INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Regele Alfons I! Antrenorul dat afară din România a salvat două echipe olandeze doi ani la rând: "Doctorul-minune"

Articol de - Publicat vineri, 28 aprilie 2017 09:52

Alfons Groenendijk, 52 de ani, 6 luni la U Cluj alături de George Ogăraru în 2014-2015, a resuscitat-o pe ADO Den Haag: a luat-o de pe ultimul loc și se luptă acum pentru Europa League. După ce anul trecut a ținut-o pe Excelsior în Eredivisie.

În România, Alfons Groenendijk nu a fost păstrat decât 6 luni. Și el, și George Ogăraru. Pregătiseră împreună echipa secundă a Ajaxului (Jong Ajax), în 2013-2014, și tot împreună au venit la U Cluj pe 5 septembrie 2014: Ogăraru - antrenor, Groenendijk - director tehnic.

Pe 1 martie 2015, după șase luni în condiții extreme, au fost demiși. Iar U a retrogradat și a dat faliment.

Echipa cu cel mai mic buget din Olanda

De atunci, George s-a întors la Academia lui Ajax, iar Alfons a devenit omul care salvează echipele mici în Eredivisie. Și de la retrogradare, și de la faliment. Mai întâi, în 2015-2016, a ținut-o în viață pe Excelsior Rotterdam, echipă cu doar 5 milioane de euro buget anual (cel mai mic din prima ligă). Trecuseră 32 de ani de când Excelsior rezistase două sezoane la rând în elita batavă.

4 victorii și un egal cu PSV în ultima lună

Tehnicianul, 53 de ani pe 17 mai, care o salvase și pe Willem în 2009-2010, este acum "doctorul-minune" la ADO Den Haag. Pe 8 februarie, a fost numit în locul muntenegreanului Željko Petrovici, când galben-verzii erau pe ultimul loc, după 13 eșecuri în 21 de etape (aveau 8 înfrângeri în ultimele 9 partide). Din acea zi, a început relansarea.

Începutul a fost mai dificil, cu două meciuri pierdute la rând (unul a fost cu Feyenoord), dar azi, când mai sunt două runde până la final, ADO e pe poziția a 12-a. Oficial, rămâne în Eredisivie. Și poate juca play-off pentru Europa League! A adunat 5 victorii și 3 egaluri în 11 etape. Patru succese și o remiză cu PSV în ultimele 5 meciuri! Nu a mai fost învinsă din 19 martie. Gronendijk este "Regele Alfons I" pentru presa din Țara Lalelelor.

"Am semnat pe 3 luni"

"Cine ar fi crezut cu zece săptămâni în urmă că vom evita retrogradarea la două etape de sfârșit? Sunt foarte fericit pentru jucători și pentru toți oamenii din club", a declarat tehnicianul. Care nu știe dacă va continua la gruparea din Haga: "Am semnat un contract pe trei luni. Vedem ce va fi. Am oferte, inclusiv din afara Olandei". Totuși, e posibil să rămână. Are o opțiune de prelungire pentru încă două sezoane.

"Ceea ce a reușit Alfons la ADO este de neînchipuit. A încântat Olanda cu jocul său. Când presa batavă îți spune Regele Alfons I, credeți-mă, e lucru mare!"
George Ogăraru, antrenor Ajax 2

"Dacă salvezi o echipă de la retrogradare o dată, ăsta se poate numi noroc. Dar dacă salvezi trei echipe diferite de la retrogradare, atunci e altceva"
Alfons Groenendijk, antrenor ADO Den Haag

14 mil €a fost bugetul în acest sezon al lui ADO Den Haag

Citește și:

Șocul verii la Dinamo: a plecat cel mai valoros jucător din lot!
Superliga
Șocul verii la Dinamo: a plecat cel mai valoros jucător din lot!
Dan Petrescu dă pronosticul la România - Ucraina: „O să vedeți că așa va fi
Nationala
Dan Petrescu dă pronosticul la România - Ucraina: „O să vedeți că așa va fi"
Transfer exotic la Craiova! Rotaru îi aduce lui Gâlcă un „Ștefănescu 2”
Superliga
Transfer exotic la Craiova! Rotaru îi aduce lui Gâlcă un „Ștefănescu 2”

Veste cutremurătoare în a doua zi de Euro: s-a stins la numai 26 de ani, după ce jucase admirabil în Belgia - Muntenegru!

Ignorat de Ceferin, Răzvan Burleanu a avut o companie stelară la „oficială” » Cum a fost surprins șeful FRF la Germania - Scoția


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează