SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AZERBAIDJAN

5 concluzii după Marele Premiu al Azerbaidjanului » Ferrari, probleme serioase de fiabilitate + Max Verstappen, egalul lui Lauda și Clark la numărul de victorii

Max Verstappen
Foto: Imago
Max Verstappen Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 14 iunie 2022 18:06 / Actualizat marti, 14 iunie 2022 19:46

Ceea ce trebuia sa fie un duel interesant între Red Bull și Ferrari s-a transformat într-o „dublă” fără emoții pentru echipa din Milton Keynes. Max Verstappen a fost cel care a triumfat pe străzile din Baku, la capătul unui Mare Premiu al Azerbaidjanului care îl transformă în egalul lui Niki Lauda și al lui Jim Clark la numărul de victorii.

  • Max Verstappen, care a plecat de pe locul 3, a câștigat fără emoții cursa și și-a trecut în palmares cea de-a 5 victorie din acest sezon. Podiumul a fost completat de Sergio Perez, colegul de la Red Bull, și de George Russell (Mercedes)
  • Următoarea cursă, Marele Premiu al Canadei, va avea loc duminică, 19 iunie

1. Ferrari, probleme serioase de fiabilitate

Chiar dacă sezonul a început foarte bine pentru constructorul italian, lupta pe termen lung pare să fie una mult prea dificilă pentru capabilitățile operaționale ale Scuderiei. Lucru confirmat și în sezoanele 2017, respectiv 2018, atunci când Sebastian Vettel a fost lăsat fără apărare de propria echipă într-un duel cu binomul Hamilton - Mercedes.

Acum lupta este dusă de Charles Leclerc, însă deocamdată, de unul singur. Strategia echipei l-a costat o victorie facilă în Monaco, iar problemele de fiabilitate din Baku l-au costat alte 25 de puncte extrem de importante, ca să nu mai menționăm abandonul din Spania, unde monegascul se îndrepta spre cea mai ușoară victorie din carieră.

Toate aceste probleme, care nu au nicio legătura cu performanța lui Charles Leclerc, pot reduce serios moralul în cadrul echipei, mai ales că de fiecare dată când Ferrari a greșit, rivalii de la Red Bull au fost acolo și au știut să profite.

„E mai bine să ai o mașina rapidă cu probleme de fiabilitate decât invers”, spunea Mattia Binotto, șeful Scuderiei, după MP al Azerbaidjanului. În mod normal, așa este. Dar echipa de la Maranello are nevoie ca de aer de o victorie în următoarea cursă. Altfel, diferența de 34 de puncte dintre Verstappen și Leclerc poate căpăta dimensiuni și mai mari.

2. Max Verstappen, la borna 25

Odată încoronat campion al Formulei 1, olandezul pare că a scăpat de orice fel de presiune. Mai calm și mai echilibrat decât în sezoanele precedente, Verstappen a pilotat fără greșeală și în Baku. 

Chiar dacă sezonul a început prost pentru el și Red Bull, calitatea operațională a oamenilor conduși de Christian Horner a compensat în duelul cu Ferrari, cel puțin în această prima parte de sezon.

Grație victoriei din Baku, campionul mondial en-titre a ajuns la 25 de victorii în carieră, iar olandezul nu are decât 24 de ani! Verstappen a devenit astfel egalul lui Niki Lauda și al lui Jim Clark la acest capitol. 

Performanța este una impresionantă, dar nu prin cifre este olandezul unul dintre cei mai mari piloți din istorie, ci prin abilitatea pură cu care a fost înzestrat.

3. Leclerc, fabulos în regim de calificare

În ciuda stîngăciilor comise de echipa operațională de la Ferrari, un lucru este cert. Italienii au în „curte” unul ditnre cei mai rapizi piloți pe un singur tur din istorie. În ziua sa bună, Charles Leclerc este imbatabil în regim de calificare. Turul fabulos care i-a adus pole position-ul pe străzile din Baku ne-a reamintit de Senna sau Clark. 

Și nu a fost singura dată când monegascul reușește așa ceva. În total, pilotul Scuderiei are 15 pole-uri în carieră, capitol la care stă mai bine decât rivalul Verstappen, care are 14. 

4. Mercedes, în țara nimănui

Un nou Grand Prix extrem de complicat pentru piloții Mercedes, cel puțin din punct de vedere fizic. Problemele monopostului W-13 i-au dat mari bătăi de cap lui Hamilton, care s-a plâns pe durata întregii curse de probleme la spate. 

Nici George Russell nu s-a simțit foarte confortabil, însă, plecat de pe locul 5 în cursă, nu a avut prea mult de muncit în cele 51 de tururi. 

Britanicul a profitat de problemele tehnice ale piloților de la Ferrari și a încheiat cursa pe 3, obținând un nou podium nesperat pentru echipa campioană, aflată momentan în țara nimănui: mult sub Red Bull și Ferrari, dar mult peste echipele din pluton.

5. Fenomenul de porpoising, coșmarul piloților

Celebrul fenomen de porpoising, adică acea „țopăială” cu care se confruntă monoposturile pe linia dreaptă, devine o problemă serioasă de ordin medical pentru piloți. Atât Lewis Hamilton, cât și Pierre Gasly au tras un semnal de alarmă în privința acestui aspect.

„Nu e deloc sănătos, asta e limpede. Am avut nevoie de ședinte de fizioterapie după fiecare sesiune în acest weekend. Pur și simplu se simte de parcă nu ai suspensie, spatele tău absoarbe contactul. Trebuie găsită o soluție, nu vrem să ajungem în cârje la 30 de ani”, a declarat Pierre Gasly, pilotul de la Alpha Tauri.

„Am strâns din dinți, din cauza durerii. Nu pot să explic ce durere se simte aici (n.r. - în mașină), mai ales pe linia dreaptă. În cele din urmă, doar te rogi să se termine”, a spus și Lewis Hamilton, septuplu campion mondial, la finalul cursei din Baku.

Citește și alte știri despre Formula 1:

Verstappen câștigă în Baku, într-o zi de COȘMAR pentru Ferrari! Titlul piloților devine o „afacere” Red Bull

Hamilton, mari probleme fizice în timpul cursei din Azerbaidjan: „În cele din urmă, te rogi doar să se termine”

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează