OPINII  »  ROMÂNIA - OLANDA

Vom pierde, dar deja am câștigat

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2024 11:33 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 11:57

Mai sunt câteva ore până la România - Olanda. Să nu uităm că în fotbal, la fel ca în viață, e mai ales despre a pierde, nu despre a câștiga.

Brazilia a fost de 5 ori campioană mondială. Record absolut. O perspectivă bizară, dar reală, ne spune și că Selecao a ratat trofeul în alte 17 rânduri.

Messi joacă de 19 ani la seniori, are „numai” 8 Baloane de Aur. O performanță fără precedent. Totuși, în celelalte 10 sezoane cu el în prim-plan, nu Leo a cucerit cel mai important premiu individual din fotbal.

Real a triumfat de 15 ori în Champions League. E competiția de casă a Madridului, care însă nu a câștigat Liga în alte 54 de ediții.

Pentru că și cei mai buni pierd în majoritatea cazurilor.

Noi am câștigat

România va fi eliminată diseară de Olanda. Sau în „sferturi”, de Austria. Dincolo de rezultatul final, de precizia cifrelor și acuratețea statisticilor, rămâne parcursul. Ce am făcut până să pierdem și cum vom fi pierdut. E tot ce contează când tragi linie.

Și ce contează? Că jucători selecționați din campionate mediocre, Serie B, ligi din Golf, Turcia, au compus cea mai slabă națională dintre cele calificate la Euro, însă au obținut cea mai clară victorie a fotbalului românesc la un turneu final, 3-0 cu Ucraina, și au depășit faza grupelor după un sfert de secol.

Și mai ales că am fost demni. Adică am jucat fotbal, nu am păcălit sportul, nu am „omorât” meciurile, nimeni nu poate reproșa vreunui jucător că nu a avut atitudine, nu a alergat suficient, nu a oferit tot ce a avut de oferit în Germania.

Vom pierde, dar deja am câștigat
România înfruntă Olanda, de la 19:00, în „optimile” Campionatului European / foto: Imago Images

Deci să nu considerăm un eșec o eventuală eliminare în fața Olandei. Toți pierdem, până la urmă. Victoria e felul în care sfârșești. Și călătoria - în care naționala lui Iordănescu a scos pe străzile din Germania și România zeci, sute de mii de oameni care știau la un moment dat că vom pierde. Iar ăsta e câștigul.

Citește și:

Va fi scandalul sezonului? Mustață l-a sunat pe Becali înainte de Supercupa FCSB - Corvinul și l-a uimit: „Nu înțeleg. Poate a intervenit cineva”
Superliga
Va fi scandalul sezonului? Mustață l-a sunat pe Becali înainte de Supercupa FCSB - Corvinul și l-a uimit: „Nu înțeleg. Poate a intervenit cineva”
Spaniolii de la AS, despre viralul „optimilor”: „Cel mai curios gest de la Euro este cel al României”
Nationala
Spaniolii de la AS, despre viralul „optimilor”: „Cel mai curios gest de la Euro este cel al României”
Rapid - Maribor, ultimul amical al verii pentru giuleșteni. Hasani a deschis scorul
Superliga
Rapid - Maribor, ultimul amical al verii pentru giuleșteni. Hasani a deschis scorul

Comentarii (70)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  03 Iulie 2024, 12:17

...tu crezi ca s a nascut cel care ar putea sa manance de foame intelesul meu ?

cedeprosti
cedeprosti  •  03 Iulie 2024, 09:59

ce *** de articol. nu are niciun sens. iar pentru generatia de suflet, meciul ala 3-0, a fost singurul in care au miscat ceva, pentru ca s-a produs un accident. in rest, clar inferiori tuturor, pentru ca echipa asta facuse 0-0 cu liechtenstein de curand. de unde vin toate laudele astea absurde, plecaciunile astea??

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Dan19861986
Dan19861986  •  02 Iulie 2024, 22:01
Postat de Vladimir997 pe 02 Iulie 2024, 17:32

Mama patriotul mândru. Am murit de ras. Bv ma deci voi aveți nevoie de câte o performanta întâmplătoare o data la 25 ani sa va simțiți patrioti mândrii. Romania tot ***i a rămas. Hai închinați-va la noii voștri idoli

O sa incerc sa ma exprim pe intelesul tau ca vad ca nu ai inteles nimic dar ce sa faci nu suntem toti egali din nastere si pentru unii e mai greu . 1) fotbalul e un sport nu se inchina nimeni ( normal la cap ) la fotbalisti orice performanta ar face 2) cu patriotismul nu prea m-ai nimerit eu sunt plecat de multi ani 10+ in Anglia si sunt aici stabilit cu casa partenera din alta tara deci in Romania nici in vizita nu am mai fost de vreo 4 ani sa ma intorc e clar ca nu se pune problema 3) asta e partea care creierasul tau nu a inteles-o de loc aici nu e vorba de performanta ce aprecieza oamenii ci mentalitatea dorinta de a da totul si a invinge in numele tarii in care ne-am nascut toti asta e ceva diferit de patriotism este vorba de a apartine ( vrei nu vrei ) unui ceva mai mare decat noi 4) nu vreau sa imi bat joc de tine , deja natura a facut o treaba decenta la capitolul asta dar tu cand esti hater ca mesajul tau nu a avut nici un substrat sau mesaj tu ai scris doar sa iti versi frustrarile din viata de zi cu zi ( vezi tu poti sa si jignesti daca vrei dar fa treaba asta elegant asa cum sterg eu pe jos cu tine acum de exemplu fara injuraturi si porcaiala se poate vezi exemplu de fata ) nu prea ai cum sa vorbesti de mentalitate . Adica tu vi aici mic si frustrat ultra agresiv desi nu te bagase nimeni in seama iti reversi impotenta lingvistica si torni zoaie apoi vorbesti de mentalitate

Vezi toate comentariile (70)
Comentează