Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GRUPA A

Ungaria - Elveția 1-3 » Fotbal cu Fiola din partea maghiarilor, geniul lui Aebischer rezolvă meciul! Duel cu Germania pentru locul 1 în grupă?

Ungaria - Elveția 1-3  // foto: Guliver/gettyimages +9   FOTO
Ungaria - Elveția 1-3 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de , , - Publicat sambata, 15 iunie 2024 17:54 / Actualizat sambata, 15 iunie 2024 19:11

Elveția a început cu dreptul parcursul la acest Campionat European, 3-1 cu Ungaria, la capătul unui meci în care maghiarii nu au avut suficientă inspirație ofensivă. În celălalt meci al grupei, vineri seara, Germania a trecut entuziasmant de Scoția, 5-1.

Ungaria - Elveția, al doilea meci de la acest Campionat European, duel între formațiile care în mod normal ar trebui să-și dispute a doua poziție în grupa A. La cum a arătat Die Mannschaft vineri seara, în deschiderea cu Scoția, 5-1, nu cred că vreuna dintre părțile implicate în partida de astăzi, deși capabile de momente deosebite, poate spera la mai mult.

În afara stadionului, meciul a început devreme, încă din momentul deschiderii porților, cu 3 ore înaintea fluierului de start. Duelul galeriilor a fost câștigat de elvețieni, mai numeroși, mai gălăgioși, mai organizați. Să vezi o mare roșie, formată din mii de elvețieni, te face să realizezi amploarea evenimentului și a competiției.

Cronică Daniel Grigore, de la Koln, după Ungaria - Elveția 1-3: Fotbal cu Fiola, victorie meritată!

Start cu un countdown realizat în colaborare de crainic și spectatori, câteva imprecizii tehnice în primele zeci de secunde, apoi meciul se animă, cu o fază periculoasă la poarta lui Gulacsi. Șutul este blocat, mingea se duce în corner, dar nu mai contează, arbitrul asistent ridică fanionul.

„Gazdele”, cel puțin conform hârtiei de joc, sunt bătăioase și preiau pentru scurtă vreme controlul jocului. Fiola reușește o incursiune bună în banda dreaptă, îl găsește pe Roland Sallai undeva la 20 de metri de poartă, acesta are timp să preia, dar șutul dezamăgește ('10).

WOW, Aebischer!

Jocul este încrâncenat, în astfel de partide momentele de geniu fac diferența. Exact așa putem descrie pasa lui Aebischer din minutul 12, o execuție care a sfârtecat întreaga defensivă a maghiarilor. Lăsat singur cu Gulacsi, Duah, apariția surprinzătoare din primul „11” elvețian, nu a iertat.

Și de această dată, fanionul arbitrului asistent de pe acea parte era ridicat, dar o primă reluare ne-a relevat că poziția atacantului legitimat la Ludogorets era regulamentară! Nici 30 de secunde de analiză în camera VAR, iar impresia a fost confirmată: gol valabil, tribunele au „explodat”!

Milos, Ke-gafă!

Nu trec nici 10 minute, iar elvețienii au o șansă colosală pentru 2-0. Kerkez, fundașul stânga de 20 de milioane de euro al celor de la Bournemouth, nu se uită când pasează spre propria poartă și-l lasă pe Ruben Vargas singur cu Gulacsi. Elvețianul își calculează atent pașii, dar nu-l poate învinge pe goalkeeperul maghiar, care respinge în corner.

Golul și ocazia de mai devreme parcă le-au turnat plumb în ghete maghiarilor. Nati pasează liniștiți, le ascund mingea adversarilor.

+5 FOTO

0-2 până în pauză, lovitură grea!

Meciul se liniștește, încercările maghiarilor sunt timide, elevilor lui Marco Rossi le lipsește cu desăvârșire incisivitatea care i-a caracterizat în ultimii ani.

Fără prea multe gânduri ofensive, maghiarii n-au strălucit nici în defensivă. Aebischer și-a creat cu ușurință spațiu în minutul 45, fentă scurtă în fața lui Fiola și execuție plasată, la colțul lung. 0-2, meciul ca rezolvat după primele 45 de minute!

S-a ieșit de la cabine. O altă față a maghiarilor?

Ei bine... nu chiar. Repriza secundă a început așa cum s-a terminat prima, cu elvețienii în atac. Căpitanul Xhaka l-a servit scurt pe Duah, marcatorul primului gol l-a întins serios pe Gulacsi, care a respins cu greu în corner.

În minutul 54, o altă șansă importantă, de această dată cu Ruben Vargas la finalizare. Mijlocașul lui Augsburg a încercat o execuție la firul ierbii, dar Gulacsi a fost pe fază.

Varga, cu repetiție!

Minutul 63 aduce cea mai mare șansă de gol a maghiarilor. Centrarea excelentă a lui Roland Sallai îl găsește demarcat pe vârful Barnabas Varga, care ratează cu puțin poarta cu o lovitură de cap!

Trei minute mai târziu, atacantul lui Ferencvaros nu a mai iertat. O fază similară, numai că de această dată servant a fost Dominik Szoboszlai, care a centrat la bara a doua. Varga s-a strecurat prin spatele lui Aebischer, care venise lângă Ricardo Rodriguez tocmai pentru a bloca bara a doua, și a înscris cu capul!

Totul se putea încheia în minutul 72, dar Fabian Schar a trimis alături, la doar un metru de poartă.

Embolo spulberă suspansul, 3 puncte pentru Elveția

Sclipirile lui Roland Sallai, jucător cu o tehnică peste medie, și combativitatea nou-intratului Martin Adam i-au făcut pe maghiari să spere că pot da lovitura în ultimele 10 minute.

Nu s-a întâmplat. Ba mai mult, elvețienii au înscris și golul 3, prin Breel Embolo, rămas în posesia balonului după o greșeală uriașă a lui Willi Orban. Finalizarea a fost de efect, lob peste Gulacsi, și a închis tabela la 1-3.

Câștigarea grupei pare a fi acum o afacere în 2, între Elveția și Germania. Cu noroc, maghiarii ar putea trece în optimi de pe locul 3.

FINAL » Ungaria - Elveția 1-3

  • Au marcat: B. Varga '66 / Duah '12; Aebischer '45; Embolo '90+3
  • Golul de 1-2, semnat de Barnabas Varga, a ridicat serios decibelii. Breel Embolo, în minutul 90+3, i-a redus la tăcere pe maghiari.
  • În prima parte, elvețienii au dominat și jocul, nu doar fondul sonor. Fără să se întrebuințeze prea tare, elevii lui Murat Yakin au lovit de două ori, de fiecare dată cu Aebischer în prim-plan: la golul de 1-0, mijlocașul de la Bologna a desfăcut apărarea maghiarilor cu o pasă de geniu. Reușita de 2-0 a venit grație unei execuții rafinate, de la marginea careului.
  • Marco Rossi a fost vizibil nemulțumit de felul în care au arătat elevii lui, a mers „glonț” la vestiare imediat după fluierul final al primei părți.

Duel aprig în tribune, plus pentru elvețieni!

  • La start, zăream în continuare destul de multe locuri libere. Aproximativ 500 de scaune încă erau neocupate, raportându-ne la întreg stadionul.

Cu 15 minute înainte de start, locurile erau ocupate în proporție de 90%. În continuare, elvețienii domină fondul sonor, peluza fiind susținută puternic de cei de la Tribuna 1, însuflețiți de vederea favoriților și, fără greșeală, și de berile de care s-au „ocupat” și se „ocupă” în continuare.

În tribune, elvețienii și maghiarii sunt așezați la „grămadă”, ridicându-se pe rând pentru a susține cântecele pornite din cele două peluze. Niciun incident până acum, pe maghiari nu-i deranjează elvețienii care cântă în fața lor și viceversa.

Ungaria - Elveția, echipe de start:

UNGARIA (3-4-2-1): Gulacsi - Lang, W. Orban, Szalai - Fiola, A. Nagy, Schafer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai (cpt.) - Varga
Rezerve: Dibusz, Szappanos - Balogh, Nego, M. Adam, Bolla, Kleinheisler, Gazdag, Styles, Z. Nagy, Botka, Csoboth, Dardai, Horvath, Kata
Antrenor: Marco Rossi

ELVEȚIA (3-4-2-1): Sommer - Schar, Akanji, R. Rodriguez - Widmer, Xhaka (cpt.), Freuler, Ndoye - Vargas, Aebischer - Duah
Rezerve: Mvogo, Kobel - Stergiou, Elvedi, Embolo, Okafor, Steffen, Zesiger, Sierro, Shaqiri, Jashari, Amdouni, Rieder
Antrenor: Murat Yakin

Arbitru: Slavko Vinčić (Slovenia), A1: Tomaž Klančnik (Slovenia), A2: Andraž Kovačič (Slovenia), Rezervă: Rade Obrenovic (Slovenia)
VAR: Nejc Kajtazovic (Slovenia), Tomasz Kwiatkowski (Polonia)
Stadion: Rhein Energie (Koln)

Informații de la stadion, transmise de echipa GSP.ro prezentă la Koln:

  • Cu aproximativ o oră înainte de start, aproximativ 20.000 de locuri din totalul de 43.000 erau ocupate, cu un plus în dreptul elvețienilor.
  • Numărul superior i-a ajutat pe susținătorii lui Xhaka & compania să domine fondul sonor. De altfel, în momentul în care jucătorii maghiari au ieșit pe gazon, elvețienii au început să huiduie puternic. Maghiarii au încercat să contracareze, s-a auzit timid un „Ria, Ria, Ungaria”, dar numărul superior de oameni din peluza „oaspeților”, aproape de două ori mai mare, a cântărit decisiv!
  • Elvețienii au făcut spectacol și în drumul către stadion. Au mers grupați, cu miile, au cântat, au sărit și au făcut ca pământul să tremure, la propriu!
  • Căpitanul Dominik Szoboszlai a fost cel mai aclamat dintre maghiari, în momentul în care crainicul a rostit numele elevilor lui Marco Rossi.
+12 FOTO

UPDATE 14:30 » Fanii elvețieni merg spre stadion. Gestul care la noi ar fi creat scandal, privit cu seninătate de către polițiștii germani!

Mii și mii de suporteri elvețieni au sosit în grup organizat către arenă. Zgomotoși, cântând, au ajuns la stadion într-o corteo care a făcut spectacol pe strada străjuită de copaci impunători. De fapt, Rhein-Energie Arena este într-un cadru natural idilic. O vastă pădure înconjoară stadionul de 43.000 de locuri.

Fanii au cântat și s-au alăturat celor sosiți pe cont propriu. S-au făcut multe fotografii. Unul dintre liderii ultrașilor s-a suit la un moment dat pe un stâlp ce marca trecerea de pietoni, l-a strâmbat, chiar sub ochii polițiștilor, dar aceștia au privit zâmbitori, superficial, n-au intervenit! Suporterul a continuat să cânte, ceilalți i-au urmat îndrumările, n-a fost pic de violență.

Ungaria - Elveția 1-3 » Fotbal cu Fiola din partea maghiarilor, geniul lui Aebischer rezolvă meciul! Duel cu Germania pentru locul 1 în grupă?
Liderul ultrașilor elvețieni în acțiune. Foto: Eduard Apostol

GALERIE FOTO. Ungaria - Elveția » Elvețienii, spectacol înaintea debutului la EURO 2024

+12 FOTO

UPDATE 14:00 » VIDEO. Câteva mii de ultrași elvețieni au ajuns la arenă

Față în față de la stadion înainte de Ungaria - Elveția. Elvețienii au luat cu asalt arena din Koln înainte de primul meci de la EURO 2024 pentru cele două naționale.

Față în față de la stadion înainte de Ungaria - Elveția >> Apostol: „Mizez pe Elveția și pe Amdouni”, Grigore: „1X cu toată încrederea”

Ungaria și Elveția la precedentele Campionate Europene

Ungaria se pregătește pentru al cincilea Campionat European din istorie și al treilea consecutiv. Prima participare a avut loc la al doilea Campionat European din istorie, în 1964, când ungurii au obținut locul al treilea, trecând de Danemarca în finala mică, scor 3-1, după ce au fost învinși în semifinale de către gazdele turneului, Spania, scor 1-2, golul decisiv venind în prelungirile meciului.

Pentru elvețieni este, de asemenea, a cincea prezență la un Campionat European, după ce prima a venit în 1996. Cea mai bună performanță a Elveției a fost la precedentul Campionat European, când a ajuns în sferturile de finală.

Elvețienii au trecut atunci de Franța în „optimi” pe Arena Națională din București, scor 5-4 la loviturile de departajare, după 3-3 în timpul regulamentar. Kylian Mbappe rata atunci ultimul penalty al Franței.

Tot la loviturile de departajare s-a încheiat și meciul din „sferturi” contra Spaniei. După 1-1 în timpul regulamentar și cu o apărare eroică a elvețienilor, care au jucat în inferioritate numerică din minutul 77, spaniolii s-au impus cu 3-1 la loviturile de departajare.

Citește și:

Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
Nationala
Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
Liga Campionilor
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0
Nationala
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

CALCULE: Cum se califică România în optimi la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei


Comentarii (25)
FalconCrest
FalconCrest  •  16 Iunie 2024, 20:14
Postat de tk2014 pe 15 Iunie 2024, 20:51

Lasa ma comentatorii protv. Nici macar nu urmaresc protv. Dar la euro 2021 au facut egal cu franta (1-1) si germania (2-2). Zici ca romania scoate rezultatele astea la un euro jucat pe teren propriu?

conteaza ca au terminat pe ultimul loc. si noi la euro 2008(la care unguri nu au fost). am facut egal cu italia si franta si am terminat pe locul 3,iar atunci se calificau 16 echipe nu 24 ca acum.

tk2014
tk2014  •  15 Iunie 2024, 20:51
Postat de FalconCrest pe 15 Iunie 2024, 17:59

ce au surprins acum 3 ani,ca au terminat pe ultimul loc in grupe. vad ca romani se lasa pacaliti de propaganda ungureasca. si ala de la protv mintea ca ungaria s-a calificat la toate turneele finale din ultimi 20 de ani. complet fals,ultima data cand s-a calificat ungaria la un mondial a fost in 1986 si si atunci au fost eliminati fara probleme inca din grupe. ultimul european inainte de cel din 2012 l-au prins in 1972. strcit in ultimi 12 ani ei au cu un european mai mult decat noi ca si prezenta. ei au 3 europene din 3 si zero mondiale. noi avem 2 si zero mondiale. ei au investit sume astronomice in fotbalul unguresc,noi nu numai ca nu am investit dar l-am distrus in ultimi 12 ani. si diferentele nu sunt astronomice cum incearca sa minta ziaristi,vezi meciul de astazi cum elvetia efectiv i-a demolat pe unguri.

Lasa ma comentatorii protv. Nici macar nu urmaresc protv. Dar la euro 2021 au facut egal cu franta (1-1) si germania (2-2). Zici ca romania scoate rezultatele astea la un euro jucat pe teren propriu?

tk2014
tk2014  •  15 Iunie 2024, 20:49
Postat de aaxel03 pe 15 Iunie 2024, 17:06

Tare mult au surprins, au iesit din grupe fara victorie, o echipa mediocra si acu 3 ani. Ceva mai bine in 2016 unde au intrat in optimi, dar ala a fost cel mai bun rezultat al lor in ultimii 40 de ani.

Au facut egal cu germania si franta, marcand in ambele meciuri. Bagi mana in foc ca romania scoate rezultatele astea pe teren propriu la un euro?

Vezi toate comentariile (25)
Comentează