Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  UNGARIA - ELVEȚIA

VIDEO + FOTO Ce nu s-a văzut la TV la Elveția - Ungaria: gestul lui Murat Yakin, elvețianul care-l simpatizează pe Budescu și „războiul” dintre fani!

Murat Yakin a mers să mulțumească galeriei elvețiene pentru prezență // FOTO: Imago +9   FOTO
Murat Yakin a mers să mulțumească galeriei elvețiene pentru prezență // FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat sambata, 15 iunie 2024 17:12 / Actualizat sambata, 15 iunie 2024 19:38

Ungaria - Elveția 1-3, al doilea meci de la EURO 2024, a oferit un adevărat spectacol, pe gazon, în incinta stadionului și în jurul acestuia.

Reporterii Gazetei Sporturilor prezenți pe stadionul RheinEnergie din Koln îți prezintă 10 detalii de la fața locului, care nu s-au văzut la TV.

1. Un elvețian îl știe pe Costică Budescu, dintre jucătorii români

Fanii elvețieni au făcut spectacol în drum spre stadion. Prin vestimentație, mai zgomotoși, ceva mai mulți. Unul dintre suporterii echipei din Țara Cantoanelor a agitat de zor o talangă, a fost reperat de diverși jurnaliști TV, a oferit un scurt interviu, optimist din cale-afară.

Văzându-ne că-l filmăm și noi apoi, pentru a-i imortaliza prezența inedită la stadion, s-a oprit și l-am chestionat dacă știe ceva despre România. "Da, cum să nu? Am jucat împotriva voastră, în preliminarii. Chiar ați jucat bine de tot! Hmmm, ce fotbalist știu de la voi?", a fost pus în încurcătură respectivul. Prietenul lui i-a dat o mână de ajutor: "Îl știu pe Budescu. Atât. Îl știu de la echipa națională, pe Budescu".

2. Polițiștii n-au intervenit când un ultras a strâmbat un indicator de circulație

Elvețienii au luat stadionul cu asalt. Era liniște în jurul arenei Rhein Energie, o arenă înconjurată de verdeață, până la sosirea ultrașilor elvețieni. Câteva mii bune de fani au venit grupați, conduși de doi lideri de galerie, care dădeau tonul scandărilor. În primul rând, patru bărbați la bustul gol și pictați cu câte o cifră, făcând trimitere la anul 1291, când s-au pus bazele Elveției de azi.

Oameni de toate vârstele au lăsat deoparte orice diferență și s-au unit pentru a-și încuraja favoriții. Uniți de fotbal. Exact ca motto-ul EURO 2024.

Unul dintre liderii ultrașilor s-a suit la un moment dat pe un stâlp ce marca trecerea de pietoni, l-a strâmbat, chiar sub ochii polițiștilor, dar aceștia au privit zâmbitori, superficial, n-au intervenit! Suporterul a continuat să cânte, ceilalți i-au urmat îndrumările, n-a fost pic de violență.

De când au ajuns elvețienii la stadion, totul s-a animat, fanii neutri fiind încântați să-i privească de pe margine.

3. Murat Yakin a mers să mulțumească galeriei elvețiene pentru prezență

Murat Yakin a mers pentru câteva minute să aplaude și să mulțumească suporterilor elvețieni strânși la una dintre peluze și pe latura tribunei a II-a. Selecționerul a zăbovit minute bune în fața fanilor, zâmbitor, smerit, aplaudându-i pe cei ce-i scandau numele și-i ofereau apreciere.

Ce nu s-a văzut la TV la Elveția - Ungaria: gestul lui Murat Yakin, elvețianul care-l simpatizează pe Budescu și „războiul” dintre fani!

Antrenorul de 49 de ani a fost acuzat în câteva rânduri de infatuare, dar a oferit un moment deosebit sâmbătă după-amiaza la Koln.

1,65este media punctelor per meci obținute de Elveția cu Murat Yakin selecționer, antrenorul fiind în funcție din august 2021, 35 de meciuri

4. Ungurii și elvețienii au cântat pe rând, unii lângă ceilalți

Zgomotoși și unii, și alții. Nu au mai fraternizat precum nemții și scoțienii în primul meci de la Euro, dar s-au suportat unii lângă ceilalți. La coadă la mâncare și băutură, în tribune, unde roșul celor două națiuni s-a confundat! Unde erau jumi-juma în tribune, când cântau unii, ceilalți stăteau pe scaune și invers.

Cele două galerii au fost și ele la înălțime, iar acustica stadionul este top! Nu a fost sold-out, foarte multe locuri goale pe impunătoarea arenă.

5. Acustică premium

Arena din Koln beneficiază de o acustică și de o sonorizare incredibile! Cu o oră și jumătate înainte de startul meciului erau în jur de 18.000 de oameni pe stadion. Însă era o gălăgie incredibilă, iar muzica din boxe se auzea impecabil. Iar după fluierul de start, decibelii au crescut considerabil.

100 de decibeliau fost în arenă când a fost validat golul lui Duah

S-au strâns aproximativ 40.000 de oameni în tribunele stadionului de lângă pădure.

6. Pe stadion ca la Eurovision

Cu 30 de minute înainte de startul partidei, UEFA le-a pregătit o surpriză jucătorilor și fanilor celor două echipe.

Pe ecran a fost rulat câte un mesaj de încurajare pentru fiecare națională, apoi câte o melodie specifică. "Repter" a lui Gyorgy Korda pentru Ungaria și "Big 7" de la Burna Boy pentru Elveția. Ungurii au fost mai încântați de moment și au fredonat întreaga melodie dedicată lor.

Când au fost anunțate cele două echipe, fanii au reacționat diferit. Maghiarii au așteptat să termine crainicul de spus numele pentru a-l aplauda pe jucătorul respectiv, Szoboszlai și Marco Rossi fiind preferații suporterilor, în timp ce elvețienii au ținut să strige în cor numele fiecărui fotbalist.

7. Cozile sunt la modă la acest Euro

Înainte de meci, fanii au stat la cozi incredibile pentru a-și cumpăra fie ceva de băut, fie ceva de mâncat. Prețurile erau „impresionante". O apă la 0,5 l era 4,5 euro, în timp ce băuturile carbogazoase erau 6. Mâncarea costa între 6 și 6,5 euro, iar pentru o bere se plăteau 7 euro. Plus 3 euro ca garanție pentru pahar, care se pot recupera la final.

8. Inventivitate

În tribune a fost "război" culinar. Un fan elvețian a venit cu mesajul zilei: "Fondue better than goulash", adică fondue-ul, un fel de mâncare tradițional în Elveția, din brânză topită, e mai gustos decât gulașul, o supă tradițională în Ungaria.

Ce nu s-a văzut la TV la Elveția - Ungaria: gestul lui Murat Yakin, elvețianul care-l simpatizează pe Budescu și „războiul” dintre fani!

Mulți fani au avut costumații speciale pentru acest duel. Unul avea pe cap un fel de pălărie în formă de felie de cașcaval, plină de stegulețe ale Elveției.

9. Interacțiune cu fanii: fan-cam la pauză

Cei ce vin la stadion au nevoie de entertainment, mai ales că și prețurile biletelor sunt piperate. La fel și cele din interiorul arenei. De aceea organizatorii încearcă să le ofere spectatorilor o experiență de neuitat. Inclusiv în pauză. Un fan-cam a funcționat cât jocul a fost oprit între reprize. Iar cei ce nu au dat iama la mâncare și băutură în pauză s-au distrat pe cinste în arenă.

10. Embolo și-a pierdut genunchiera

Pe finalul meciului, Embolo, atacantul Elveției, și-a pierdut genunchiera pe gazon. Aceasta i-a alunecat de pe picior și a ajuns pe gleznă, apoi jucătorul a reușit să se descotorosească de ea, iar aceasta a căzut pe gazon în timp ce alerga.

Ce nu s-a văzut la TV la Elveția - Ungaria: gestul lui Murat Yakin, elvețianul care-l simpatizează pe Budescu și „războiul” dintre fani!
Genunchiera lui Embolo, luată de pe gazon de portarul Ungariei/ foto: Sergiu Alexandru (GSP)

Citește și:

Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
Nationala
Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
Liga Campionilor
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0
Nationala
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

CALCULE: Cum se califică România în optimi la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei


Comentarii (2)
viola_sempre
viola_sempre  •  15 Iunie 2024, 18:38

”Maghiari au așteptat crainicul să termine de spus numele pentru a a-l aplauda pe jucătorul respectiv, Szoboszlai și Marco Rossi fiind preferații suporterilor, în timp ce elvețienii au ținut să strige în cor numele fiecărui fotbalist.” - Din 3 pseudjournalisti ( Eduard Apostol, Sergiu Alexandru, Daniel Grigore) niciunul nu ar fi meritat sa-si ia BAC-ul. Daca dintre toti 3 nici macar unul nu stie cand e nevoie de 2 i e jale. Bine ca s-au scremut toti 3 pentru ”capodopera” asta. In locul celor de la Ringier va dadeam un sut sa mergeti pe urmele gurului vostru Tolotan

VanBasten2000
VanBasten2000  •  15 Iunie 2024, 18:16

I know Budescu from Buzau Glory. He likes sarmalute.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează