INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

NEWS ALERT Decizie MAJORĂ luată astăzi la Congresul FIFA pentru stoparea rasismului pe stadioane. Ce vor trebui să facă jucătorii care se simt abuzati și ce sancțiune capitală ar putea fi aplicată!

Gestul explicitat de Gianni Infantino la Congresul de la FIFA
Gestul explicitat de Gianni Infantino la Congresul de la FIFA

Articol de - Publicat vineri, 17 mai 2024 12:22 / Actualizat vineri, 17 mai 2024 12:52

Congresul de la Bangkok ținut de FIFA a aprobat modificarea protocolului ce trebuie aplicat de arbitri la apariția oricărui atac rasist al fanilor. Victimei i se recomandă să ridice o mână și să facă spre arbitru un gest special cu încheieturile mâinilor încrucișate. Moment în care se trece la un protocol în cinci pași, ultimul fiind eșecul la „masa verde”.

FIFA a luat o decizie care ar putea însemna un moment de cotitură în lupta împotriva rasismului în fotbal. În fața proliferării episoadelor scandaloase produse pe stadioane în ultima vreme, forul suprem mondial a anunțat că se modifică protocolul în cazul apariției unor incidente grave în timpul meciurilor.

Principala noutate este procedura pe care jucătorii ce se simt victimele suporterilor ori ale adversarilor din teren trebuie s-o urmeze: vor ridica imediat un braț și vor face, în mod vizibil, un gest cu încheieturile mâinilor încrucișate în cătușe!

Incredibilă răsturnare: Xavi va fi dat afară de Barcelona, deși abia anunțase că vrea să continue! De la ce a plecat scandalul
SPANIA
Incredibilă răsturnare: Xavi va fi dat afară de Barcelona, deși abia anunțase că vrea să continue! De la ce a plecat scandalul

Jose Mourinho l-a făcut încă din februarie 2010!

O manifestare pe care a lansat-o în premieră în fotbal Jose Mourinho, managerul portughez protestând la adresa arbitrilor la un meci jucat de Inter, pe 21 februarie 2010, împotriva Sampdoriei (0-0), pentru că arbitrul Paolo Tagliavento i-a eliminat 2 jucători pe San Siro, în sezonul în care nerazzurrii au reușit să facă Tripla, titlul, Cupa Italiei și Liga Campionilor.

Atacurile asupra lui Vini Jr au produs reacția FIFA

„Vom face totul pentru ca atacul rasist să fie considerat delict în fiecare dintre țările membre FIFA", este mesajul lansat astăzi la al 74-lea Congres ținut la Bangkok, după luni întregi de discuții și după ce Vinicius Junior, extrema lui Real Madrid, a devenit tot mai frecvent ținta agresiunilor suporterilor de pe arenele din Spania, provocând tot mai mari scandaluri..

Decizie MAJORĂ luată astăzi la Congresul FIFA pentru stoparea rasismului pe stadioane. Ce vor trebui să facă jucătorii care se simt abuzati și ce sancțiune capitală ar putea fi aplicată!
Manifestări de susținere a lui Vinicius Junior s-au derulat și în Brazilia / Foto: Imago

Infracțiunea va fi inclusă în codurile disciplinare

„A venit timpul ca fotbalul să se unească și să facă echipă împotriva rasismului", a declarat secretarul general Mattias Grafstrom. „Vom face din rasism o infracțiune specifică, care va fi inclusă într-un mod obligatoriu în codurile disciplinare individuale ale celor 211 federații membre, diferențiind-o de alte incidente și atribuind sancțiuni specifice și severe actelor discriminatorii, inclusiv pierderea meciurilor".

Se va merge și până la părăsirea terenului!

FIFA a precizat și că, după semnalizarea abuzului rasist, arbitrul are datoria de a pune în practică un plan în cinci puncte. Acestea se referă la reguli și la sancțiuni, acțiuni pe teren, acuzații penale, educație și vocea jucătorilor:

„Vom întrerupe, vom suspenda și vom merge până la evacuarea terenului în caz de rasism!”, explică în continuare secretarul general, „introducând un gest standard la nivel mondial pentru a ne asigura că jucătorii raportează pe loc incidentele de rasism și arbitrii se asigură că procedura stabilită e pusă în aplicare”.

„Rasismul va fi pedepsit cu toată severitatea”

Arbitrul va face mai întâi un anunț public, prin care să ceară încetarea comportamentului discriminatoriu, să suspende meciul până când scandările nu mai pot fi auzite și, în unele cazuri grave, să oprească definitiv meciul, iar echipa ai cărei fani se fac vinovați ar putea fi sancționată cu 0-3 la „masa verde".

„Vom face totul pentru a ne asigura că rasismul este recunoscut ca o infracțiune în toate țările, iar acolo unde este deja încadrată astfel, acesta va fi urmărit și pedepsit cu toată severitatea pe care o merită", a mai declarat oficialul FIFA.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Fatih Terim a fost demis după ce a fost umilit de Răzvan Lucescu!
GRECIA
Fatih Terim a fost demis după ce a fost umilit de Răzvan Lucescu!
ULUITOR! Lionel Messi câștigă la Inter Miami mai mult decât bugetele de salarii ale majorității echipelor din MLS » Cât primesc românii din SUA
Inter Miami
ULUITOR! Lionel Messi câștigă la Inter Miami mai mult decât bugetele de salarii ale majorității echipelor din MLS » Cât primesc românii din SUA

Citește și:

Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Superliga
Decizia luată de Florin Pîrvu, în urma decesului soției
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cupa Romaniei
Supercupa FCSB - Corvinul Hunedoara nu se mai joacă pe 6 iulie » Mihai Stoica a făcut anunțul: „E un avantaj”
Cristiano Ronaldo a decis! Pentru ce echipă va evolua în sezonul viitor, după dezamăgirea trăită aseară la Al Nassr
Campionate
Cristiano Ronaldo a decis! Pentru ce echipă va evolua în sezonul viitor, după dezamăgirea trăită aseară la Al Nassr

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (8)
Nini
Nini  •  17 Mai 2024, 18:11

O măsură care nu o să rezolve nimic. Vinicius a fost și până acum cu mâinile pe sus. O să provoace spectatorii în continuare .

1ianuarie
1ianuarie  •  17 Mai 2024, 16:16

Vom urmări cu interes comportamentul martorilor lui Gigi atunci când joacă împotriva Rapidului. Știm că ei sunt o galerie elegantă, de creștini adevărați, oameni care știu ce este respectul adversarului și se comportă ca atare:))) Așadar, de urmărit!

1ianuarie
1ianuarie  •  17 Mai 2024, 16:12

Eu cred că asta e o viziune simplistă pe care o promovează de obicei susținătorii care se simt cu musca pe căciulă. Nu doar odată, înainte de partidele Realului în deplasare, asa-zișii suporteri ai diverselor echipe au adresat injurii grave la adresa lui Vinicius. E adevărat că el nu e ușă de biserică, dar a ajuns de multe ori la limita suportabilității și a răspuns unde îi era mai ușor. Pentru a înțelege cum s-a simțit, poate că ar trebui să te pui uneori în locul lui. Așa că a pune totul pe cârca lui Vinicius e mai mult decât anormal.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează