OPINII  »  EDITORIAL

Pepiada

Articol de - Publicat vineri, 19 mai 2023 09:28 / Actualizat vineri, 19 mai 2023 09:33

Perfecțiunea fotbalistică a echipei lui Guardiola a fost amplificată de prestația de ligă inferioară a Realului. Îl vrei la naționala Braziliei pe Ancelotti?

Am înțeles că Basarab Panduru, Viorel Moldovan și Mihai Stoica au fost încântați de jocul cetățenilor străini de Manchester și (des)cântați de jocul Realului. Dar dacă și Maria Guardiola a atins Nirvana văzând jocul lui City, atunci chiar că se închide cercul perfecțiunii. Încercare de glumă, probabil nereușită. Normal că Maria a admirat fotbalul etalat de formația antrenată de tatăl ei. Deși s-au mai văzut schisme provocate de fotbal în familii celebre. Bunăoară, deși Leonardo Bonucci joacă de sezoane bune pentru Juventus, fiul Lorenzo Bonucci s-a declarat suporter fix al rivalei concitadine AC Torino.

Moartea șabloanelor

Entuziasmantă demonstrație de perfecțiune fotbalistică jocul lui City în victoria cu 4-0 în fața Madridului. O victorie monstruoasă după o mostră de perfecțiune. După acel copleșitor 3-1 din finala Champions League 2011, când Manchester United-ul lui Alex Ferguson a fost redus la ipostaza de spectator din teren al jocului lui Messi, Xavi și Iniesta, vine acum această capodoperă în 90 de minute. Una pe care este greu să o cuprinzi în șabloane gen fotbal total sau de posesie cu ajutorul unor fotbaliști racordați la sistem, dar și capabili să facă față rigorilor acestuia. Dispuși să dea și cu mătura în apărare, dar și în stare să inventeze lucruri în treimea adversă de teren.

L-a făcut mare și pe Stones!!

De Gundogan și De Bruyne știam că sunt inteligenți, Grealish a reușit saltul de la vedetă neînțeleasă la om fundamental la construcție, Bernardo Silva este cel mai mare mic jucător din lume. Dar atunci când Guardiola reușește să integreze în matricea lui infernală și un jucător mediu din punct de vedere tehnic și cel mult mediocru ca talent așa cum este Stones, e clar că omul nostru poate să însuflețească și pietrele. Cum să nu admiri forța senină a unei apărări cu Akanji, Ruben Dias și Kyle Walker? Ori munca tăcută și solidă a unui Rodri parcă la fel de tehnic ca golgeterul atomic Bernardo Silva.

Haaland și franzela lui Militao

E ceva imperfect în această capodoperă colectivă? Poate Haaland, acest zeu Thor în ghete cu crampoane. Chiar, ce s-a întâmplat cu Haaland la această dublă cu Realul? De unde stângăciile, de unde graba, disperarea? Că dacă poți să accepți că la meciul tur a fost anihilat de Rudiger, Militao i-a dat, în schimb, o ditamai franzela de mâncat pe Stadium of Manchester. Lui și lui Bernardo Silva. Ne vom lămuri la finală dacă se va prelungi și cu Inter pofta de gol pusă în cui a norvegianului.

Ce s-a schimbat?

Toată lumea laudă apogeul filozofiei fotbalistice a lui Guardiola, observând că față de sezoanele trecute, inclusiv cele petrecute pe banca lui Bayern, s-a produs o schimbare fundamentală.

Pepiada
Kevin de Bruyne este unul dintre factorii acceleratori în jocul lui Manchester City (foto: Imago)

 Abuzul de posesie a lăsat loc și pentru ruperi de ritm de care altădată echipele lui Pep nu păreau capabile. Așa a devenit City 2023 diferit de City 2022 și 2021. Obositoarea mașină de pase pe motorină s-a transformat într-un proiectil cu propulsor electric. Silențios, prietenos cu mediul și cu randament 100%. Acum, de-abia acum după mulți ani, îți face iar cu adevărat plăcere să vezi jucând o echipă antrenată de Pep.

Ireal de slabi

Nu ai însă de ce să îți dorești să vezi una antrenată de Ancelotti. Cel puțin nu această versiune de Ancelotti, a cărui singură preocupare vizibilă era să ceară arbitrului de rezervă verificarea unei faze la VAR. Celebrul Don Carlo Chewing Gum a venit cu un Real incapabil de ripostă contra lui City. Aș fi zis că a pregătit prost meciul, că a greșit primul 11 (vezi titularizarea lui Militao în dauna lui Rudiger), dar asta era valabil dacă ar fi pregătit ceva. Or, el și alde Benzema, Modrici și Kroos s-au prezentat la Manchester că poate nu știu cum, cu baftă, cu șmecherie, trăind doar din talent, vor reuși să păcălească încă o dată viața și fotbalul. Din fericire, nu le-a ieșit.

Mentalitate mică, vedete îmbătrânite, nici urmă de plan tactic. 0-4 este un rezultat corect, poate prea blând. Este și un avertisment pentru cei care cred că încununarea carierei de antrenor a lui Ancelotti ar fi naționala Braziliei. Săraca Brazilie!! Păi, cu nea Tite tot mai vedeai ceva!

Citește și:

Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Liga Campionilor
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Liga Campionilor
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală
Liga Campionilor
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală

Comentarii (11)
romanq
romanq  •  20 Mai 2023, 18:15

A scrie că Benzema, Modrici și Kroos au păcălit până acum "viața şi fotbalul" arată doar o mentalitate de ziarist mic. Foarte mic. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  20 Mai 2023, 11:42

Domnule Geambasu, vad ca ati devenit fan Guardiola, dupa ce, in trecut, am fost ambii de acord ca cheltuie foarte multi bani si ca la Bayern si in primele 6 sezoane la City n-a obtinut trofeul Ligii Campionilor! In schimb, sunt de acord ca jocul Barcelonei in "perioada Pep" era destul de plictisitor prin numarul de pase necesare pentru crearea unor ocazii si materializarea lor si ca City accelereaza si ca paseaza in profunzime incomparabil mai mult! Totusi, ce aveti cu acest mare antrenor si domn de la Real, pe care-l criticati atat pentru ca mesteca guma, cat si, imi dau seama, pentru varsta? Antrenorii (inclusiv Pep) care scuipa aproape ca pe vremea cand erau jucatori nu va deranjeaza? Revenind la varsta celor implicati in fenomenul sportiv, imi amintesc ca si in tenis aveati ceva contra "monstrilor sacri" Federer, Nadal, Murray si Djokovic, asteptandu-i pe "lupii tineri" sa performeze mai repede! Si in domeniul muzicii strambati din nas cand vine vorba despre "monstrii sacri" ai rock-ului, mai ales dupa concerte care nu v-au satisfacut pe deplin! In concluzie, ies in fiecare material la iveala obsesiile, frustrarile si chiar ura, cum bine a scris cineva pe aici!

xipen
xipen  •  20 Mai 2023, 10:50
Postat de therealreddog33 pe 19 Mai 2023, 11:35

Totul scris super și cu inspirație, pana la partea cu Ancelotti. Da, a greșit cu Militao, dar e om și el. Militao e mai rapid și în plus, gândește mult mai rapid jocul decât Rudiger. Antrenorul îl vede zilnic la antrenamente, știe mai bine cred decât ziaristul ce poate fiecare. A, ca jucătorii au prins o zi foarte proasta - e adevărat. Dar nu e vina lui Don Carlo pentru asta. Se uita prea repede ca e antrenorul cu cele mai multe jocuri în Champions League și mai ales cu cele mai multe trofee CL, cu doua echipe diferite. Asa slab cum vrei tu sa îl faci nu e, în mod sigur. Trebuie sa întelegi ca de regula în sport -mai ales în doua manșe- cel mai bun câștiga. Anul trecut a câștigat Real (tot cu Ancelotti) acum Pep. De jocul tur nu spui nimic, unde același Ancelotti l-a anihilat perfect pe Pep?

Frate, foarte bun comentariul tau. Cristi Geambasu nu se poate descotorosi de haina invechita, pe care o are pe umerii lui, haina purtata prin toate baltoacele scandalurilor din fotbalul romanesc. Cristi este un excelent analist, dar frustrarile lui care sunt acum niste atribute, il fac sa scrie intrigant, deloc echidistant. De ce loveste el intr-un monstru sacru, precum este Ancelotti, isi are explicatia doar in perioada foarte lunga in care s-a hranit si apoi a hranit cu ura, frustrare, malitie, agresivitate, pe cititorii lui. Sper ca redactorii tineri vor veni cu un alt spirit, pentru a citi analize sportive obiective.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează