FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA LA EURO

POST CU POST Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

Horațiu Moldovan, Răzvan Sava, Florin Niță și Ștefan Târnovanu sunt portarii de pe lista preliminară pentru EURO 2024 // fotomontaj Stela Tănase
Horațiu Moldovan, Răzvan Sava, Florin Niță și Ștefan Târnovanu sunt portarii de pe lista preliminară pentru EURO 2024 // fotomontaj Stela Tănase

Articol de - Publicat vineri, 31 mai 2024 23:57 / Actualizat sambata, 01 iunie 2024 04:39

Cel mai probabil, selecționerul Edi Iordănescu va lua în lotul de EURO 3 dintre cei 4 portari incluși pe lista preliminară, Horațiu Moldovan, Florin Niță, Ștefan Târnovanu și Răzvan Sava ♦ Ce ne spun statisticile, ce părere au experții, există alți goalkeeperi care erau îndreptățiți să spere la un loc în avionul cu destinația Wurzburg?

Lista preliminară a României pentru Campionatul European din Germania cuprinde 28 de nume. Doi dintre jucătorii selectați inițial de Edi Iordănescu vor ieși din schemă, limita numărului de fotbaliști în lot pentru turneul final fiind 26.

Selecționerul a inclus 4 portari în lista preliminară, dar este de așteptat să deplaseze doar 3 dintre ei în Germania, deși alte naționale, precum a țării-gazdă, vor aborda Campionatul European cu 4 goalkeeperi în lot.

Cu 3 sau 4 portari la EURO? Duckadam și Pantilimon sunt pe aceeași lungime de undă: „Mai bine încă un jucător de câmp”

„Nu văd sensul să iei 4 portari, dar fiecare antrenor hotărăște. Eu aș prefera să iau un jucător de câmp, probabilitatea de cartonașe sau accidentări este mai mare”, a opinat Helmut Duckadam în dialog cu GSP.ro.

Alt fost portar important al României, Costel Pantilimon, i-a întărit spusele „Eroului de la Sevilla”: „Trei cred că ar fi suficienți. Interesul este să-ți acoperi cât mai multe poziții de câmp, dar fiecare antrenor are strategia lui”.

În privința a doi dintre cei 4 portari nu existau dubii. Horațiu Moldovan (Atletico Madrid) și Florin Niță (Gaziantep) au fost piese fixe în campania de calificare, primul integralist în 8/10 meciuri, cel din urmă rezervă în 6 dintre cele 10 partide, neconvocat la numai două dintre cele 5 acțiuni.

Rămânea cel puțin un loc pentru goalkeeperii din Superligă, în condițiile în care pe parcursul calificărilor, Ștefan Târnovanu și Marian Aioani au fost portarii convocați din campionatul intern.

Helmut Duckadam: „Sava, puțin mai sigur decât Târnovanu”

Edi Iordănescu a ales 2 goalkeeperi pentru lista preliminară. Pe Marian Aioani, locul 6 cu Rapid, l-a lăsat în afara lotului. O șansă de a se remarca în amicalele cu Bulgaria (4 iunie) și Liechtenstein (7 iunie) a primit Răzvan Sava, portarul titular al vicecampioanei CFR Cluj.

Cel mai probabil, selecționerul va alege dintre cei 2 care să fie al treilea portar al naționalei la EURO.

Helmut Duckadam consideră că Sava are un plus: „Ambii portari au avut evoluții bune, și cu greșeli, dar asta este viața unui portar, nu ai cum să fii perfect. Nu știu pe ce criterii îi va separa, eu zic că sunt de valori egale. Sava mi se pare puțin mai sigur, mai concentrat în anumite momente. Târnovanu este un portar bun, dar are momente când este prea relaxat, iar atunci comite anumite greșeli”.

Fără discuție, sunt de acord cu numele alese din Liga 1. 100%. Nu mă așteptam la altcineva, Aioani a fost și accidentat, iar Târnovanu și Sava au avut evoluții foarte bune și sunt portari de mare perspectivă. Mai sunt și alți tineri care vin din urmă, din acest punct de vedere eu spun că stăm foarte bine.

- Silviu Lung, pentru GSP.ro

Valentin Cojocaru, marele absent dintre cei de afară

Există alți portari îndreptățiți să simtă că ar fi trebuit să facă parte din lot? Un nume care ne vine în minte este Valentin Cojocaru, portarul lui Pogon Szczecin, locul 4 în Polonia.

În toamna lui 2023, goalkeeperul care și-a început aventura în fotbalul mare la FCSB, acum în vârstă de 28 de ani, se declara „derutat” de faptul că selecționerul nu are ochi pentru el, înțepându-l totodată pe titularul naționalei, Horațiu Moldovan:

S-a ajuns prea departe. Pot spune fără lipsă de modestie că portarul echipei naționale a făcut mai multe greșeli în ultimul an decât am făcut eu în toată cariera!

În acest sezon, Valentin Cojocaru a adunat 32 de apariții la Pogon, 27 în campionat, 5 în Cupă. A primit 33 de goluri, iar în 12 dintre partide a menținut poarta intactă.

Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”
Evoluțiile din Polonia i-au convins pe cei de la Pogon să-l transfere definitiv pe Valentin Cojocaru // foto: Imago Images

În comparație, Horațiu Moldovan, 26 de ani, a adunat 23 de prezențe, dar una singură în 2024. Din ianuarie, când a făcut pasul la Atletico Madrid, nu a mai jucat deloc la echipa de club!

Florin Niță, 36 de ani, nu are problema ritmului. A apărat poarta lui Gaziantep de 35 de ori în acest sezon, fiind titularul postului din momentul în care turcii l-au transferat de la Sparta Praga.

Cum au stat cei 2 portari din Superligă în sezonul abia încheiat? 43 de meciuri și 41 de goluri primite în dreptul lui Ștefan Târnovanu, 51 de goluri primite de Răzvan Sava în 45 de apariții.

Valentin Cojocaru versus portarii aleși de Edi Iordănescu

Ca medie de goluri primite pe meci, Cojocaru stă bine, 1,03. Dintre cei 4 portari din lot, doar Ștefan Târnovanu îi este superior, cu 0,95 goluri încasate în medie pe meci. Totuși, Târnovanu are avantajul de a evolua la echipa cu cea mai bună apărare din campionatul intern. Până în etapa 7 a play-off-ului, în care roș-albaștrii au cucerit matematic titlul, nicio echipă din Superligă nu primise mai puține goluri decât ei.

Cum se compară Cojocaru cu portarii convocați la alte capitole relevante pentru un goalkeeper? Ne uităm la datele furnizate de Wyscout.

Pe parcursul sezonului, el a avut un xGC*, adică expected goals conceded / numărul așteptat de goluri încasate, de 38,76, primind 33 de goluri. Practic, a salvat 5 goluri ca și făcute. Procentajul de intervenții reușite se ridică la 74,41%, iar acuratețea paselor a fost de 52,1% în cazul celor lungi** și 97,3% în cazul paselor scurte.

* xGC, expected goals conceded, reprezintă probabilitatea ca o ocazie a adversarilor să se transforme în gol, cuantificată în baza informațiilor existente despre situațiile similare din trecut.
** Pasele lungi sunt considerate a fi cele de minimum 40 de metri.

Răzvan Sava are un procentaj fin superior de intervenții salvatoare, 74,75%, a salvat mai multe goluri „certe”, 51 primite deși xGC-ul a fost 57,94, și este mai precis cu mingea la picior, 64,7% pase lungi reușite, 98,7% în cazul celor scurte.

Ștefan Târnovanu a primit 41 de goluri dintr-un xGC de 45,05, a parat 74,05% dintre șuturile pe poartă și, precum Sava, este mai exact decât Cojocaru când vine vorba despre jocul de pase: 60,8% pase lungi precise, 98,1% în cazul paselor lungi.

Târnovanu mi se pare un portar cu foarte mult talent. Îl văd a fi unul dintre potențialii jucători de bază ai echipei naționale în viitorul apropiat.

- Costel Pantilimon, fost portar, pentru GSP.ro

Florin Niță a încasat 47 de goluri dintr-un xGC de 47,13, cu un procentaj al intervențiilor reușite de 69,87%. Și goalkeeperul lui Gaziantep îi este superior lui Cojocaru la jocul de picior, 63,8% pase lungi precise, 97,7% pase scurte care și-au găsit ținta.

În fine, Horațiu Moldovan, cu mențiunea că în cazul lui luăm în calcul doar statisticile din perioada Rapid, din prima jumătate a sezonului, la Atletico așteptându-și încă debutul. Portarul titular din calificări a primit 25 de goluri dintr-un xGC de 30,52, a respins 77,47% dintre șuturile pe poartă și are cele mai bune procentaje la capitolul paselor reușite, 72,4% în cazul celor lungi, 98,8% în cazul paselor scurte.

Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”
Horațiu Moldovan a încasat 4 goluri în cele 8 meciuri în care a apărat în preliminarii // foto: Imago Images

Dacă tragem linie, vedem că Valentin Cojocaru are un procentaj mai bun de intervenții reușite față de Ștefan Târnovanu și Florin Niță, dar nu îl depășește pe niciunul dintre ei la toate capitolele enumerate.

Un aspect care-l dezavantajează în lupta cu Târnovanu și Niță este faptul că îi lipsește experiența internațională, neavând vreo prezență în echipamentul primei reprezentative, în condițiile în care selecționerul Edi Iordănescu a repetat cât de importantă este continuitatea pentru el. Este adevărat că Târnovanu are o singură prezență sub tricolor, dar în mandatul lui Edi Iordănescu a fost o prezență constantă în lot.

Pe cine mai recomandau prestațiile din Superligă?

Dintre ceilalți portari din Superligă, există vreun nume care să fi meritat un loc în avionul de EURO?

Ca număr de parade în acest sezon stă excelent Roland Niczuly, portarul lui Sepsi OSK, cu 128 de intervenții salvatoare, adică 73,56% dintre șuturile pe poarta lui. Laurențiu Popescu (CSU Craiova) nu este departe, 122 de parade din 170 de șuturi pe poartă, 71,76%.

Dar le sunt cei doi superiori lui Târnovanu și Sava?

Laurențiu Popescu a primit 48 de goluri în acest sezon dintr-un xGC de 47,08. Dintre portarii convocați pe lista preliminară, niciunul nu a primit mai multe goluri decât are xGC-ul. Ca procentaj de intervenții salvatoare îi este superior doar lui Florin Niță, dar la jocul de picior este sub portarul lui Gaziantep (59,6% pase lungi precise).

Roland Niczuly, portarul lui Sepsi OSK, a încasat 54 de goluri în toate competițiile dintr-un xGC de 56,02, iar cu procentajul de intervenții reușite de până în 74% se regăsește în aceeași situație ca Laurențiu Popescu, fiindu-i superior la acest capitol doar lui Niță. Niczuly are un argument în favoarea lui: 67,6% dintre pasele lui lungi își găsesc ținta, un procentaj pe care doar Horațiu Moldovan îl bate!

Așadar, goalkeeperul covăsnenilor nu stă deloc rău în comparație cu portarii de pe lista preliminară, dar i-ar fi fost foarte dificil, dacă nu chiar imposibil să primească o primă convocare la națională chiar în lotul pentru EURO, mai ales că selecționerul a mers majoritar pe mâna oamenilor cu care a dus la bun sfârșit campania de calificare.

66,66%a fost procentajul intervențiilor reușite în cazul lui Marian Aioani (Farul / Rapid). El nu stă foarte bine nici la numărul golurilor primite, 55 dintr-un xGC de 52,09

Cine apără la EURO?

Dintre cei 4 portari de pe lista preliminară, Horațiu Moldovan are cele mai bune statistici și avantajul de a fi fost decisiv în campania de calificare, dar și un mare minus: la ora primului meci de la Campionatul European, pe 17 iunie cu Ucraina, va avea cel mult 3 meciuri jucate în ultimele 5 luni, asta dacă Edi Iordănescu îl va folosi în ambele partide amicale de la începutul lui iunie.

La echipa de club, Atletico Madrid, nu a apărat deloc. Singura lui apariție pe teren din februarie încoace a bifat-o în amicalul de la Madrid cu Columbia, scor 2-3 pe 26 martie, motiv pentru care Helmut Duckadam se așteaptă ca Florin Niță să apere poarta României:

„Eu cred că Edi va merge la sigur și dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut, cred că va începe cu Niță. Niță a avut evoluții foarte bune, a jucat constant în ultima perioadă și experiența clar este în favoarea lui”.

Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”
Florin Niță a jucat de 20 de ori pentru prima reprezentativă a României

Silviu Lung consideră că prestațiile din această perioadă, de la antrenamente și din meciurile amicale cu Bulgaria și Liechtenstein, vor lămuri situația:

„Cine va rămâne în afara lotului depinde de modul în care se vor pregăti, cum vor apăra la antrenamente, cine va juca în meciurile amicale. Probabil că după aceste două meciuri amicale vor fi stabiliți primii 3 portari și titularul postului”.

VIDEO. Gică Hagi: „Am încredere că vom trece de grupe la EURO”

Citește și:

„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
Nationala
„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Nationala
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro
Nationala
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro

Scandal în Germania! Ce au observat fanii în studio, lângă Michael Ballack: „Ne pare sincer rău, ne cerem iertare”

Speedy Gonzales » Jucătorul român care i-a surclasat la viteză pe Mbappe, Doku și Hojlund. Cu cât a fost „prins de radar” la Euro


Comentarii (23)
dinamo100
dinamo100  •  03 Iunie 2024, 16:52

Nita titular, Sava al 3-lea portar

Basarab1948
Basarab1948  •  03 Iunie 2024, 08:33

Vlad de la fcsb?(Ca vrea sa-l vânda nea GG)!Mai are niște rezerve neutilizate,așa ca o sa i le dea lu Edy sa i le „vopseasca”!

eugenrc
eugenrc  •  02 Iunie 2024, 23:09

Sa nu uitam ca portarii sunt facuti mari si de apararea pe care o au in fata. Din acest motiv este foarte greu de ales. Eu cred ca Molldovan si Nitu vor fi sigur pe lista de la europene. Ramane de vazut cine va ramane dintre Tarnoveanu si Sava.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează