OPINII  »  ROMÂNIA

Nu pot fi optimist, nici pesimist

Editorial Radu Cosașu
Editorial Radu Cosașu

Articol de - Publicat sambata, 04 septembrie 2021 10:04 / Actualizat sambata, 04 septembrie 2021 10:09

Deplorabilul obiectiv: să nu ne facem de râs!

E aproape o unanimitate: victoria de la Reykjavik e un rezultat mare. Stanciu - entuziasmat de sine însuși, pe bună dreptate - declara chiar că e o victorie enormă. Fie!

Cu un amendament apăsat: o victorie enormă în fața unei Islande neașteptat de mici, de stângace în atac, departe de forța aceea a ei care devenise un coșmar nu numai pentru noi. O Islandă cu o jumătate de echipă notată cu 5, cealaltă cu 4. Singur, Marica a consemnat: "Am avut noroc că Islanda a ratat mult".

Ispita

Nu o să mă număr printre aceia care se plâng de noroc, ca de o hibă. Nu înțeleg disprețul față de noroc. Nu-mi plac unanimitățile, le suspectez că vin din prea multe antipatii și prejudecăți.

Ca atare, țin la acest amendament, oricât m-a mulțumit acest 2-0, recunosc, neașteptat și concluzionez tot ca Marica: "Una peste alta, o victorie mare". Totuși, mulțumit cum sunt, nu am curajul să fiu exigent față de Rădoi și nici curajul de a fi optimist sau pesimist.

La 1-0, după golul Stanciu - Man, m-am temut să nu îi ispitească înghețarea la un 1-0 ca întotdeauna eroic. N-a fost cazul. E lucru mare.

Nu pot fi optimist, nici pesimist

Echipe mici și voinice

În fond, Rădoi are dreptate: meciul cu Liechtenstein e cel mai dificil - e epoca echipelor mici și voinice, dar asta, după ochiul meu, ține de logica altor echipe mici, ca a noastră, chiar dacă o campioană mondială ca Franța nu poate trece de Bosnia (1-1), acel 1-1 și al nostru, tot în Franța, în 2016, la Paris, până în minutul 86, când ne-a biruit șutul norocos al lui Payet, cel mai bun joc al României din ultimul mileniu, cum tot bat capul de atâția ani și constat că mulți cred tot așa, în lipsă de mai bine, cum zic francezii. Poate că cel mai bun meci a fost un 4-0 cu cine? Cu Islanda, în '96...

Piei, satană!

Mă obsedează - fără obsesii, un cronicar nu mai e cronicar - și am recitit ieri acel articol în care Cornel Dinu declara că fusese "o victorie a gleznelor noastre latine" și citeam două faze superbe, cu Hagi și Dan Petrescu "anormal de frumoase". Încheiam așa: "Mai pot băieții noștri să mai ofere faze anormal de frumoase? Piei, satană!".

Satana nu a pierit, iată, tremurăm pentru un meci cu Liechtenstein, după euforia unui 2-0 la Reykjavik, îngrijorați - admite și Rădoi - ca nu cumva să ne facem de râs! Îmi arunc pixul când aud de un asemenea obiectiv: să nu ne facem de râs!

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Tenis
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Liga Campionilor
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League

Comentarii (5)
comentario23
comentario23  •  04 Septembrie 2021, 15:21

Rezultat bun, joc bunicel. Adversar insa zero. Vid. Fantoma unei foste echipe mici devenita mediocra la un European si revenita apoi la locul sau obisnuit. S-a vazut ca jucatorii au fost folositi pe posturile lor. S-a vazut ca nu se poate juca fara inchizator in 2021. Selectia inca mi se pare aleatoare; cred ca ii alege cum extragea taica-meu numerele la loto dintr-un bol. Stanciu trebuie sa vada poarta. Razvan Marin ar trebui sa fie langa Stanciu, nicidecum inchizator. Cicaldau poate juca si el acolo, mi se pare postul cel mai bine acoperit. Mijlocasul defensiv mi se pare o problema, nu vad vreunul valoros care s-ar putea impune acolo. Cred ca merita incercat cu tineri. Sorescu ar putea fi in lot, insa randamentul cel mai bun il vom avea atunci cand niciun jucator nu se simte inconfortabil cu pozitia din teren. Iar fundasii nostri de banda au nevoie de mijlocasi laterali care sa coboare. Cand raman singuri cu adversarul pana si Islanda pare un fel de Brazilie. Vom avea mari probleme la fundasii centrali, nu pare sa vina nimic din urma. Desi Chiriches nu a avut cele mai bune prestatii la nationala, e de departe cel mai valoros jucator din lot.

fibra
fibra  •  04 Septembrie 2021, 13:22

Nici optimist nici pesimist cred ca inseamna realist,pe cat posibil. Eu cred ca va fi complicat cu "Lichenstain"(i-am vazut cu Germania) si foarte greu cu Macedonia de Nord.De cate ori am luat noi 6 puncte in trei meciuri in 8 zile niciodata ,dar 9? Sa dea cine stiu eu sa se intample minunea dar cu cine sa o facem?

dodo001
dodo001  •  04 Septembrie 2021, 13:17

Poate ca aria de selecție a lui Radoi trebuia sa includă și fotbaliști tineri între 18 si 21 de ani, dar și din cei cu experienta. Suntem în situația ca nu avem un vârf ca lumea. Am avut de câștigat în primul meci, dar mai avem doua. S-ar putea ca după meciul cu Liechtenstein sa aprem obosiți ca vai de noi la meciul cu Macedonia care deși e fără Pandev, au jucători care știu sa facă combinații dintr-o atingere. Pana la urma au bătut Germania la ea acasă. Oricum ne va fi greu la Scopje

Vezi toate comentariile (5)
Comentează