OPINII  »  ROMÂNIA

Cristi Chivu și imaginația noastră

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 18 iulie 2024 15:24 / Actualizat joi, 18 iulie 2024 15:49

Sumara reapariție în peisaj a fostului căpitan al echipei naționale ne facem să-l plasăm în diferite locuri ale fotbalului nostru în care el sigur nu va veni. În unele deloc, în altele nu acum.

Câteva poze la nunta lui Ianis Hagi și câteva fraze ale lui Cristi, rostite de complezență în fața microfoanelor, ni l-au readus în memorie pe cel la care nu ne gândim cu lunile, cu anii, redescoperindu-l arareori și atunci dorind să-l folosim așa cum am crede noi că trebuie el folosit.

E plecat de un sfert de veac

Lucrând de șase ani încoace în sectorul juvenil al lui Inter, Cristi Chivu pare total rupt de fotbalul nostru, fără ca asta să fie o acuză.

Probabil că urmărește meciurile echipei naționale, doar a jucat de 75 de ori pentru ea și i-a fost căpitan cam în jumătate din aceste selecții, dar e greu de crezut că soarbe cu nesaț licoarea dulceagă a meciurilor de Liga 1.

A plecat din acest fotbal la 18 ani, de un sfert de veac încoace are alte preocupări. Singurele conexiuni au fost convocările sub tricolor. Reunirea, meciul, apoi câteva îmbrățișări cu colegii și fuga la treabă! La Amsterdam, la Roma sau la Milano.

A mai fost ofertat

În urmă cu vreo trei ani, câțiva magnați ai apei de băut (nu neapărat chioară) îl doreau instalat pe banca Petrolului.

Probabil, ar fi fost o lovitură de imagine pentru dumnealor, nu și pentru Crsti. Ce să caute într-un campionat peticit și mai ales la un club care parcă și-a făurit o tradiție din a nu-și plăti la timp angajații?

În asemenea cazuri, nu mai ești antrenor, ci om de legătură cu patronii, îi suni zilnic să vezi când dau banii, că altfel e foarte greu să antrenezi fețele pleoștite de neplată din vestiar.

Cristi Chivu și imaginația noastră
Cristi Chivu

Treptele meseriei

Acum, după secvențele fugitive de la nuntă, parcă-parcă ne-a încolțit ideea că dacă nu mai continuă Edi Iordănescu la națională, Cristi Chivu ar fi o soluție minunată.

Dar n-ar fi! Oricât de mare jucător a fost, până la aproape 44 de ani (îi face în octombrie) n-a antrenat nicio secundă la seniori. În primul rând, probabil că n-ar accepta el să facă acest pas de la juniori (fie ei și ai lui Inter Milano) la prima reprezentativă a României.

Meseria de antrenor are niște trepte, pe care dacă le urci mai multe odată, ajungi sus gâfâind. Poate altădată, când îl vor recomanda câțiva ani cu rezultate bune la echipe de seniori din Italia sau din altă parte.

Respect, nu funcții

Sigur că nu e doar naționala. Ar mai fi și câteva cluburi, de ce nu Craiova, unde s-a lansat?! Dar acolo există antrenor, iar Cristi n-ar accepta nici măcar să discute vag despre această posibilitate.

E un tip corect, nu sapă pe nimeni, nu pare să dorească în acest moment de la fotbalul românesc nimic altceva decât respectul care i se cuvine unui fost căpitan al echipei naționale.

Celelalte, funcții, bănci tehnice, contracte și oferte, sunt chibițăreli de-ale noastre. Altfel, bucuroși că l-am revăzut!

Citește și:
Răsturnare de situație cu prelungirea contractului lui Dennis Man cu Parma » Sunt probleme de ultimă oră: detalii de culise aflate de GSP
Campionate
Răsturnare de situație cu prelungirea contractului lui Dennis Man cu Parma » Sunt probleme de ultimă oră: detalii de culise aflate de GSP
Florin Tănase, ofertă de 700.000 de euro pe masă. A dat imediat răspunsul
Stranieri
Florin Tănase, ofertă de 700.000 de euro pe masă. A dat imediat răspunsul
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Stiri extrasport
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”

Comentarii (8)
palominocreek
palominocreek  •  20 Iulie 2024, 10:39

De la Fuente a antrenat numai formații de tineret sau secunde pana la 60 de ani. Dacă ai creier si cultura fotbalistica te descurci foarte bine și fără sa ai experienta formata la Pandurii sau Gaz Metan. Ce sa mai spunem de Xabi Alonso? Probabil și Chivu ar putea avea aceleași rezultate intr-un context ptrivit

bozo76
bozo76  •  19 Iulie 2024, 20:14

Buza, cand te asteptam cu un articol asa cum sa zic. Ca si cand nu ti ar fii frica ca te scot la pensie?

cristishady
cristishady  •  19 Iulie 2024, 16:48

presa clickbait: creaza zvonuri. Editorialistii: minciuni si imaginatia noastra, domle, nu mai visati atat.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează