SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

VIDEO + FOTO Novak Djokovic e în finala la Wimbledon! Sârbul a ajuns la 34 de victorii consecutive pe iarba londoneză

Articol de - Publicat vineri, 14 iulie 2023 18:38 / Actualizat vineri, 14 iulie 2023 18:38

Novak Djokovic (36 de ani, locul 2 ATP) l-a învins pe Jannik Sinner (21 de ani, locul 8 ATP), scor 6-3, 6-4, 7-6(4), și s-a calificat în finala turneului de la Wimbledon. 

  • Djokovic își va afla adversarul din finală în urma duelului Carlos Alcaraz (1 ATP) - Daniil Medvedev (3 ATP). Meciul este programat astăzi, în jurul orei 19:00.

În zi ploioasă, cu acoperișul tras, prima semifinală masculină a pornit de la amintirea duelului pasionant pe care l-au avut Novak Djokovic și Jannik Sinner la ediția trecută. 

În sferturile de finală, italianul favorit 8 anul acesta la All England Club l-a condus pe multiplul campion cu 2-0 la seturi, 7-5, 6-2. Hrănind impresia că e posibilă o surpriză. Nole s-a impus însă în cinci seturi, stingând cu o evoluție clinică focul incipient al înfrângerii.

Novak Djokovic, dominant în semifinala cu Sinner

De data aceasta, cei doi s-au reîntâlnit un tur mai târziu, în semifinale, pentru Sinner fiind prima prezență din carieră în această fază a unui turneu de Grand Slam. Iar povestea meciului s-a scris diferit. "Este la un nivel înalt, îi place iarba pentru că joacă agresiv și ia controlul punctului", îl complimenta Djokovic pe adversarul său cu 14 ani mai tânăr înaintea disputei.

Pe teren însă, și-a pus repede în mișcare toate rotițele, evoluând cu o siguranță care în unele momente, puncte, execuții aproape că dă fiori. În primul rând, i-a luat lui Sinner unul dintre atuuri, serviciul, pe care de asemenea îl lăudase înainte de înfruntare. "Servește mai bine. Pe iarbă, asta poate diferența", apreciase Nole, însă nu și în fața retururilor sale incredibile.

+5 FOTO

Apoi, alunecând pe suprafața verde ca pe un ring de dans bine lustruit, fără să lase impresia de efort, campionul ultimelor patru ediții a condus majoritatea schimburilor. Mingi lungi, schimbări de direcție abrupte, totul controlat și măsurat parcă atât cât e nevoie pentru a câștiga puncte.

Un singur break dintr-o singură șansă de break, în game-ul al doilea, a fost de ajuns în primul set pentru a face diferența, 6-3. Sinner a avut trei oportunități, niciuna convertită. Momentele de joc frumos la fileu ale italianului, care a aplicat tactica ofensivă ori de câte ori a putut, i-au adus aplauze, chiar ovații. Dar nu au modificat tabela.

34 de victorii consecutiveare Novak Djokovic la Wimbledon. A cucerit precedentele 4 ediții

Sârbul a luat avans repede și în actul secund, break în game-ul al treilea. În următorul s-a petrecut ceva mai rar văzut la acest nivel: la 15 egal, Novak a strigat destul de apăsat după ce a lovit un backhand, iar arbitrul de scaun, britanicul Richard Haigh, a considerat că se încadrează la hindrance (deranjare a adversarului cu un strigăt înainte ca acesta să-și execute lovitura). Și i-a luat punctul.

Lui Djokovic nu i-a venit să creadă, dar discuția cu oficialul a fost scurtă. Un pic mai târziu, a primit și avertisment pentru depășirea timpului la serviciu. Imediat, în deplină liniște, a dus cu bine la capăt un game complicat. Încă un semn al controlului imens pe care îl are în tenisul, dar și în mintea sa. A fost 6-4 în bucata a doua de meci, pecetluită cu un as, așa cum și începuse game-ul respectiv.

Djokovic, într-o nouă finală la Wimbledon

Setul al treilea a fost al echilibrului. Italianul și-a ridicat nivelul de joc și calitatea serviciului. A fost sigur pe el, ca și cum nu mai era timp de pierdut, trebuia să acționeze. A avut chiar două mingi de set la 5-4, pe serviciul sârbului.

Dar s-a ajuns în tie-break. Și acolo a fost în față Sinner, 3-1. Apoi dublă greșeală. Campionul s-a redresat imediat din alunecarea pe iarbă, a adunat punct după punct, ultimul fiind unul al răbdării. Victorie în trei seturi pentru Novak Djokovic, cel care atinge a noua sa finală la Wimbledon. Și a 35-a de Grand Slam din carieră, cele mai multe din istorie, depășind-o pe Chris Evert.

Semifinalele sunt mereu echilibrate, azi au fost trei seturi apropiate. Jannik a fost aproape, putea să câștige setul al treilea. A greșit puțin, m-a lăsat să intru în tiebreak. A dovedit de ce este unul dintre liderii noii generații. Îmi place să fac parte și eu din această generație. Mi-ar plăcea să cred că joc cel mai bun tenis al meu din istorie. E un sport individual, aici trebuie să te bazezi doar pe tine. 36 e noul 26 pentru mine, mă simt ca la 26 de ani. Iubesc tenisul, sportul ăsta mi-a dat totul!
- Novak Djokovic

VIDEO. Punctul decisiv al semifinalei Novak Djokovic - Jannick Sinner

Tot despre tenis:

Englezii titrează: „Emma Răducanu a mers să se recupereze în blocul gri din epoca comunistă a României. Apartament modest, de 70.000 de lire”
VIZITĂ
Englezii titrează: „Emma Răducanu a mers să se recupereze în blocul gri din epoca comunistă a României. Apartament modest, de 70.000 de lire”
Prima finalistă de la Wimbledon a scris istorie: premieră în Era Open
WIMBLEDON
Prima finalistă de la Wimbledon a scris istorie: premieră în Era Open

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (9)
MaxiP
MaxiP  •  16 Iulie 2023, 18:44
Postat de vichart pe 15 Iulie 2023, 23:40

nadal este doar cu cateva luni mai mare decat djocovici,deci s-au intalnit ambi la nivelul lor maxim. djocovici din cauza ca nu s-a vaccinat a pierdut cel putin 2 grand slemuri in ultimi 2 ani. iar in legatura cu grand slemurile,poti sa stai linistit ca djocovivi o sa ajunga la 30 si nadal nu o sa treaca nici macar de 25. djocovici ia us open imediat,deci are cu 2 mai multe decat nadal. o sa aiba si cu 5-6 sau chiar 7-8 mai multe decat nadal.

Esti prea optimist. Momentan sa vedem daca il bate pe Alcaraz la Wimbledon. Daca nu, deja ceva din calculul tau e eronat. Chiar daca pare atat de dominant, 5-6 slamuri nu se iau asa usor, pana la urma va veni si vremea cand se va opri. Daca e sa ne luam dupa absentele din slamuri, da, Djokovic a ratat 2 prin nevaccinare, Nadal cred ca a ratat vreo 10 prin accidentari. Iar momentele de forma nu au coincis, o fi Nadal cu 1 an mai mare, dar el a confirmat la o varsta mult mai frageda in circuit, apoi urmand momente de accidentari frecvente de care Djokovic a profitat la maxim. Sa fim sinceri si uitandu-ne pe perioade, Djokovic si-a inceput ascensiunea in anul in care Federer termina prima data in afara top 5 mondial. Anii precedenti fusesera vreo 4-5 de dominatie neta a lui Federer si inca vreo 3 cu o rivalitate acerba intre Federer si Nadal. In momentul in care cei 2 n-au mai fost la fel de consecventi, a aparut si Djokovic, dar Djokovic cu 1 an mai mic ca Nadal, era nr 3 clar prin anii 2007-2010, cand Federer si Nadal isi imparteau toate titlurile. Repet, parerea mea e ca recordul lui Djokovic se datoreaza si prezentei a 2 jucatori de elita in circuit. Cel mai probabil daca nu aparea Nadal vreodata, Federer facea 20 de slamuri cand Djokovic inca nu avea 5. Apoi probabil ca nu ar fi jucat pana la 40 de ani, ce-i drept.

vichart
vichart  •  15 Iulie 2023, 23:40
Postat de MaxiP pe 15 Iulie 2023, 21:39

Eu nu cred ca totul se rezuma la numarul de slamuri si de stat pe locul 1 ATP. Legat de recorduri, se bat, va fi intrecut si Djokovic la un moment dat, poate mult mai repede decat ne asteptam. Asta nu inseamna ca cel ce il va intrece va fi sau nu mai bun. Detasat oricum nu e, are un GS peste Nadal, cu ce Doamne iarta-ma e detasat? Mai sunt insa alte aspecte extrem de importante pe care nu le zici. Momentele in care a batut recordurile, modul in care a facut-o, exprimarea in teren, gradul de dominatie. El a batut recordurile fara Federer si Nadal in circuit, a ratat sansa anul trecut sa-l egaleze pe Nadal dupa meci direct. L-a intrecut dupa. Federer deja practic nu mai juca cand a fost egalat de sarb. El si-a inceput ascensiunea totodata dupa perioada de rivalitate intensa intre Federer si Nadal, care si-au cam anulat unul altuia sansa de a se duce spre 30 de slamuri lejer, odata cu un oarecare regres si o perioada mai proasta a lui Federer. Recordurile nu au fost spontane, le-a cautat. Circuitul in care se bate acum e cel putin modest, realitatea e ca e probabil singurul om care l-ar fi oprit pe Federer sa mai castige un slam daca cumva revenea, fara nicio exagerare. Stiu ca par aspecte complet subiective, dar nu sunt. Din punctul meu de vedere rivalitatea e intre Nadal si Djokovic, stiu, pare paradoxal tinand cont ca Federer are cele mai putine slamuri dintre cei 3, dar Federer a avut cea mai dominanta perioada si a facut recordurile spontan, si le batea lui.

nadal este doar cu cateva luni mai mare decat djocovici,deci s-au intalnit ambi la nivelul lor maxim. djocovici din cauza ca nu s-a vaccinat a pierdut cel putin 2 grand slemuri in ultimi 2 ani. iar in legatura cu grand slemurile,poti sa stai linistit ca djocovivi o sa ajunga la 30 si nadal nu o sa treaca nici macar de 25. djocovici ia us open imediat,deci are cu 2 mai multe decat nadal. o sa aiba si cu 5-6 sau chiar 7-8 mai multe decat nadal.

MaxiP
MaxiP  •  15 Iulie 2023, 21:39
Postat de vichart pe 15 Iulie 2023, 20:03

pai dpdv al grand slemurile este detasat cel mai bun. dpdv al timpului petrecut pe primul loc ATP. din punct de vedere al emciurilor castigate in circuit. etc. si pot continua asa pana maine. nu-i vorba de respect,este vorba de facts. cand ai castigat tot de nu o sa te mai ajunga in viata asta nimeni la titluri castigate,esti detasat cel mai bun qed.

Eu nu cred ca totul se rezuma la numarul de slamuri si de stat pe locul 1 ATP. Legat de recorduri, se bat, va fi intrecut si Djokovic la un moment dat, poate mult mai repede decat ne asteptam. Asta nu inseamna ca cel ce il va intrece va fi sau nu mai bun. Detasat oricum nu e, are un GS peste Nadal, cu ce Doamne iarta-ma e detasat? Mai sunt insa alte aspecte extrem de importante pe care nu le zici. Momentele in care a batut recordurile, modul in care a facut-o, exprimarea in teren, gradul de dominatie. El a batut recordurile fara Federer si Nadal in circuit, a ratat sansa anul trecut sa-l egaleze pe Nadal dupa meci direct. L-a intrecut dupa. Federer deja practic nu mai juca cand a fost egalat de sarb. El si-a inceput ascensiunea totodata dupa perioada de rivalitate intensa intre Federer si Nadal, care si-au cam anulat unul altuia sansa de a se duce spre 30 de slamuri lejer, odata cu un oarecare regres si o perioada mai proasta a lui Federer. Recordurile nu au fost spontane, le-a cautat. Circuitul in care se bate acum e cel putin modest, realitatea e ca e probabil singurul om care l-ar fi oprit pe Federer sa mai castige un slam daca cumva revenea, fara nicio exagerare. Stiu ca par aspecte complet subiective, dar nu sunt. Din punctul meu de vedere rivalitatea e intre Nadal si Djokovic, stiu, pare paradoxal tinand cont ca Federer are cele mai putine slamuri dintre cei 3, dar Federer a avut cea mai dominanta perioada si a facut recordurile spontan, si le batea lui.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează