OPINII  »  EDITORIAL

Azzurri, avanti spre neant!

Daniel Scorpie +24   FOTO
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat duminica, 30 iunie 2024 20:18 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 00:09

Niciodată în istoria de 114 ani a naționalei, Italia n-a pierdut două jocuri la un Euro! Niciodată o campioană en titre a continentului n-a arătat atât de deplorabil și n-a avut la turneele finale un selecționer atât de slab!

Totuși, Luciano Spalletti n-are bunul-simț să plece după ce-a distrus două squadre (și ambele azzurre) într-un an. „Vreau să continui întinerirea echipei”. Hai să vedem ce minciuni zice și să developăm proiectul său și al complicelui federal la dezastru, președintele Gabriele Gravina!

Italia a continuat blestemul ultimelor două campioane ale continentului, Spania 2016 și Portugalia 2020, de a părăsi Euro încă din faza „optimilor". De fapt, Squadra Azzurra trebuie să-și facă bagajele după jocul egal absolut nemeritat cu croații, din grupă.

Ca să nu spun că-și pierduse orice fărâmă de credibilitate după ce (cum le place „macaronarilor" să zică) au fost „asfaltați" de Spania. Singura diferență e că n-au cedat cu 0-4, ca în finala din 2012, ci s-au amăgit că, terminând cu 0-1, își revin pe parcurs.

37 de meciuri fără eșec. Record mondial!

Înainte de a lua la bani mărunți evoluția sau involuția Italiei la competiția din Germania și declarațiile impertinente ale celor care se ocupă de destinele naționalei, vă invit să facem un scurt exercițiu de memorie.

Numai cu 3 ani în urmă. Cum pornea formația lui Roberto Mancini la turneul itinerant? Trei victorii, la zero, în grupă, 3-0 cu Turcia, 3-0 cu Elveția (care avea aproape aceiași titulari ca și trupa lui Murat Yakin, ce a măturat pe jos cu regina Europei!) și 1-0 cu Țara Galilor. Liderul autoritar al grupei A, cu o serie ce atingea pe 20 iunie 30 de partide fără eșec! Și ce ajungea în septembrie 2021 (după trei ani) la 37, record mondial încă.

Peste 60% procentul victoriilor la națională

Aventura lui „Mancio" s-a oprit la 61 de meciuri, cu 37 de succese și peste 60% procentaj al acestora, după ce Italia sa a pierdut în semifinalele Final 4 în Nations League, rezultat venit la 15 luni de la eliminarea șocantă în semifinala play-out-ului pentru CM 2022. A plecat după bani mulți în Arabia Saudită, fix la naționala contra căreia își începea mandatul ca selecționer al azzurrilor.

Spalletti a venit pe un mare val de încredere

Nu discut aici și acum motivele rupturii, ci nu vreau decât să vedem ce s-a întâmplat după ce Mancini a plecat. Federcalcio i-a găsit greu succesor, după fix două luni de la ultimul joc al lui Roberto (3-2 cu Țările de Jos în finala mică din Nations League).

Azzurri, avanti spre neant!
Luciano Spalletti are contract cu federația italiană până pe 31 iulie 2026, după Mondialul din SUA, Canada și Mexci / Foto: Imago

Luciano Spalletti venea pe un val de încredere conferit de lo scudetto adus la Napoli după 33 de ani de așteptare și câștigat de o manieră nemaipomenită, demolându-și concurența. Parcursul lui don Luciano începea cu un 1-1 la Skopje cu Macedonia de Nord, exact adversarul care bara calea Italiei spre Mondialul din Qatar (desigur, mai era finala cu Portugalia, ce trebuia trecută).

5goluri a încasat Italia lui Luciano Spalletti în patru meciuri de la Euro 2024. Cu Roberto Mancini, Squadra Azzurra n-a primit decât patru în șapte partide, niciodată mai mult de unul într-un joc

Jumătate de echipă a rămas cu Spalletti

În cele aproape zece luni scurse de la numirea sa de către Gabriele Gravina, Spalletti a rulat 52 de jucători (dublul lotului permis la Euro) și a debutat cinci: Vicario, Calafiori, Bellanova, Cambiaso și Folorunsho.

Tehnicianul de 65 de ani a decis să renunțe la vechea gardă (unii titulari din finala de pe Wembley din 2021 au renunțat ei să mai vină): Chiellini, Bonucci, Verratti, Insigne și Immobile, ultimul făcând un ultim sezon prost cu Lazio.

Dintre titularii învingătoarei Angliei, cinci au jucat titulari în Germania și patru au început înfruntarea de tristă amintire cu Elveția. Hai să calculăm un pic cum stă chestia cu infuzia de sânge proaspăt!

233 de zile diferență la media de vârstă!

Contra echipei care nu a luat decât un punct României în preliminariile trecute, Spalletti a trimis în teren o formulă cu o medie de 27,54 ani, cu trei fotbaliști de 30+, Di Lorenzo, Darmian și El Shaarawy, toți trei mâini moarte pe parcursul turneului. Tot trei cu prefixul 3 al vârstei avea și Mancini la Londra în 2021: Chiellini, Bonucci și Insigne.

Mergem mai departe cu comparația. Italia ce cucerea absolut neașteptat al doilea titlu european în Anglia avea titulari cu media de 28,18 ani, cu doar 0,64 (cu 233 de zile mai mult) decât trupa redusă la statut de Empoli (că tot joacă în albastru, nicio ofensă pentru Răzvan Marin!) sau echipă de play-off din Serie B.

Rezervele aruncate aseară, în disperare de cauză, în luptă de don Luciano au o medie cu numai 0,67 ani mai mică. Opt luni diferență în cartea de identitate, însă câtă diferență în ceea ce privește atitudinea, ambiția, forța și mentalitatea arătate!

14meciuri are ca selecționer al Italiei Luciano Spalleti, cu 7 victorii, 4 remize și 3 eșecuri, golaveraj 21-13. Roberto Mancini a încheiat mandatul cu 39 de succese, 13 egaluri și 9 înfrângeri, golaveraj 130-49

De 7 ani lucrează în Serie A, dar nu știe jucătorii!

„Ne-am întors la zero odată cu meciul dezamăgitor cu Elveția, dar știu ceea ce am de făcut. Rămân aici să continui procesul de întinerire și voi căuta alți jucători", a anunțat Spalletti astăzi, când toți tifosii furioși așteptau demisia.

Selecționerul și-a găsit alibiuri puerile, de genul temperaturii care a crescut brusc (de parcă la Napoli ar fi trăit în pivniță) și al faptului că nu a avut decât zece partide pentru a-și cunoaște jucătorii (din 2017 a pregătit doar echipe din Serie A, Roma, Inter și Napoli). Da' Mancini o fi avut?

Azzurri, avanti spre neant!
Jucătorii lui Luciano Spalletti și-au cerut scuze fanilor, după 0-2 cu Elveția / Foto: Imago

Atacantul cu cele mai multe goluri, lăsat acasă!

Mancini a reușit un bilanț mai bun decât Spalletti în primele zece jocuri, a scos apă vie din piatră seacă și a făcut performanță cu o echipă pe care nimeni n-o băga în seamă la precedentul Euro. N-a pus atâtea pariuri pierdute, de genul Darmian, Dimarco, Di Lorenzo, Fagioli (aici chiar a niment-o!), Jorginho, ca să nu mai spunem de El Shaarawy, Scamacca, Raspadori și Retegui.

Care atacanți, împreună, au marcat la Euro 2024 mai puține goluri decât Zaccagni, salvatorul din ultima secundă cu Croația și aflat la prima reușită în tricoul naționalei. Asta în vreme ce Immobile, așa, expirat, la 34 de ani, are aproape tot atâtea înscrise în azzurro cât Chiesa, El Shaarawy și Retegui la un loc și, singurel, mai multe decât orice alt component trecut pe lista de 26 la Euro 2024.

Gravina: „N-are sens să abandonăm proiectul"

Din păcate pentru cvadrupla campioană mondială și dublă europeană, drumul pe care a apucat-o pare să ducă spre neant. Dar nimeni, inclusiv președintele federal, nu face o dramă din rușinea pățită (și) pe Olympiastadion, întinând memoria „Zidului de la Berlin".

Acea echipă, cu Cannavaro „Balon de Aur” și Buffon (acum șef al delegației Italiei), urca în 2006 pe acoperișul lumii și la acel turneu pe pământ nemțesc nu portarul era MVP. „Nu are sens să abandonăm acum proiectul cu Spalletti, ce se întinde pe mai mulți ani. Selecționerul păstrează toată încrederea noastră". Buona notte, Italia!

Citește și:

„Tricolorul” care poate rămâne în Germania după Euro! Nemții anunță: 3 formații din Bundesliga pe urmele românului
Nationala
„Tricolorul” care poate rămâne în Germania după Euro! Nemții anunță: 3 formații din Bundesliga pe urmele românului
Dennis Man și-a dat acceptul din cantonament » A semnat contractul și va avea un salariu uriaș
Nationala
Dennis Man și-a dat acceptul din cantonament » A semnat contractul și va avea un salariu uriaș
Primul 11 gândit de Edi Iordănescu în România - Olanda + Primii fani au intrat deja pe Allianz Arena!
Nationala
Primul 11 gândit de Edi Iordănescu în România - Olanda + Primii fani au intrat deja pe Allianz Arena!

Comentarii (5)
alexiossss
alexiossss  •  01 Iulie 2024, 14:43

Nu stiu ce sa spun despre Spaletti, insa nu trebuie uitat ca Mancini era pe o panta descendenta, ratase calificarea la CM 2022, in momentul cand plecase Italia nu era lider autoritar in grupa! Spaletti da e un antrenor experimentat, dar are nevoie de timp. Sa spunem despre Italia ca este un cumul de factori, o generatie mai slaba, selectie neinspirata , lipsa lui Tonali etc

_Adrian_1
_Adrian_1  •  01 Iulie 2024, 12:34

Articolul e absurd, autorul da senzatia ca i-a stricat Italia biletul si isi varsa oful intr-un "editorial". Mancini s-a facut de ras cumplit cand a fost eliminat de Macedonia de Nord. A ales banii sauditilor pentru ca si-a dat seama ca baza de selectie a Italiei e destul de modesta in timp ce asteptarile sunt imense si ca un al doilea insucces de aceeasi factura ii va nimici cariera. Spaletti a luat titlul cu Napoli, realizare care, in sine, ii pune competenta dincolo de orice dubiu. Ca nu orice antrenor bun poate fi si un selectioner bun e o afirmatie la fel de redundanta ca si celebrul "iarna nu-i ca vara". Dar modul in care este prezentat in acest articol aduce a frustrarea unuia caruia nu i-a iesit "fularul" taman cu meciul pe care il credea cel mai sigur. Exista un motiv pentru care la fiecare colt de strada sunt 3 case de pariuri, in vreme ce aia care intra si ies din ele nu arata tocmai a miliardari...

c0ncret
c0ncret  •  01 Iulie 2024, 11:54

Spalletti nu e nimic altceva decat un circar. Au si ei un Sumudica al lor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează