OPINII  »  EDITORIAL

Contractul selecționerului și presiunea reciprocă

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 06 iunie 2024 09:58 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 09:58

FRF și Edi Iordănescu mai au de rezolvat o problemă, în afara liniei de clasament pe care o vom obține la Euro 2024. Anume dacă vor continua sau nu împreună.

Pare un război al nervilor care durează de mai bine de o jumătate de an. Selecționerul a zis mai întâi că așteaptă să se termine preliminariile. S-au terminat cu succes. Apoi, în iarnă, Edi a lipsit de la tragerea la sorți pentru noua ediție din Nations League, care va debuta în septembrie. Corect, ce să cauți la o acțiune la care nu știi dacă vei participa?

Cât prețuiește o calificare?

Cam prin aceeași perioadă a venit și o ofertă pe bani foarte mulți pentru Iordănescu jr., pentru că în anumite zone ale planetei fotbalului, selecționerii care califică echipe naționale la turnee finale sunt prețuiți în aur. Când aceste reprezentative sunt din „categoria a doua”, atunci respectivul antrenor e și mai apreciat.

Termen după termen

Contractul selecționerului și presiunea reciprocă
Edward Iordănescu amână până în ultima clipă răspunsul pentru Răzvan Burleanu

Mai cald sau mai răcit, subiectul contractului dintre selecționer și Federație există și trenează. Dar nisipul din clepsidră se cam mută în partea de jos, sub gâtuitură.

S-a „dat termen” până înainte de plecarea la Euro, care e peste destul de puține zile. Asta înseamnă că până la urcarea în avion palma trebuie să fie bătută, dar e greu de crezut că va fi așa. Probabil că vom pleca în Germania cu un selecționer „neprelungit”, ceea ce va face ca pe perioada șederii acolo să mai existe și acest subiect, dincolo de cele legate strict de echipă.

Aceeași mărime fizică

Răzvan Burleanu a localizat „mingea”. Conform opiniei sale și citându-l, aceasta s-ar afla în terenul lui Edi. Dar declarația trebuie citită și altfel. Anume că noi, Federația, i-am propus ceea ce era de propus, gata, nu ne mai clintim, să vină odată și să semneze că timpul trece!

E o formă clară de presiune, dar amânările repetate ale lui Edi ce altceva sunt? Nu tot presiune? Poate că una dintre părți o socotește în atmosfere, iar cealaltă în milimetri de coloană de mercur, dar mărimea fizică e aceeași, chiar dacă se exprimă în mai multe feluri de unități de măsură.

Vineri, după Liechtenstein?

E limpede că după un amical nesărat cum a fost cel cu Bulgaria, coloana de mercur se duce cam mult în jos. În termeni meteo, asta înseamnă posibilă furtună, dar selecționerul a spus clar că deși contractul său e un „subiect de interes”, el așteaptă să treacă mai întâi cele două meciuri amicale. Primul a trecut (mai bine nu trecea!), al doilea e vineri, cu Liechtenstein. Cât de relevant poate fi un astfel de meci în asumarea unui nou angajament?

Pe ce loc e el între cei 24?

Cert este că dintre cei 24 de selecționeri care vor fi la Euro 2024, contractul posesorului documentului de identitate pe numele Iordănescu Edward Marius e printre cele mai modeste, dacă nu chiar cel mai mic. Altele sunt la cu totul altă scară, și aici nu e vorba doar de cele ale lui Deschamps, Southgate, Spalletti sau ale altor corifei, ci și de ale celor mai apropiați de lumea noastră. Cine crede, de exemplu, că Willy Sagnol s-a trambalat la Tbilisi pe doi creițari se înșală.

O soluție… nelaîndemână?

Însă nu e vorba numai de bani, ci și de durată, obiective, clauze și alte chestiuni similare. Să nu se uite că FRF a ajuns la Edi Iordănescu, socotit acum doi ani și jumătate, la instalare, „o soluție la îndemână” tocmai pentru că discuțiile cu Boloni, Dan Petrescu, Hagi sau Răzvan Lucescu s-au împotmolit în astfel de amănunte!

Acum „soluția la îndemână” s-a dovedit una de viitor, chiar dacă lui Edi i s-a strigat „Demisia!” la un moment dat. Ne-am calificat cu el și dacă-l vrem pe mai departe, trebuie să nu uităm că nu numai contractul selecționerului e dintre cele mai mici de la Euro, printre cele mai subțiri este și cota echipei naționale care a ajuns în Germania mai ales prin meritele antrenorului ei.

Citește și:

„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
Nationala
„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Nationala
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro
Nationala
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro

Comentarii (12)
Stefan09
Stefan09  •  08 Iunie 2024, 00:05

Mai bine ar semna ***, cu o clauza babana de demitere, ca oricum o sa fie fie gonit in suturi peste o luna.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  07 Iunie 2024, 12:31

Daca in meciul cu Liechtenstein echipa joaca dezinvolt, modern, marcheaza si castiga, atunci va exista un apel de la Burleanu. Daca se intampla altfel, adica un meci modest, timid, lacunar si Doamne fereste de o negraita, atunci Burleanu va astepta telefonul lui Eduard. FRF-ul se joaca de-a coldeanu cu noi Romania fotbalistica. In ce sens: echipa joaca bine, FRF castiga; echipa rateaza si se impotmoleste, FRF castiga. Noua ne ramane trecerea anilor!

In_my_opinion
In_my_opinion  •  07 Iunie 2024, 10:46

E clar ca Edy are o oferta ...arabească foarte consistenta cu care vrea sa forțeze mana lui Burli in caz ca trece de grupe. Adica sa obtina si mai mult din contractul FRF decat de la arabi. Daca nu trece de grupe, merge la arabi, asta e toata povestea, nu e nici o enigmă!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează