FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Victor Pițurcă nu s-a ferit de cuvinte după prestația României la Euro: „Naționala și-a depășit condiția! Nu avem valoare să ne batem cu echipe puternice” + „Edi Iordănescu nu stă mult”

Victor Pițurcă, fostul selecționer al României
Victor Pițurcă, fostul selecționer al României

Articol de - Publicat miercuri, 03 iulie 2024 15:39 / Actualizat miercuri, 03 iulie 2024 21:45

Victor Pițurcă e genul care spune lucrurilor pe nume, chiar și când nu sunt simple sau plăcute. Și a analizat, în exclusivitate pentru GSP.ro, parcursul naționalei la Euro.

Victor Pițurcă a detaliat și cum vede viitorul „tricolorilor”.

Victor Pițurcă: „Am scăpat ușor cu 3-0”

Victor Pițurcă e de părere că „în meciul cu Olanda, am încercat aceeași partitură ca până acum, cu presing sus, cu agresivitate, dar partida a fost la discreția lor. Am scăpat ușor cu 3-0. Putea să fie mai mult, e un adevăr incontestabil. Fiindcă atunci când dai de un adversar ca Olanda, superior fizic, ca valoare, atât individual, cât și ca echipă, prima dată trebuie să ai în vedere cum să-l contracarezi, cum să-l blochezi. Era nevoie de altceva!

Olandezii ne-au dominat clar în duelurile unu la unu. Ar fi trebuit să nu le dăm spații, mai ales în benzi, unde și-au făcut tot jocul! Iar la primul gol, Rațiu nu trebuia să-i dea interiorul lui Gakpo, Marius Marin sau un fundaș central să strângă mai mult și mai repede, iar Niță a greșit și el. Nu a fost un șut imparabil, în viclu. A fost gol de portar”.

Pițurcă și-a amintit că „am încercat și eu asta cu Olanda la București, în preliminariile Mondialului din 2014, după ce bătuserăm Turcia în deplasare. Am vrut să-i surprindem în primele minute, i-am masat în propria jumătate, dar la primul corner au dat gol, iar apoi s-a făcut repede 2-0”.

Acea partidă s-a terminat 4-1 pentru batavi, care ne-au învins apoi la ei acasă cu 4-0. România a terminat atunci grupa pe locul 2, la mare distanță de selecționata portocalie.

„Edi Iordănescu nu stă mult după o performanță!”

Fostul selecționer consideră că „cel mai important lucru este că naționala a făcut oamenii fericiți și mândri. Asta înseamnă că echipa a jucat bine. Într-un fel, și-a depășit condiția. S-a reușit o calificare, dar și cu ceva noroc. Dar a câștigat apoi și grupa de la Euro. Nu avem însă valoare să ne batem cu echipe puternice, decât prin forța grupului. Dar și ăsta este un mare câștig”.

Referindu-se la probabilitatea ca Edward Iordănescu să nu mai continue la echipa națională, Victor Pițurcă nu pare surprins: „Știm cu toții că ăsta este stilul lui Edi, așa a procedat cam peste tot după ce a făcut performanță. Nu a stat prea mult. Poate că are oferte mai bune și nu ai ce să-i faci.

Dar eu cred că, la acest moment, cel mai bine pentru FRF, pentru echipa națională, ar fi ca el să rămână, să continue munca bună pe care a făcut-o. Jucătorii s-au acomodat cu el, ar fi vorba despre o continuitate normală”.

„Am câștigat încredere pentru viitor”

Victor Pițurcă a vorbit și despre câștigurile după acest Euro, spunând că „primordial e că oamenii au revenit alături de echipă, că se simt mândri. Poate chiar s-a exagerat puțin, dar așa e la noi. Dar veneam după atâția ani fără calificări, fără performanțe. Psihic, mental, eram la pământ. Iar apoi, această echipă a confirmat și fotbalistic că putem să fim iar sus. Nu doar acum, ci și pe viitor!

Ei au egalat performanța Generației de Aur din 2000, dar nu pot fi comparați încă. Fiindcă acea generație avea deja un deceniu de calificări în spate. Acum mă aștept ca, în următoarele preliminarii, echipa să fie chiar mai puternică! În lot sunt jucători tineri, de perspectivă. Dacă pleacă Edi Iordănescu, lucrurile se vor complica, dar sunt fotbaliști profesioniști și trebuie să se adapteze la orice schimbare.

Iar acest Euro trebuie să-i facă mai încrezători, să păstreze acea unitate din vestiar. Fiincă doar cu această calificare nu-și pot câștiga titlul de generație de excepție. E nevoie de mai mult, să lege rezultatele, performanțele cu alte prezențe la turneele finale!".

L-am remarcat pe Dăgușin, care are forță, viteză, se poate bate cu orice adversar. Apoi pe Stanciu, pentru travaliu. A alergat mereu cel mai mult, chiar dacă n-a avut realizări decât cu Ucraina. Mai sunt Răzvan Marin, Man, jucători de execuții. Toți jucătorii au avut momente foarte bune, au dat ce au putut, ce au avut mai bun. Dar dincolo de orice nume, echipa a fost vioara întâi, ea a fost baza!
- Victor Pițurcă, fost selecționer

La faza din careul olandez, dintre Ianis și Dumfries, nu mi s-a părut de penalty. Jucătorul nostru intră cu capul, nu e intenție de lovire din partea olandezului. Poate și ei puteau cere lovitură de pedeapsă la o fază din careul nostru, tot între cei doi, când Ianis îl trage pe adversar. Dar arbitrajul mi s-a părut foarte corect
- Victor Pițurcă, fost selecționer

VIDEO Ce răspuns a dat Mircea Lucescu când a fost întrebat despre viitorul lui Edi Iordănescu + A făcut o analiză a meciului cu Olanda: „Am căzut la prima nereușită, e vorba de lipsă de experiență”

Citește și:

Nagelsmann a răbufnit: „De ce nu vedeți acest penalty clar, deși aveți 48.000 de reluări?” + Schweinsteiger: „Îmi sângerează inima când văd așa nedreptate!”
Euro 2024
Nagelsmann a răbufnit: „De ce nu vedeți acest penalty clar, deși aveți 48.000 de reluări?” + Schweinsteiger: „Îmi sângerează inima când văd așa nedreptate!”
Nemții fac scandal! „Toată Germania, șocată de decizia arbitrului” » Părerea specialistului: „Este penalty, mâna era clar depărtată de corp” + Gazzetta dello Sport tună: „Cadou făcut Spaniei. Un 11 metri macroscopic!”
Euro 2024
Nemții fac scandal! „Toată Germania, șocată de decizia arbitrului” » Părerea specialistului: „Este penalty, mâna era clar depărtată de corp” + Gazzetta dello Sport tună: „Cadou făcut Spaniei. Un 11 metri macroscopic!”
Adrian Mititelu, dezvăluiri explozive în interviul-monolog de 30 de minute: „CSA Steaua are drept de promovare! Nimeni nu mai poate salva FRF” + „Becali, Rotaru, fraților, cereți ce vreți! Burleanu o să aprobe și oaia în primul 11”
Superliga
Adrian Mititelu, dezvăluiri explozive în interviul-monolog de 30 de minute: „CSA Steaua are drept de promovare! Nimeni nu mai poate salva FRF” + „Becali, Rotaru, fraților, cereți ce vreți! Burleanu o să aprobe și oaia în primul 11”

„Să fie RĂZBOI!” » Gigi Becali a început să țipe în fața Palatului: „Luni merg cu Rotaru la Burleanu. La școala de securiști le face injecții în cap să creadă că sunt stăpâni!”

Ofertat să semneze cu noua echipă, Ionuț Radu a rămas șocat când a aflat cine îl va antrena!


Comentarii (12)
Hcm27
Hcm27  •  04 Iulie 2024, 17:52
Postat de Catalynn_21 pe 04 Iulie 2024, 09:52

Hai băi, ce naibii, el mai e om de liniuță!?

Cata, ce naiba!Liniuta-i ca tigara, greu te lași!

barghierimihai49
barghierimihai49  •  04 Iulie 2024, 10:44

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Catalynn_21
Catalynn_21  •  04 Iulie 2024, 09:59
Postat de Hcm27 pe 03 Iulie 2024, 22:28

Poate ne iese și noua cu pakistanezii sau de pe unde aduc ăștia forță de muncă, peste vreo 20-25 de ani.Ca ma uit la Franța, Belgia sau Olanda, ba chiar și Anglia, ca sunt numai negrii, albi din ce în ce mai putini.Asta cred ca ne e viitorul în fotbal, ca romani fotbaliști din ce în ce mai putini, spre deloc.

Albii sunt în tribună … :-(((

Vezi toate comentariile (12)
Comentează