INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ZENIT ST. PETERSBURG

De ce a eșuat Lucescu la Zenit: "A fost o mare eroare să vin aici" » Analiza unui eșec previzibil + ce despăgubiri solicită + cine vine în locul lui

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 30 mai 2017 09:23

Mircea Lucescu, care va împlini 72 de ani pe 29 iulie, dat afară după un singur sezon la St. Petersburg, a pierdut din primele luni lupta în Rusia. Acum, cere despăgubiri jumătate din salariul pe care ar fi trebuit să-l primească în ultimul an de contract.

După 12 ani în Ucraina, Mircea Lucescu nu se aștepta să rămână atât de puțin în Rusia. A semnat pe 24 mai 2016 cu Zenit, două sezoane, plus opțiune pentru unul suplimentar, și a fost demis pe 28 mai 2017, după un an început bine, cucerind Supercupa la primul meci oficial, și încheiat cu o mare dezamăgire.

370 de zilea fost Mircea Lucescu antrenor la Zenit St. Petersburg

A ratat toate cele trei ținte: locul 3 în campionat (și în afara Ligii Campionilor), eliminat în "optimile" Cupei Rusiei și "16"-imile Europa League.

"A fost o mare eroare să vin aici", le-a mărturisit antrenorul unor apropiați după aventura de la St. Petersburg.

A vrut să repete la Zenit ce reușise la Șahtior, dar nu avea nici aceeași susținere, nici aceiași fotbaliști, nici timp. A descoperit un club dezorganizat, unde nu avea putere deloc, și o echipă pe care nu a putut să o facă să joace așa cum plănuia el. Era o încercare eșuată, destinată eșecului înainte de start.

8 eșecuri a suferit Zenit sezonul trecut: 5 în campionat, două în EL și unul în Cupa Rusiei

TRANSFERURI

Și-a vândut liderii

De la primul mercato, în loc să se întărească, a pierdut cei mai buni jucători. Zenit i-a vândut pe Hulk, cel în jurul căruia gravita întreaga echipă, și pe Garay, liderul apărării. Iar Witsel, mijlocașul ce lega jocul, a devenit mână moartă după ce a ratat transferul la Juventus, puternic afectat psihic. Până în ianuarie, când a plecat în China, a dat un gol și două pase decisive în toate competițiile. Pe lângă ei, Luce nu l-a putut folosi o jumătate de an pe căpitanul Danny, care se refăcea după un grav accident.

99.800.000 €a câștigat Zenit din vânzarea lui Hulk (55,8), Garay (24) și Witsel (20)

GIULIANO

Întoarcerea lui Danny l-a sufocat pe cel mai bun jucător.
O singură achiziție bună a făcut Zenit vara trecută: Giuliano, adus cu 7 milioane de la Gremio. Observat încă de când era la Dnepr, în Ucraina, brazilianul a fost unicul care a jucat exact cum voia Lucescu.

Tehnic, spectaculos, rapid, foarte bun pasator, excelent finalizator. Cât timp el a fost dirijorul, totul a mers bine. În toamnă, a adunat 14 goluri și 8 assisturi. Era și golgeter, și omul ce deschide calea spre gol coechipierilor. Din februarie, după revenirea lui Danny, Giuliano a fost sufocat de căpitan, care voia să controleze total echipa pe teren. Și influența lui a fost mult mai mică: 3 goluri și 5 assisturi până la sfârșitul stagiunii.

DZIUBA - KOKORIN: Tandemul vedetelor răsfățate

De la ei aștepta cel mai mult Luce. Dziuba și Kokorin. În concepția antrenorului, cei doi atacanți ar fi trebuit să fie și primii în fața porții, încheind acțiunile cu gol, și primii care declanșează presingul în momentele când mingea era pierdută în terenul advers.

N-au făcut nici una, nici alta. Internaționalii ruși, vedete răsfățate, cu salarii de 5 milioane de euro, au tratat un sezon întreg cu superficialitate. Dziuba, vârful albaștrilor, a înscris doar 14 goluri în toate competițiile (8 pase decisive), iar Kokorin, care a avut libertate pe tot frontul de atac, a avut și mai puține reușite: 10 goluri și 7 assisturi. În 2017, ambii au fost aproape inexistenți: 5 goluri Dziuba, două Kokorin.

APĂRARE FISURATĂ

O mulțime de greșeli invidivuale

Punctul nevralgic a fost defensiva. Fără Garay, linia de 4 fundași a lui Zenit a fost depășită constant și a primit o mulțime de goluri în urma greșelilor individuale ale apărătorilor, apărute mai ales în zona centrală. Numai în Europa League, 11 goluri încasate în 8 meciuri!

PORTARUL-GAFEUR

Lodîghin, după Piatov
Antrenorul nu are noroc de portari valoroși. După erorile halucinante ale lui Piatov la Șahtior, Lucescu l-a avut goalkeeper-clown pe Lodîghin, cu cel puțin 5 gafe uluitoare. Spre final, l-a schimbat, dar nici înlocuitorii n-au fost prea buni.

PROPRIILE GREȘELI

"A fost vina mea"

Tehnicianul a recunoscut de două ori pe parcursul sezonului că a greșit. Și după eliminarea cu Anderlecht, din Europa League (0-2 și 3-1), când a Zenit a luat golul decisiv în prelungiri, la ultima fază. Și la sfârșitul campionatului: "Poate nici eu nu am mai fost inspirat în alegerile făcute. A fost vina mea".

2.000.000 €cere antrenorul despăgubiri pentru rezilierea contractului (a avut 4 milioane salariu)

Conflicte cu toată lumea

Timp de un an, Lucescu și-a făcut mulți dușmani în Rusia. Dezavantajat în repetate rînduri de arbitrii, antrenorul i-a certat aproape fără pauză, cu țintă precisă pe "centralii din Moscova". Apoi, a intrat în conflict cu ziariști locali, cărora le-a spus la una dintre ultimele conferințe: "Sunteți proști!". Iar analiștii ruși, mai ales foștii jucători ai lui Spartak, nu au pierdut nicio ocazie să-l critice. Spre final, l-a acuzat și pe șeful federației, Vitali Mutko, că a influențat campionatul, ajutând-o pe Spartak să câștige titlul. Polemicile fără sfârșit l-au pus într-o lumină proastă în Rusia. z

Pleacă Lucescu, vine Mancini

Zenit și-a ales deja noul antrenor după concedierea lui Mircea Lucescu. Al doilea italian, după Luciano Spalletti (2009-2014). Roberto Mancini, liber de contract, va semna pe două sezoane și va avea un salariu anual de 5,5 milioane de euro. Cu 1,5 mai mult decât primea Luce. 

1 trofeua cucerit Lucescu la Zenit: Supercupa Rusiei (1-0 cu ȚSKA Moscova)

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Liga 2
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Tragedie în fotbalul românesc! Jucătorul din Liga a 2-a a murit înecat în râul Olt
Liga 2
Tragedie în fotbalul românesc! Jucătorul din Liga a 2-a a murit înecat în râul Olt

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (9)
ray51
ray51  •  30 Mai 2017, 16:01

M-am mirat cand a fost numit la Zenit. Acum nu-i nici o surpriza. Era de asteptat.

bakunin
bakunin  •  30 Mai 2017, 12:21
Postat de ottobraun pe 30 Mai 2017, 11:46

viitoarea campioana a Romaniei CFR 1907 a iesit din Insolventa!

Ia si tu un antinevralgic, sau macar un anticarcel...

polistul68
polistul68  •  30 Mai 2017, 12:09

Vatmanul nu afost vinovat ? El crede ca mai merge ca la Ahmetov.....sa bage bani cu galeata si sa scoata cand si cand.....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează