SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL BRAZILIEI

Tăcere și atât! Lewis Hamilton și alți piloți din F1, întrebați direct despre „conspirația anti-Felipe Massa” din 2008

Lewis Hamilton și Felipe Massa au dus o luptă pasionantă pentru titlul mondial din 2008 / Sursă foto: Imago Images
Lewis Hamilton și Felipe Massa au dus o luptă pasionantă pentru titlul mondial din 2008 / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 03 noiembrie 2023 16:05 / Actualizat sambata, 04 noiembrie 2023 01:03

În zilele premergătoare Marelui Premiu al Braziliei, mai mulți piloți din „Marele Circ” au fost întrebați în cadrul unei conferințe de presă despre circumstanțele în care Felipe Massa, fostul pilot al celor de la Ferrari, a pierdut titlul mondial din 2008 în fața rivalului Lewis Hamilton.

Se întâmpla în 2008, chiar pe circuitul „Interlagos”, în ceea ce a reprezentat un punct de cotitură în cariera fostului pilot brazilian. Felipe Massa a ratat la mustață titlul de campion, iar cariera lui a luat-o la vale din acel moment. 

Cincisprezece ani mai târziu, Massa a solicitat o despăgubire importantă din partea F1 și FIA pentru faptul că nu a câștigat titlul mondial în 2008 din cauza unei „conspirații”.

Max Verstappen nu are preferințe » Fie Sergio Perez coechipier în sezonul viitor, fie Daniel Ricciardo, pentru el e grozav
MARELE PREMIU AL BRAZILIEI
Max Verstappen nu are preferințe » Fie Sergio Perez coechipier în sezonul viitor, fie Daniel Ricciardo, pentru el e grozav

Tăcere în „subiectul Felipe Massa”

Nume precum Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Charles Leclerc sau Lewis Hamilton, piloți prezenți în conferința de vineri, au fost chestionați de jurnaliști pe marginea subiectului „Felipe Massa și titlul pierdut în 2008”. Însă nimeni nu a îndrăznit să ofere un răspuns elaborat, scriu jurnaliștii de la Marca.

În momentul în care întrebarea i-a fost adresată lui Carlos Sainz, pilotul spaniol al celor de la Ferrari s-a rezumat la a spus că „nu am nicio părere”. 

Într-o încercare de glumă, mai scriu jurnaliștii de la Marca, el a încercat să-i „paseze” întrebarea lui Lewis Hamilton, însă britanicul, protagonist în scenele din 2008, a afirmat că nu acordă atenție acestui subiect.

Nimeni dintre ceilalți piloți prezenți în sală, nici măcar Fernando Alonso, sosit ulterior, nu a dorit să-și expună opinia vizavi de situația care i-a „măcinat” pe pasionații de motorsport din Brazilia în ultimii 15 ani.

Conform sursei citate, „localnicul” Felipe Massa nu va fi prezent la Marele Premiu al Braziliei. El a declarat recent că ar fi dispus inclusiv să împartă titlul din 2008 cu Hamilton.

Tăcere și atât! Lewis Hamilton și alți piloți din F1, întrebați direct despre „conspirația anti-Felipe Massa” din 2008
Lewis Hamilton și Felipe Massa au dus o luptă pasionantă pentru titlul mondial din 2008 / Sursă foto: Imago Images

Felipe Massa acuză maniera în care a pierdut titlul din 2008

Anul acesta, Felipe Massa, prin avocații săi, a demarat o acțiune legală împotriva șefilor Formula 1 și a forului diriguitor FIA, căutând o despăgubire substanțială ce ar rezulta dintr-o prezumtivă „conspirație” care l-a îndepărat pe brazilian de titlul mondial în 2008, precum și acordarea titlului. 

O scrisoare formală de înștiințare de 8 pagini, care a intrat în posesia Reuters, a fost trimisă către directorul executiv al F1, Stefano Domenicali, și către președintele Federației Internaționale de Automobilism, Mohamed Ben Sulayem pe 15 august. 

Firma londoneză de avocatură Enyo Law susține că Felipe Massa, acum în vârstă de 42 de ani, a fost „victima unei conspirații puse la cale de persoane aflate la cel mai înalt nivel al F1 împreună cu conducerea FIA și Formula 1”. 

Se spune de asemenea că brazilianul a pierdut zeci de milioane de euro în venituri și prime în urma unei ciocniri deliberate executate de un alt pilot în timpul Marelui Premiu de la Singapore

Dacă oamenii cei mai importanți din Formula 1 și FIA știau despre ce s-a întâmplat în 2008 și nu au făcut nimic, credeți că e corect? Nu, nu este.

- Felipe Massa

Ce s-a întâmplat în cursa din Singapore

  • Spre finalul sezonului 2008, Fernando Alonso a câștigat cursa din Singapore după ce colegul acestuia de la Renault, Nelson Piquet jr., s-a ciocnit intenționat de un parapet și a provocat intervenția Safety Car-ului.
  • Cu Safety Car-ul ieșit pe circuit, Massa, până atunci la conducerea cursei, a intrat la boxe și a avut ghinionul unei opriri catastrofale, ceea ce l-a coborât pe locul 13 în cursă.
  • Hamilton a terminat pe locul 3, iar rezultatul s-a dovedit decisiv în deznodământul acelui sezon, cu britanicul terminând anul la un punct distanță de Massa.
  • Massa a cerut ca rezultatul cursei să fie anulat, dar nu a avut succes. Regulamentele spuneau clar că nu se mai pot schimba clasamentele din Formula 1 odată cu ceremonia de premiere din finalul anului, care se petrecuse deja.

VIDEO Rezumatul Marelui Premiu de Formula 1 al Mexicului

Citește și alte știri din Formula 1:

VIDEO Violență extremă în Mexic! Fanii s-au bătut în tribune la Marele Premiu de Formula 1

VIDEO Retragere, „transfer” la Red Bull? Spaniolii anunță ce urmează pentru Fernando Alonso

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (1)
raf1946
raf1946  •  03 Noiembrie 2023, 21:20

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează