OPINII  »  EDITORIAL

Real Grotesque Fighting

Oana Dușmănescu
Oana Dușmănescu

Articol de - Publicat joi, 30 mai 2024 19:33 / Actualizat vineri, 31 mai 2024 06:55

Poate că nu reprezint publicul-țintă al acestui gen de entertainment. Poate că apreciez mai degrabă finețea scrimei sau bărbăția (pe bune) a fotbalului. Real Xtreme Fighting, unde bărbatul bate femeile îmi sună a violență conjugală transportată sub ochii publicului, cu un vag iz de imoralitate pentru bani.

Imaginile de la gala de lupte de la Sala Polivalentă - un loc unde, uneori, se joacă handbal -, în care Perversul de pe Târgu Ocna a luptat împotriva a două femei, sunt, înainte de orice judecată morală, dizgrațioase și inegale.

Dar asta e cea mai mică dintre probleme

Una dintre protagoniste este luptătoare MMA, cealaltă nu. Dacă aș organiza asemenea gale, aș avea mare grijă pe cine arunc într-o cușcă pentru a-și lua pumni în cap, cu echipament de protecție cu tot.

Dacă aș fi în public - situație, de altfel, foarte puțin probabilă -, m-aș ridica și aș pleca acasă. M-aș gândi, înainte de toate, la femeile care mănâncă bătaie în realitate, de la soți, iubiți, tați, frați.

Dincolo de grotescul întâmplării, dincolo de dorința de a face spectacol (și spectacolele proaste tot așa se numesc), dincolo de nevoia de a stârni reacții de toate felurile, scenele mi s-au părut desprinse dintr-un soi de teatru medieval, inspirație bolnavă pentru cei doritori să-și testeze forțele împotriva femeilor.

Și o încurajare deloc subtilă a celor care deja o fac

Căci, dacă o gală desfășurată într-una dintre sălile emblematice de sport ale României legitimizează și prezintă cu mândrie o astfel de reprezentanție revoltătoare, sub explicația cinică potrivit căreia „așa e moda și în alte țări”, de ce nu am aplica asta și în afara ringului?

Că doar pare a fi sport, nu-i așa?

De ce nu l-am practica și cu alte ocazii, așa cum facem cu baschetul, ping-pong-ul sau zumba? GLUMESC!

În sport, lumea a ajuns, în general, la concluzia că femeile nu pot concura cu bărbații. Nu e chestiune de egalitate de gen, ci de anatomie. De forță. De viteză. De mușchi. De oase.

E știință, nu moft

Când disciplina despre care vorbim sunt luptele în ring, de orice fel, nu se pune doar problema că femeia va fi învinsă. Aici femeia va fi bătută.

Un act la marginea degradării și a umilinței.

Nu a fost o demonstrație în care cele două femei și-au arătat talentele într-ale autoapărării. Nicidecum. A fost o cafteală fără nicio virtute tehnică, tactică sau strategică.

Ca la un circ ambulant, unde ești invitat, într-un spațiu întunecat și rece, să vezi ciudățeniile naturii, pentru un strop de adrenalină, în schimbul câtorva bănuți. Simți că a meritat fiecare secundă, nu-i așa?

În afară de asta, mi-aș dori să văd afișele unor astfel de showuri marcate cu +18.

Și să nu mai citesc replici ca aceasta a lui Ionuț Atodiresei, sportiv, de altfel valoros, care a spus: „Dacă fetele câștigau meciul ăsta, nu le mai plângea nimeni de milă”.

Acest gen de discurs e cel mai rău dintre toate, aproape la fel de rău ca pumnii împărțiți în ring, dinspre bărbați spre femei.

Genul de primejdie care se poate întinde dincolo de galele RXF, din cușca amenajată în Sala Povalentă, în viața adevărată.

Citește și:

„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
Nationala
„E demonul din România” » Jurnaliștii englezi sunt impresionați de un „tricolor” de la Euro: i-a uimit pe toți
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Nationala
„Stanciu mi-a oferit 50.000 de euro” » Un fost fotbalist belgian, dezvăluiri neștiute despre căpitanul României: „Am încercat să-l fac să ridice prețul”
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro
Nationala
Schimbare importantă în echipa de start cu Belgia! » Edi Iordănescu a găsit formula ideală pentru al doilea meci de la Euro

Comentarii (61)
pierdevara
pierdevara  •  02 Iunie 2024, 13:27

Doamna comentatoare e plina de contradictii, din moment ce acele luptatoare si-au dorit de buna voie si nesilite nimeni, sa lupte cu un barbat pe ring si li s-ar fi interzis aceasta, asta nu ar fi inseamnat ca acele femei au fost discriminate pe criterii de gen? Acest refuz le-ar fi adus si o paguba financiara, deoarece ele au castigat niste bani frumosi din acest spectacol. Ele ar fi fost indreptatite sa-l dea in judecata pe organizatorul care l-ar fi refuzat acesta "minunata" oportunitate profesionala doar pentru ca sunt femei. Sunt de acord ca genul acesta de spectacole ar trebui interzise, dar tocmai principiile egalitariste sustinute cu frenezie de feministe si de comunisti impiedica o interdictie care este de bun simt.

tictictic
tictictic  •  01 Iunie 2024, 11:51

De regula, aia care dau in femei, indiferent conjunctura, nu sunt barbati; sunt doar niste rebuturi jalnice ale genului masculin. Personal, mi-e imposibil sa-mi imaginez cum as putea sa lovesc intr-o femeie... chiar daca aia mi-ar cara palme, pumni si picioare in cap, natura umana genetica si simtul nativ etico-moral educat sau mostenit prin genele biologice ancestrale ma fac incapabil sa strang pumnul si sa dau drumul la brat... Subconstientul primar ma paralizeaza; gandul ca daca rispostez cu forta unui singur pumn o pot rani pe aia imi face greata si-mi provoaca atat o stare de rau patologic marcata de frica, cat si o senzatie acuta de lipsa de respect si de stima fata de mine insumi. A lovi o femeie este la fel de degradant pentru un barbat ca si cum ar lua la bataie un copil de 12 ani. Place sau nu, esenta regnului uman este ca, din punct de vedere genetic, fizic, structural, morfologic, fiziologic, anatomic, senzorial si emotional, femeile n-au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata egale cu barbatii, cu atat mai putin in sport si in intreceri sportive. De aceea, in toate sporturile, de cand lumea si pamantul, se organizeaza competitii separate pentru barbati si femei. Chiar si la sah!!! P.S.: Personal, prefer sa "dau" intr-o femeie intr-un alt mod, mult mai natural si mai firesc, astfel incat sa-i placa si ei, nu numai mie...:)

luigi_nb
luigi_nb  •  01 Iunie 2024, 02:08
Postat de nilton pe 31 Mai 2024, 19:20

genul asta de feministe cu discurs agresiv si plin de ura si dispret n-ar trebui sa scrie. A fost un spectacol MMA in care participantii au fost platiti, si-au dorit lupta. Aceasta egalitate intre femei si barbati ar trebui sa fie in fata legii si acolo chiar nu e.

incel obosit

Vezi toate comentariile (61)
Comentează