INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFA

Scandalul UEFA, cu Burleanu în prim-plan, doar o furtună de imagine! Ce se va întâmpla la forul continental

Răzvan Burleanu și Aleksander Ceferin, președintele UEFA
Răzvan Burleanu și Aleksander Ceferin, președintele UEFA

Articol de - Publicat duminica, 17 decembrie 2023 12:29 / Actualizat duminica, 17 decembrie 2023 13:19

David Gill, vicepreședintele UEFA, s-a opus planului lui Aleksander Ceferin de a candida în 2027 pentru un nou mandat de președinte al forului european și l-ar fi propus pe Răzvan Burleanu ca posibil înlocuitor al slovenului la șefia UEFA. Dar, în realitate, oficialul englez nu ar intenționa deloc să pornească un război intern. Și Ceferin, încă puternic susținut la Nyon, va obține ce și-a dorit: al 4-lea mandat ca președinte!

La câteva zile de la tragerea la sorți a grupelor Euro 2024, a ieșit la lumină conflictul din interiorul UEFA. În timpul ședinței Comitetului Executiv de la Hamburg, pe 2 decembrie, președintele Aleksander Ceferin a propus o modificare a statutului forului continental pentru ca primul său mandat, incomplet, de doi ani și jumătate, între septembrie 2016 și februarie 2019, să nu fie luat în calcul, iar el să poată candida și în 2027 pentru un ultim mandat, până în 2031. Ar fi al 4-lea, peste limita admisă, dar al 3-lea complet!

David Gill, împotriva lui Aleksander Ceferin la UEFA. Răzvan Burleanu, propus ca viitor președinte

S-a aflat că vicepreședintele și trezorierul UEFA, englezul David Gill, fost director general la Manchester United, de 11 ani în funcție la Nyon, s-a opus acestui plan, susținând că ar fi nedemocratic și împotriva intereselor fotbalului.

Anunț major. Noua supercompetiție organizată din 2025. 29 de zile, 32 de echipe, un trofeu suprem! 3 puteri confirmate deja!
MONDIALUL CLUBURILOR
Anunț major. Noua supercompetiție organizată din 2025. 29 de zile, 32 de echipe, un trofeu suprem! 3 puteri confirmate deja!

Cotidianul britanic The Independent a dezvăluit apoi nu doar că Gill e împotriva proiectului lui Ceferin, cum anunțase și Daily Mail, ci și că oficialul insular s-ar gândi la Răzvan Burleanu ca eventual candidat în 2027 pentru înlocuirea lui Ceferin la conducerea organismului european.

Nu există ideea unei revolte la UEFA. Și Ceferin va putea candida și în 2027

The Times vine acum și limpezește această situație. Scrie că ideea unui revolte a lui Gill, de a-l contesta pe Ceferin și de a-l propune pe Burleanu, așa cum a prezentat The Independent, nu există. Englezul ar fi spus totul numai ca principiu, nu pentru a forma o tabără care să-l dea jos pe Ceferin în 2027.

Pe 8 februarie 2024, se va lua o decizie în Congresul UEFA de la Paris. Și, afirmă The Times, Ceferin nu va întâmpina o opoziție serioasă. Având încă un suport puternic din partea majorității membrilor Comitetului Executiv, dar și din partea membrilor UEFA, avocatul sloven va obține în final ce și-a dorit. Posibilitatea de a obține încă un mandat, 2027-2031.

Până acum, Ceferin a fost reales de două ori, în 2019 și în 2023, de fiecare dată fiind unic candidat la alegeri. Reales cu aclamații!

Aleksander Ceferin are nevoie de o modificare a statutului

Pentru a putea candida din nou în 2027, sursele Gazetei Sporturilor au spus că e nevoie de o ușoară, dar decisivă modificare a statutului.

Articolul 69.3 din statutul UEFA specifică: „Mandatul încheiat înainte de 1 iulie 2017 nu va fi luat în calcul pentru limitele unui mandat stabilite în articolul 22, paragraful 1".

Numai că primul mandat al lui Ceferin nu s-a încheiat înainte de 1 iulie 2017. A pornit pe 14 septembrie 2016, dura doar de zece luni la acea dată și s-a terminat în februarie 2019, când a fost reales președinte.

Trebuie făcută o schimbare a acelui articol 69.3, afirmă sursele GSP.ro. Să fie „Mandatul încheiat sau început înainte de 1 iulie 2017 nu va fi luat în calcul pentru limitele unui mandat stabilite în articolul 22, paragraful 1". Completarea cu „sau început" devine esențială pentru Ceferin.

În momentul de față nu am un plan în ceea ce privește acest scenariu lansat pentru președinția UEFA. Mă bucur să văd prietenia și aprecierea foarte multor președinți și secretari generali. Pentru mine, acest lucru contează cel mai mult. Mai ales că vorbim de Federații relevante la nivel internațional 
- Răzvan Burleanu, președintele FRF, într-o conferință de presă.

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Anunț bombă în presa spaniolă: Radu Drăgușin, aproape de un acord cu Barcelona!
BARCELONA
Anunț bombă în presa spaniolă: Radu Drăgușin, aproape de un acord cu Barcelona!
Începe revoluția pe Old Trafford » Jucătorul de 39 de milioane de euro, OUT de la Manchester United în această iarnă
TRANSFER
Începe revoluția pe Old Trafford » Jucătorul de 39 de milioane de euro, OUT de la Manchester United în această iarnă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
Crinughe1
Crinughe1  •  17 Decembrie 2023, 15:54

A plecat cineva din aceste funcții de bunăvoie? Nu, numai cu politia. Asa se va întâmpla și de acum înainte.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează