivitate în fața cvartetului median helvet, l-a ales pe Cristante în locul colegului giallorosso, Pellegrini.

Apoi, tandemul ofensiv din ultimul joc al grupei a dispărut și Italia a început cu Scamacca, încadrat de alt revenit între titulari, Chiesa, și El Shaarawy. Și "Micul Faraon" cu numai nouă minuțele la Europene, bifate în urmă cu opt ani împotriva Irlandei, dar debutant la actuala ediție din Germania.

Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
+24 FOTO

Murat Yakin, cu numai o singură modificare

În contrast, în echipa care nu s-a calificat decât o dată în "sferturi" la un turneu final de Euro sau CM în ultimii 20 de ani nu s-a modificat decât o piesă față de 1-1 cu Germania. A ieșit suspendatul Widmer și a apărut Ruben Vargas, absent în ultimele două jocuri și avansat în linia de 3 din ofensivă. Cu Aebischer translatat pe dreapta și Rieder deplasat pe partea opusă, însă la mijloc. 

31de ani sunt de când Squadra Azzurra nu a mai pierdut un meci în fața Elveției (0-1). De atunci, în 11 partide a avut 12-4 la golaveraj

Doar eșecul cu România în ultimele 17 jocuri

Elveția nu a mai pierdut de la vizita în București, 0-1 contra României, iar de-atunci au trecut 221 de zile, și a legat 7 meciuri fără eșec, cu doar șase goluri încasate! Dar nici n-a mai bătut Italia din mai 1993.

Dar cifrele rămân reci în fața temperaturii crescute între timp în Berlin, 29 de grade Celsius, sigur mai ridicată în tribune, unde și fanii s-au contrat. "Schoko better than Gelato" au provocat "alb-roșiii", pornind de la adevărul că înghețata italiană se topește mult mai rapid decât ciocolata elvețiană. Cu șase jucători din Serie A, "gazdele" i-au luat tare pe adversari și parcă am revăzut partida cu Spania. Italia părea Empoli la retrocessione contra Furiei Roja. Cifrele primei reprize susțin impresia de dezechilibru.

Cifre dezastruoase pentru campioana Europei!

31 de atacuri contra numai 7. 10 la 1 la șuturi, 3-0 cadrate, 58% posesie și 275-188 pase reușite. Nici nu e de mirare că trupa lui Spalletti n-a păstrat nulul până la pauză. Donnarumma, autor a 11 parade (record egalat al lui Buffon la un turneu final în grupe), a mai avut una la ocazia unu-la-unu cu Embolo.

A 13-a (cu ghinion?) n-a mai putut opri din drumul spre plasă mingea șutată de Freuler, unul dintre "italienii" lui Yakin. Mancini a greșit de două ori în aceeași fază și a mai deviat balonul, atât cât să-l deruteze pe Gigio. Poate că Gigi (Buffon), șeful delegației azzurra, ar fi făcut mai mult. Căpitanul a fost atent la "directa" lui Rieder și a deviat în bară! A rămas numai 1-0. Dar pentru puțin!

12ani trecuseră de când naționala Italiei a încasat mai mult de un gol într-un meci la un turneu final de Euro sau CM. 0-4 cu Spania, în finala Euro 2012

Câte să mai scoată și Donnarumma?

Mai precis, 26 de secunde. Nici nu s-a așezat bine în ghete rezerva Zaccagni (salvatorul din grupă), și nici Cristante nu l-a luat în serios pe Ruben Vargas (a oferit assistul de 1-0), care s-a uitat la execuțiile lui Del Piero și l-a răstignit pe Donnarumma. 2-0, mamma mia!

La Berlin n-a existat decât o echipă, nemții puteau închiria jumătatea lui Sommer. Numai elvețienii puteau marca și pentru Italia. Și a lipsit puțin ca mingea trimisă la hazard de Fagioli să fie deviată cu capul de Schar să-l bată pe Yann. A fost în bară, aceeași care l-a salvat pe cel mai bun italian la Euro 2020!

Și don Scamacca a dat-o în bară!

Schimbările lui Spalletti au fost la fel de bune ca ale lui Calzona la Napoli. Ce transformare hâdă a suferit campioana din Serie A cu selecționerul Slovaciei, la fel s-a întâmplat și cu Squadra Azzurra, după ce a plecat Mancini. Roberto. Don Luciano a "reușit", și dintr-o mutare!, să distrugă două echipe și să se facă de râs în fața trupei căreia Mihăilă, rezervă atunci la Parma în Serie B, i-a băgat o "doppietta" în ațe!

La Berlin, au detronat campioana

Statistica mai spunea că 15 din ultimele 26 de partide jucate de Italia fuseseră duse peste timpul regulamentar, inclusiv patru în ultimele cinci. Dar acum nici intrarea lui Scamacca, atacant cu un singur gol în 20 de selecții (cu cea de azi)!, n-a mai adus 30 de minute de prelungiri.

Agonia reginei decăzute a continentului s-a oprit însă fix în același loc în care "Zidul din Berlin" cânta oda bucuriei pentru ultimul titlu mondial al Italiei.

Elveția a învins Italia, scor 2-0, și este prima echipă calificată în „sferturile” Campionatului European. Elvețienii pot fi adversarii „tricolorilor” în semifinale, dacă elevii lui Edward Iordănescu trec de Olanda în „optimi” și de Turcia sau Austria în „sferturi”.

FINAL. Elveția - Italia 2-0

Elveția - Italia / Foto: Getty Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
Elveția - Italia / Foto: Imago Images
+24 FOTO

Elveția - Italia, echipele de start:

Elveția (4-3-3): Sommer - Rodriguez, Akanji, Schar - Reider, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye, Embolo, Vargas
Rezerve: Amdouni, Duah, Elvedi, Jashari, Kobel (P), Mvogo (P), Okafor, Shaqiri, Sierro, Steffen, Stergiou, Zakaria, Zesiger, Zuber
Absenți: Widmer (suspendat)
Selecționer: Murat Yakin

Italia (4-3-3): Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian - Cristante, Faglioli, Barella - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy
Rezerve: Bellanova, Buongiorno, Cambiaso, Dimarco, Folorunsho, Frattesi, Gatti, Jorginho, Meret (P), Pellegrini, Raspadori, Retegui, Vicario (P), Zaccagni
Absenți: Calafiori (suspendat)
Selecționer: Luciano Spalletti

Arbitru principal: Szymon Marciniak (Polonia)
Asistenți: Tomasz Listkiewicz (Polonia), Adam Kupsik (Polonia)
Arbitru VAR: Tomasz Kwiatkowski (Polonia)
Asistent VAR 1: Bartosz Frankowski (Polonia)
Asistent VAR 2: Bastian Dankert (Germania)
Arbitru de rezervă: Facundo Tello (Argentina)
Stadion: Olympiastadion (Berlin)

GSP a discutat cu fanii naționalei după ce „tricolorii” s-au calificat în „optimile” EURO 2024: „Nu ne așteptam la așa ceva! E o performanță că am ajuns aici”

Citește și:

Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Euro 2024
Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Superliga
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută
Liga Campionilor
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (22)
rav410wrc
rav410wrc  •  30 Iunie 2024, 10:59
Postat de rocky3 pe 29 Iunie 2024, 20:16

Italia se califica, elvețienii sunt slabi rău! Până și noi i-am bătut, deci...

Deci se confirma again, "priceperea" dedeBeistilor/talpanisti/rdioerevanisti la fotbal !?! :))))

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  29 Iunie 2024, 23:15
Postat de TheWizardOfOz pe 29 Iunie 2024, 21:58

România a jucat bine doar cu Ucraina. Cu Belgia și Slovacia a fost sub adversar.

Posibil..Cred totusi ca rezultatul conteaza mai mult decat orice. Asa, si cu Columbia in 1994 am jucat teoretic sub adversar, dar am castigat si a ramas unul din cele mai mari meciuri ale noastre. Ca sa nu mai zic de Grecia de la Euro 2004, despre care se poate zice ca a jucat mereu sub adversar si a castigat Euro :))

Campioniii27
Campioniii27  •  29 Iunie 2024, 22:16
Postat de danutcornel pe 29 Iunie 2024, 20:55

italia go home spre disperarea catorva antiromani de pe aici!felicitari elvetia!

cel mai mare antiroman esti tu. iti este ciuda ca nu a fost selectionat nici macar unu care sa fii avut tangenta cu vitanul tau bazresti.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează