Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  STATISTICI

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA UEFA a tras linie la finalul grupelor: „Euro, din ce în ce mai competitiv! România a revenit în fazele superioare după 24 de ani”

România și Slovacia s-au calificat în optimile Euro 2024 // foto: Guliver/gettyimages +49   FOTO
România și Slovacia s-au calificat în optimile Euro 2024 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 28 iunie 2024 21:34 / Actualizat vineri, 28 iunie 2024 21:53

Înainte de faza optimilor de finală, UEFA subliniază într-un comunicat faptul că Euro 2024 „a adus rezultate care evidențiază nivelul din ce în ce mai echilibrat din fotbalul european și felul în care turneul a evoluat pentru a oferi mai multor echipe oportunitatea de a-și lăsa amprenta pe această scenă”. Forul european a enumerat câteva dintre reprezentativele care au depășit așteptările, menționând aici și selecționata României.

În optimile Euro 2024, printre cele mai bune 16 echipe ale continentului, se regăsesc 5 formații care nu apar în top 40 la nivel mondial, raportat la clasamentul FIFA. Acestea sunt Turcia (locul 42), Slovacia (#43), România (#47), Slovenia (#57) și Georgia (#74).

Această ediție a Campionatului European a produs deja câteva mari surprize, pe care UEFA le evidențiază într-un material publicat astăzi, cu o zi înainte de primele meciuri din faza optimilor, titrat „Fețe noi și mai multe surprize: Euro, din ce în ce mai competitiv”.

„România a revenit în fazele finale ale Euro după 24 de ani”

„Georgia, care joacă pentru prima dată la Euro, este însoțită în fazele finale ale turneului de colegii debutanți din Slovenia, în vreme ce România a revenit la acest nivel pentru prima dată după 24 de ani.

Între timp, Austria a răsturnat pronosticurile dinaintea turneului și a câștigat o grupă dificilă, din care au mai făcut parte Franța, Olanda și Polonia”, se arată în materialul forului de la Nyon.

UEFA își apără decizia de a modifica formatul Campionatului European

„Aceste rezultate ilustrează cum formatul cu 24 de echipe introdus pentru ediția 2016 de Euro a mărit varietatea de echipe care concurează la cel mai înalt nivel, în același timp menținând nivelul de competitivitate”, adaugă UEFA, un argument împotriva vocilor care contestă formatul adoptat în urmă cu 8 ani.

UEFA se folosește și de exemple din anii precedenți: „Țara Galilor a ajuns în semifinale, în vreme ce debutanta Islanda nu doar că a trecut de grupă, dar a șocat colosul Anglia în optimi. Iar altă țară nordică, Danemarca, a ajuns în semifinale la Euro 2020”.

Pe rețelele sociale au existat voci care au reclamat o presupusă lipsă de corectitudine a acestui format, dând ca exemplu faptul că Ucraina nu a trecut de grupe deși a acumulat 4 puncte, dar Slovenia da, cu doar 3 puncte, din altă serie, ca una dintre cele mai bune 4 formații de pe locul 3.

Cea mai mică diferență medie de puncte între locurile 1-4

Un alt argument prin care UEFA susține ideea unei competitivități în creștere este diferența medie de puncte între locurile 1 și 4 din cele 6 grupe. La Euro 2024, câștigătoarele de grupe și ultimele clasate au fost despărțite, în medie, de numai 4,5 puncte. Este cea mai mică medie de la Euro 1996 încoace, primul turneu final continental la care au participat 16 echipe.

Media este trasă în jos de grupa României, E, în care toate cele 4 echipe au acumulat câte 4 puncte. Practic, diferența a fost zero, un contrast izbitor față de grupa B de exemplu, pe care Spania a încheiat-o cu 9 puncte, iar Albania cu unul singur.

UEFA a tras linie la finalul grupelor: „Euro, din ce în ce mai competitiv! România a revenit în fazele superioare după 24 de ani”
Diferența medie de puncte între locurile 1 și 4 din grupele de la ultimele 8 ediții // sursă foto: UEFA

„Marja medie de victorie la Euro 2024 (n.r. - diferența între numărul de goluri înscrise într-un meci) a fost până acum de numai 1,03 goluri - cea mai mică din 1992 încoace, și mult sub cea de 1,46 de la Euro 2008”, mai scrie UEFA.

Citește și:

Planurile UEFA cu Istvan Kovacs » Arbitrul român de la Euro 2024, la un pas de borna carierei
Euro 2024
Planurile UEFA cu Istvan Kovacs » Arbitrul român de la Euro 2024, la un pas de borna carierei
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Nationala
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Peste cine a dat Gardoș într-o baie din Londra: „La chiuveta de lângă mine, chiar el. E ziua mea norocoasă!”
Altele
Peste cine a dat Gardoș într-o baie din Londra: „La chiuveta de lângă mine, chiar el. E ziua mea norocoasă!”

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează