FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Noroc, România! GSP.ro a vizitat cea mai veche fabrică de bere din lume, lângă München. Produce din anul 1040!

Articol de , - Publicat marti, 02 iulie 2024 09:28 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 09:28

Reporterii GSP.ro au fost invitați să viziteze cea mai veche fabrică de bere din lume, în apropiere de München, Weihenstephan. Nemții produc berea ce se comercializează și în România și pe care o recomandă, de secole, „mai sănătoasă decât apa”

Sus, pe un deal, aproape de inima Bavariei, München, este locația celei mai vechi fabrici de bere din lume! Una care a supraviețuit aproape un mileniu. Care a trecut prin diverse epoci, a parcurs istoria lumii și încă are un succes pe piață.

+35 FOTO

Weihenstephaner este denumită și "Mecca berilor". Sau "mama" tuturor companiilor germane. Cea mai veche fabrică din această țară, din lume, atestată de la anul 1040. Da, ați citit bine, mai are un pic și împlinește un mileniu de existență.

Reporterii Gazetei Sporturilor au vizitat locația și au realizat un reportaj în apropierea orașului unde naționala României va da o altă bătălie importantă din viața fotbalului românesc. Astăzi, cu Olanda, în optimile Euro 2024, la München. După două săptămâni de la succesul răsunător cu Ucraina (3-0).

Ca să nu se piardă „puritatea”, au trecut-o sub tutela statului

Sus, deasupra orașului Freising, pe Nährberg, tronează fosta mănăstire Weihenstephan. Aici se află originea berii. Aici este localizată și acum fabrica de bere. A fost înființată de călugări benedictini. Vorbim de clădiri cu linii drepte, sobre, fără să epateze, dar care au o istorie impresionantă.

La începuturi, așa cum ne povestesc gazdele, berea era considerată o băutură mai sigură decât apa, inclusiv. Vorbim de evul mediu, unde apa numai apă nu era. Pe când berea, o băutură ce trecea și atunci printr-un proces de fierbere și fermentare, era mai sigură. Și nu era privită strict ca o băutură pentru relaxare, cum este astăzi.

+35 FOTO

Se mai păstrează câte ceva din aerul anilor apuși, mai exact prin câteva zone din interior, cu pereți ce aduc aminte de perioada medievală. Pe alocuri, se împletește trecutul cu prezentul privind spre viitor.

Aflată de mai multă vreme sub tutela statului, "Weihenstephaner" este o combinație de tradiție și cunoștințe tradiționale și știința modernă. În imediata proximitate este și un campus universitar, având în vedere că fabrica aparține, mai exact, de Ministerul Educației și Cercetării.

725este anul în care este atestată mănăstirea, ridicată de Sfântul Korbinian

Ne batem cu nemții și cu cehii la consumul de bere

Mănăstirea, și automat și fabrica de bere, a cunoscut raidurile devastatoare a diverselor popoare barbare. A ars de patru ori, călugării au fost uciși fără milă. Dar întotdeauna s-au găsit alți călugări benedictini, care să renască tradiția și casa acestei beri.

Lumea a trecut de la o epocă la alta și, tot la fel, au urmat cursul natural al vieții și cei implicați în berăria de pe dealul Weihenstephan. Acum, produc aproximativ 90 de milioane de litri de bere pe an, dacă ar fi să cuantifice doar sticlele trimise spre vânzare.

+35 FOTO

Mai sunt și multe, foarte multe, butoaie cu bere. În 61 de țări, inclusiv în România. Trimit la Tokyo, la Sydney, dar și la București. Aici, pe acest deal, este unica fabrică unde se produce cea mai veche bere din lume.

Gazeta Sporturilor a fost invitată pentru un circuit complet prin fabrică. Am observat aparatura modernă și cum se prepară, cum sunt spălate miile de sticle spre a fi umplute cu licoarea ce este și printre preferințele românilor.

"Conform ultimelor sondaje, Germania e în top în privința consumului de bere. Noi o savurăm responsabil la fiecare masă. Suntem "la bătaie" pentru locul 1 cu cehii. Apoi, românii și austriecii vin tare din urmă. Și românii voștri sunt mari consumatori", a comentat Susanne, gazda și ghidul nostru.

40de ani au trecut de la momentul la care nemții au decis să introducă și berea non-alcoolică în producția internă, Weihenstephan fiind a doua companie din Germania ce a luat această decizie

Dacă ajungeți în zonă, merită încercat! Berea care merge bine cu pretzel sau cu obadza

"Klingt gut". Acesta este sloganul casei. "Sună bine", referindu-se la clinchetul paharelor sau a sticlelor băute în compania prietenilor. Am vizitat și vechea pivniță. Sau ce-a mai rămas din ea. Oricum, nemții au știut să o "redecoreze", pentru oaspeți, știind să-și vândă bine marfa când e vorba de PR.

+35 FOTO

La bere merge de minune un pretzel bavarez, celebrul covrig german, dar și mai bine "obazda", un fel de mâncare locală. O cremă de brânză, ușor picantă, tare gustoasă.

Cea mai veche berărie din lume are și un restaurant, lipit practic de fabrică. Stai la masă, servești diverse feluri de mâncare, de la fel de fel de mâncăruri cu carne de porc sau vită, plus varza albă germană, ușor dulceagă, bei o bere cinstită, rece, și te uiți la un cadrul natural extraordinar. Noroc, România!

Noroc, România! GSP.ro a vizitat cea mai veche fabrică de bere din lume, lângă München. Produce din anul 1040!
Obazda, un preparat german

5lei costă cea mai ieftină bere Weihenstephan, atât la magazinul fabricii, cât și în cele din jurul orașului. La restaurante, prețul crește de la 4 euro în sus, totuși, mai ieftin decât cea din fan zone-uri (6 euro Ă 3 euro paharul de plastic)

Consumul de bere în România

Piaţa berii din România a continuat să scadă şi în 2023, ajungând la un volum de 15 milioane de hectolitri, cu 5% mai mic raportat la anul anterior, pe fondul majorării accizei, care s-a reflectat în preţuri, şi al acutizării conflictului din Ucraina, ce pune presiune pe furnizarea de materii prime şi costuri mai mari pe lanţul de producţie. După cum a declarat în luna aprilie, directorul Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman.

Noroc, România! GSP.ro a vizitat cea mai veche fabrică de bere din lume, lângă München. Produce din anul 1040!
Înaintea unui meci de județeană din România, suporterii și-au făcut încălzirea cu o bere rece

De asemenea, la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare o nouă majorare a accizei, de 10%, ceea ce face ca în România nivelul accizei la bere să fie cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania (0,929 euro/hectolitru/grad Plato faţă de 0,787 euro/hectolitru/grad Plato), în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor.

Potrivit acesteia, în sectorul berii, care este 100% fiscalizat, nu există evaziune fiscală, iar contribuţiile la bugetul de stat au depăşit 311 milioane de euro în 2023, fiind cu aproape 9% mai mari decât în 2022. Dintre acestea, accizele au reprezentat 142 de milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Gazeta Sporturilor a vizitat cea mai veche fabrică de bere din lume, lângă München. Produce din anul 1040!

Citește și:

Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Superliga
Acuzații GRAVE: „Dinamo a «țepuit» statul român!” » Fostul patron nu-i iartă pe „câini”: „Am așteptat 11 ani” + „Ce club din lume a mai făcut asta?”
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nationala
Mesajul celor de la UEFA, după ce fotbaliștii României au lăsat vestiarul din Munchen în condiții impecabile » Cum i-au numit pe „tricolori”
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”
Nationala
Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru Răzvan Burleanu după eliminarea de la Euro: „D-aia Federația are un președinte!”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează