Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  AUSTRIA - TURCIA

Turcia este în sferturile de finală ale Campionatului European » Merih Demiral a reușit „doppietta”

Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images +12   FOTO
Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2024 21:35 / Actualizat miercuri, 03 iulie 2024 00:24

Turcia a reușit să câștige în fața Austriei, scor 2-1, grație unei „doppietta” a lui Merih Demiaral, ambele goluri venite în urma unor lovituri de colț. Pentru trupa lui Ralf Rangnick a punctat Michael Gregoritsch.

În urma acestei victorii, Turcia și-a asigurat prezența în sferturile de finală ale Campionatului European. Așa arată programul complet al „sferturilor” turneului final:

  • Spania - Germania (vineri, 5 iulie, ora 19:00, Stuttgart Arena)
  • Portugalia - Franța (vineri, 5 iulie, ora 22:00, Volksparkstadion)
  • Anglia - Elveția (sâmbătă, 6 iulie, ora 19:00, Dusseldorf Arena)
  • Olanda - Turcia (sâmbătă, 6 iulie, ora 22:00, Olympiastadion)

Cronică de George Nistor după Austria - Turcia 1-2: Când nu se poate altfel, încearcă la corner. Turcii sunt în „sferturi”

Austria și Turcia, disciplină vs. mândrie. Acesta a fost afișul ultimei optimi de finală de la Euro 2024, unul promițător nu prin prisma calității, în mod deosebit, ci a valorilor pe care cele două reprezentative le împărtășesc la turneul final.

A început frenetic, așa cum se anunța. Ambele au încercat să-și asigure avantajul încă din primele secunde, însă doar turcii au și reușit.

La cheremul turcilor

În minutul 2, Merih Demiral a modificat tabela după ce a trimis în plasa transversalei, din interiorul careului mic ca urmare a unui corner. A fost un concurs de devieri nefericite, la care a contribuit din plin și densitatea de jucători.

Încă din start, s-a jucat avântat, cu faze fixe executate în forță și intrări contondente, așa cum nu îi place Austriei. Deși nu fac un presing ordonat, „fiii” Semilunii au avut o singură direcție, iar atunci când a fost cazul, s-au aruncat pe linia porții.

Cu finețea au fost responsabili Arda Guler și Kenan Yildiz, viitorul de azi pe care selecționerul Vincenzo Montella îl clădește din preliminarii. În ultimii 40 de metri, pentru că sunt cei mai tehnici, au avut libertate totală. Altfel spus, un pericol constant, hazardat și nedorit pentru defensiva lui Ralf Rangnick.

Mai înalți și tari pe picioare, austriecii au propus un joc aerian, cu centrări în adâncime, însă fără să iasă eficient din propria jumătate. Nici în ofensivă nu s-au conectat. Evadările lui Sabitzer și Baumgartner în centru nu au contat câtă vreme turcii au acoperit foarte bine toate zonele, ca într-o reclamă la vopsea.

Ratări câtă frunză, câtă iarbă

Spectacolul s-a domolit pe finalul primei reprize. Zvâcnirile celor în avantaj s-au scurs prin Baris Yilmaz, tot mai periculos, ceea ce l-a transformat și în cel mai faultat jucător turc.

Aglomerarea a sufocat Austria prin toți porii ei. Și totuși, Baumgartner trece puțin pe lângă egalare (45+1) fiind servit, la picior, pe neașteptate, în interiorul careului, iar mingea evită poartă. Mâini prin păr și regrete ulterioare.

Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images
Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images
Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images
Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images
Austria - Turcia / Sursă foto: Imago Images
+8 FOTO

La pauză, Rangnick a schimbat, pentru un fotbal fulminant. Gregoritsch și Alexander Prass le-au luat locul lui Schmid și Mwuene, lipsiți de substanță și energie în multe dintre momente.

Lacune au apărut în centrul apărării adverse, acolo unde Arnautovic (51'), Laimer și Posch s-au înlănțuit, minut după minut, în ratări. Vârful a mai gafat o dată din același unghi, alegând să-l lobeze pe Mert Gunok. L-a salvat fanionul de o schimbare.

„Zmeul” lui Demiral, proba doi

Dacă despre coincidență se spune că este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim, despre similitudinea fazelor dintr-un meci s-ar putea zice că e modul fotbalului de a pedepsi. În minutul 59, Demiral a înscris la indigo cu primul gol, tot din corner, cu capul, după ce s-a înălțat impresionant de lângă fundașul central Danso.

Nu a durat mult diferența de scor, pentru că noul-intratul Gregoritsch (66') a dat replica, tot după un corner, profitând că nu este marcat. Pentru că turcii s-au cantonat, Austria s-a regrupat în jumătatea adversă. A făcut-o dezordonat, fără să ajungă la finalizare prin centrările scurte, dar uneori chinuitor de înălțate.

Mert Gunok (90+4') devine erou în țara sa după o paradă de excepție care anulează prelungirile. La Istanbul, îi vor striga numele. Turcia se califică în „sferturile” Campionatului European, acolo unde o va întâlni pe Olanda și crede în șansa ei de a avansa pe partea de tablou accesibilă. Meritul este cu atât mai mare cu cât s-a pliat pe propunerea tactică a adversarei, pe care a eliminat-o speculându-i carențele.

FINAL. Austria - Turcia 1-2

  • Au marcat: M.Gregoritsch '66 / M.Demiral '1, '59

Cum au arătat garniturile de start:

Austria: Pentz - Bosch, Danso, Lienhart, Mwene - Seiwald, Sabitzer - Laimer, Baumgartner, Schmid - Arnautovic
Selecționer: Ralf Rangnick

Turcia: Gunok - Muldur, Bardakci, Demiral, Kadioglu - Yuksek, Ayhan - Yilmaz, Kokcu, Yildiz - Guler
Selecționer: Vincenzo Montella

Stadion: Red Bull Arena, Leipzig
Arbitru: Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugalia)

Citește și:

Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Stranieri
Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Stranieri
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”
Superliga
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (8)
Karkaleki
Karkaleki  •  03 Iulie 2024, 16:23
Postat de Shynee pe 03 Iulie 2024, 08:27

Vezi statistica, nu au jucat mult mai bine decat noi cu olanda. Dar au avut bulan si un arbitraj corect.

Cred ca tu nu vezi statiatica!! S-a terminat 2-1. Adica au dat doua goluri. Cu 2 mai mult ca nationqla sufletului. Si au primit doqr un gol. Cu doua mai putin ca selectionata sufletului. Asta e cea mai importanta statiatica in fotbal. Goluri date vs goluri primite. Apropo, lasind la o parte meciul ... intimplator cu ucrainenii ... cite goluri din actiune a dat selectionata iedului sufletului meu? Si cite a luat? Stai sa calculam. E cam 0-6!!!! Uau! Exact ca turcii, chiar mai zlab

Husar.Vasile.Alexandru
Husar.Vasile.Alexandru  •  03 Iulie 2024, 09:35

Euro 2024

Shynee
Shynee  •  03 Iulie 2024, 08:27
Postat de Karkaleki pe 02 Iulie 2024, 23:57

Bravo turcii. Ce inseamna sa nimeresti poarta. Noi nu puturam

Vezi statistica, nu au jucat mult mai bine decat noi cu olanda. Dar au avut bulan si un arbitraj corect.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează