FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Edward Iordănescu intră în istoria echipei naționale! Performanța URIAȘĂ pe care selecționerul o bifează la meciul cu Olanda

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2024 09:24 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 09:24

Numit selecționer al echipei naționale în ianuarie 2022, Edward Iordănescu bifează în această seară la München, pe Allianz Arena, contra Olandei cel de-al 20-lea său meci oficial ♦ Cu această performanță, Iordănescu jr. intră în TOP 5 al selecționerilor primei reprezentative ♦ Cu încă două meciuri pe banca „tricolorilor”, Iordănescu jr. își asigură poziția a treia all-time, după cea ocupată de tatăl său și Victor Pițurcă.

Pe lângă miza uriașă pe care o are meciul cu Olanda din această seară, calificarea istorică într-un sfert de finală de Campionat European, Edward Iordănescu (46 de ani) bifează un capitol important și pe plan personal.

Meciul contra batavilor jucat la München va fi al 20-lea meci oficial al selecționerului Iordănescu jr. pe banca primei reprezentative. Iar acest lucru îi asigură intrarea în TOP 5 al selecționerilor care au scris istorie pentru România.

Edward Iordănescu devine egalul legendarului Ienei

Edi îl va egala pe Emeric Ienei, antrenorul român care până la Euro 2024 obținuse singura victorie la un turneu final continental, cu Anglia, 2-1, în urmă cu 24 de ani. Se va clasa sub Angelo Niculescu care a condus echipa națională la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970.

În spatele legendarului Mircea Lucescu cu 35 de trofee cucerite ca antrenor în carieră, al lui Victor Pițurcă, cel care a reușit să califice echipa la Campionatul European de Fotbal din 2000 și la cel din 2008, dar și în urma lui Anghel Iordănescu.

Anghel Iordănescu e primul în istoria „naționalei”

„Generalul”, tatăl lui Edi, a scris cea mai importantă pagină din istoria primei reprezentative, sfert de finală la Mondialul din 1994. S-a aflat pe bancă la ultima prezență „tricoloră” la un European, în urmă cu 8 ani, în Franța.

Edward Iordănescu intră în istoria echipei naționale! Performanța URIAȘĂ pe care selecționerul o bifează la meciul cu Olanda
Anghel Iordănescu a antrenat o generație de excepție / Sursă foto: Arhivă

Până în acest moment, Edward are 19 meciuri ca „principal” al echipei naționale, primul fiind cu Muntenegru, în deplasare, în Liga Națiunilor, pe 4 iunie 2022, terminat cu înfrângere 0-2. În mandatul său de până acum, Iordănescu jr. are 9 victorii, 6 egaluri și 4 înfrângeri.

Când joci cu istoria în faţă e clar că e un meci de la care îţi doreşti cât mai mult. Nu există un meci uşor de pregătit. Va fi extrem de greu. Noi ce am construit, am construit cu realism şi da, vă spun că Olanda este favorită. Şi noi avem setul nostru de atuuri, am consolidat un grup bun, şi sportiv şi uman, avem o ţară care respiră în acelaşi timp cu echipa. Ne inspirăm şi din trecut, mai ales din trecutul frumos!

Suntem dispuşi să dăm totul pentru a lua totul, ne dorim o calificare enorm, dar suntem conştienţi că trebuie să dăm tot ce avem mai bun pentru a trece mai departe şi a aduce o bucurie poporului român. Am făcut o muncă bună împreună cu staful şi echipa. Acum responsabilitatea e mare şi să facem o performanţă unică. Sperăm să fie un nou început pentru echipa naţională. Ar fi fabulos să mergem în sferturi

Edward Iordănescu, selecționer echipa națională

Clasamentul selecționerilor în meciuri oficiale

  • Anghel Iordănescu: 58 meciuri (33 victorii / 14 egaluri / 11 înfrângeri)
  • Victor Pițurcă: 56 meciuri (31 victorii / 14 egaluri / 11 înfrângeri)
  • Mircea Lucescu: 21 meciuri (9 victorii / 7 egaluri / 5 înfrângeri)
  • Angelo Niculescu: 21 meciuri (9 victorii / 6 egaluri / 6 înfrângeri)
  • Emerich Ienei: 20 meciuri (10 victorii / 5 egaluri / 5 înfrângeri)
  • Edward Iordănescu: 19 meciuri (9 victorii / 6 egaluri / 4 înfrângeri)

Anghel Iordănescu o carieră de top pe banca „naționalei”

„Generalul” a fost în trei rânduri selecționer al primei reprezentative. De pe 8 septembrie 1993 până pe 31 iulie 1998, apoi de pe 18 decembrie 2001 până pe 19 noiembrie 2004, iar ultimul de pe 27 octombrie 2004 până pe 30 iunie 2016.

+18 FOTO

Anghel Iordănescu a participat la patru turnee finale: Campionatul Mondial din 1994, Campionatul Mondial din 1998, Campionatul European din 1996 și Campionatul European din 2016.

Mai mult, ca jucător a adunat 57 de selecții pentru România și a marcat de 21 de ori. A cucerit Supercupa Europei (1987) și a disputat o finală de Cupa Campionilor. Are patru titluri și 3 Cupe ale României, toate cu Steaua.

Iordănescu jr. a fost numit selecționer în ianuarie 2022

Edward Iordănescu a fost numit selecționer al reprezentativei României pe 25 ianuarie 2022.

Edward Iordănescu intră în istoria echipei naționale! Performanța URIAȘĂ pe care selecționerul o bifează la meciul cu Olanda
Nici euforia de după calificarea la Euro nu-l face pe Edward Iordănescu să se grăbească să semneze un nou contract

Răzvan Burleanu a precizat că Iordănescu are un obiectiv principal, calificarea la EURO 2024, și un obiectiv intermediar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor.

Naționala României s-a clasat pe ultimul loc, după Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Finlanda, și a retrogradat în Liga C, penultimul eșalon valoric.

A fost reconfirmat în octombrie 2022 și ne-a dus la Euro

„Edi Iordănescu trebuie să continue la cârma echipei naționale. A fost dezamăgitor că am încheiat grupa pe locul 4, dar trebuie să privim în detaliu. Cu un singur punct în plus am fi fost pe locul 2. Per total, individual, am fost peste Finlanda și Bosnia și Herțegovina la dueluri directe”, spunea Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF.

„Edi și-a asumat o reconstrucție, sperăm cu toții să reușească și să ne aducă o bucurie pe care o așteptăm, calificarea la EURO 2024", a mai punctat oficialul FRF, după ce i s-a prelungit contractul lui Edi Iordănescu.

Iar Iordănescu jr. a dus România la Euro 2024 după 8 ani de pauză, mai mult am atins optimile după 20 de ani de așteptare.

+45 FOTO

Semnează sau nu noul contract cu FRF?!

Așa cum Gazeta Sporturilor v-a informat, până acum au existat mai multe întâlniri între selecționer și conducerea FRF, doar că anumite aspecte din noul contract propus l-au nemulțumit pe Iordănescu. Acesta a refuzat și a prelungit momentul semnării unui nou angajament.

Răzvan Burleanu anunța că Iordănescu va parafa un nou angajament până în debutul Euro, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă pe piață au fost „aruncate” mai multe oferte și discuții în ceea ce-l privește pe Iordănescu, acesta a refuzat să se pună la masa tratativelor și-a blocat posibilele discuții.

Edward Iordănescu intră în istoria echipei naționale! Performanța URIAȘĂ pe care selecționerul o bifează la meciul cu Olanda
Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță vor să se pună cât mai curând la masa negocierilor cu Edi Iordănescu. Foto: Imago

Odată cu acest parcurs bun al echipei naționale la Euro 2024, cota lui Edward Iordănescu va crește. Va avea oferte, vor exista discuții, contracte financiare mult mai bune. Deci automat apare posibilitatea ca acesta să semneze cu o altă echipă și să lase România fără selecționer.

Misiunea din noul contract: Campionatul Mondial 2026

În cazul în care Iordănescu va rămâne și după Euro, va încerca să califice România la Campionatul Mondial, o situație extrem, extrem de complicată. Ratarea calificării la Mondialul din 2026 ar însemna naufragiul echipei care acum merge pe un drum foarte bun, iar cota selecționerului o va lua în jos.

În acest moment, contractul produs de FRF lui Iordănescu jr. stipulează:

  • calificarea la Campionatul Mondial din 2026 (Canada, Mexic și Statele Unite)
  • prezența la Campionatul European din 2028 (Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord și Irlanda).

Surse Federale susțin că Iordănescu „e dispus să continue”. Inclusiv tatăl acestuia are aceleași semnale: „Știu că își dorește să continue la echipa națională. În niciun caz, nu s-a gândit în altă parte. Ține foarte mult la grup”.

Match Preview. România - Olanda » optimi de finală EURO 2024

Citește și:

Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Superliga
Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nationala
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”
Nationala
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (2)
Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  02 Iulie 2024, 11:39

Atentie la cartonase ! ... Cum sa dea cota 1, 44 pentru Olanda si 7, 7 Romania . Este o facatura UE . Da , o sa spuneti ca sunt pe langa , dar sa vedem ... Hai Romania ( prima miscare ce au facut-o : decat 7.000 de bilete ; le este frica de noi )

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  02 Iulie 2024, 10:36

...ne am saturat de edy ...el nu face selectia pe competente ...in bucuresti sunt baieti destepti ...destepti dar multi ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close