OPINII  »  EDITORIAL

Tricolorilor lui Rădoi încă nu le vine să creadă

Articol de - Publicat miercuri, 31 martie 2021 23:54 / Actualizat joi, 01 aprilie 2021 07:49

Am scris despre fotbal, despre fotbalul românesc, ani în șir – colecția ziarelor Adevărul și Gândul stă mărturie. De aproape un deceniu refuz să mai comentez evoluțiile echipelor românești, inclusiv Naționala, a cărei desființare am cerut-o la un moment dat.

Motivul? Indiferent de rezultate, altfel majoritar proaste și foarte proaste, aceste echipe nu jucau un fotbal care să ne trimită în lumea mare a soccer-ului european și mondial. Pe scurt, „n-aveau față”, criteriul esențial pentru subsemnatul, pe care nu pot să-l explic exact, vă rog să-l intuiți. Spun doar atât: în sport, când „ai față”, o înfrângere nu dă niciodată sentimentul ireparabilului, iar o victorie nu pare o baftă și o culme pe care n-o vei mai putea depăși. O echipă „cu față” aruncă o umbră mai mare decât un meci, oricare ar fi acela. Germania e cu noi în grupă. A crezut cineva, vreo secundă, în această lume, că după ce a fost măcelărită de Spania cu 6-0 în Nations League  2020, Germania nu ar mai putea deveni campioană mondială? A crezut cineva, vreo secundă, în această lume, că tot Germania, în 2014, la Mondiale, învingând Brazilia cu 7-1 a jucat un fotbal pe care nu-l va mai putea egala vreodată?

Tricolorilor lui Rădoi încă nu le vine să creadă

Fotbalul pe care Mirel Rădoi încearcă să-l construiască la echipa Națională are față. Numai că actualilor tricolori pur și simplu încă nu le vine să creadă în acest fotbal nou, orientat spre viitor, cu care vine Mirel Rădoi. Încă nu știu să fie cine le spune Rădoi că sunt

Din jocurile meschine, fără viziune practicate de Națională în ultimul deceniu, nu putea să iasă nimic înalt. N-aveai cum să remediezi, să vindeci acele structuri tarate congenital.

În cazul înfrângerilor Naționalei lui Rădoi însă, sanabilibus aegrotamus malis, zice o veche vorbă latinească, „suferă de răuri curabile”. Iar apoi, acest organism viu, sănătos în constituție, poate să nască ceva cu adevărat extraordinar.

O promisiune pe care mi-o fac mie însumi: dacă Mirel Rădoi rămâne selecționer, voi privi și voi scrie din nou despre meciurile Naționalei

P.S. Ultima oră: incredibil, nemții pierd acasă, 1-2, în fața Macedoniei de Nord!! O mai fi având față Germania după meciul ăsta?

Citește și:

Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Liga Campionilor
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală
Liga Campionilor
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor

Comentarii (78)
103538191253799
Paco Raceanu  •  01 Aprilie 2021, 12:17

Mda! CTP isi exprima o opinie de necunoscator in domeniu, de privitor ocazional, fara interes, pasiune si, evident, pricepere (o si recunoaste). Nu e vina sa ca publica in GSP, ci evident a GSP. Nationala Romaniei de acum „nu are nicio fata”. Nici in sensul de identitate si nici de echipa performera. Cine sustine ca Romania joaca altceva in mandatul lui Radoi, doar pt ca Radoi declara ca are filozofia jocului ofensiv, este fie subiectiv (il place pe Radoi personal), fie total necunosactor in domeniu. Romania nu aplica in niciun moment vreo filozofie a jocului ofensiv. Romania lui Radoi nu a jucat ofensiv in niciun meci. A juca ofensiv nu inseamana neaparat a introduce jucatori cu profil ofensiv, ci inseamana a avea o tactica de joc ofensiv, care sa genereze multe ocazii concrete de gol, din care sa se materializeze,sa se inscrie goluri mereu mai multe decat adversarele. Or, Romania „lui Radoi” nu a jucat niciodata ofensiv cu niciun adversar, nu a presat niciodata adversara in propria treime, nu a avut niciodata o sumedenie de ocazii clare de gol, nu a marcat frecvent mai multe goluri decat adversarele si, deci, nu are victorii care sa ateste un joc ofensiv. Peste toate astea, jocul, indiferent de stilul sau, are ca obiectiv eficienta. Atunci cand o tactica de joc nu este eficienta, adica nu aduce victorii (si nici macar nu este estetica: nu domina adversarele prin tehnica, presiune, ocazii si goluri), este categoric o tactica nepotrivita in raport cu calitatile jucatorilor.

1234751583219845
Ciora Alex  •  01 Aprilie 2021, 08:07

In sfarsit, dintre toti jurnalistii care si au exprimat parerea, cineva care vede potentialul si schimbarea. De asemenea, toata lumea il acuza pe Radoi ca si a atacat jucatorii. Dar sa fim seriosi acum, daca pregatim ceva la antrenament iar ei nu sunt in stare sa urmeze indicatiile meci dupa meci, ce mai poti face ca antrenor? Cat sa iei vina asupra ta. Chiar nu vede nimeni ca jucatorii nostri nu pot pasa? Golurile au fost din devieri, pasele care au dus la go,l din devieri. Ce sa acuzam? Nu aveau superioritate in careu la goluri. Dar efectiv nu stiu sa se apere jucatorii. Eu as spune sa ramana Radoi, dar nu stiu cu cine poate face echipa, e frustrant si il inteleg. Buna opinie Dle. Popescu.

1957137307895129
Iulian Ene  •  01 Aprilie 2021, 08:35

Alea 3-4 puncte per campanie in plus pe care le scoteam, eventual, jucand meschinoid, la ciupeala, oricum neindeajuns pentru calificare sau macar baraj, nu ma incalzesc, personal, cu nimic. Prefer cu Radoi, care macar incearca sa depaseasca stilul traditional cu care ni s-a parut noua c-am facut performanta - maxim sfert de finala la CM, ridicol.

Vezi toate comentariile (78)
Comentează