FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - KOSOVO 2-0

O expertă în științe politice analizează mesajul „Kosovo e Serbia”: „Profund ofensator! Înseamnă că victimele războiului nu contează”

Un grup de ultrași din galeria României a provocat întreruperea meciului // foto: GSP +36   FOTO
Un grup de ultrași din galeria României a provocat întreruperea meciului // foto: GSP

Articol de - Publicat joi, 14 septembrie 2023 10:47 / Actualizat joi, 14 septembrie 2023 11:51

Lectora universitară Miruna Troncotă, expertă în științe politice, cu o aplecare deosebită asupra mișcărilor politice din Kosovo, afirmă că mesajul exprimat de ultrașii români în cel mai recent meci al naționalei, „Kosovo e Serbia”, este „profund ofensator”.

CONTEXT: 

  • Partida România - Kosovo a fost întreruptă în minutul 18 și reluată la aproape 50 de minute distanță.
  • Motivul? Ultrașii din galeria României au afișat un mesaj cu conotații politice, pe care l-au și scandat în repetate rânduri: „Kosovo e Serbia”.
  • Acțiunile acestora i-au lezat pe jucătorii kosovari, care au părăsit terenul. După reluare, România a marcat de două ori și a obținut o victorie prețioasă.

Incidentele de la meciul dintre România și Kosovo au provocat o dezbatere aprinsă la nivel intern: ar trebui ca mesajul afișat de suporterii români să-i ofenseze pe kosovari?

Federația din Kosovo anunță: „Mergem la UEFA și la TAS” + Alte două aspecte reclamate la meciul de la București
ROMÂNIA - KOSOVO 2-0
Federația din Kosovo anunță: „Mergem la UEFA și la TAS” + Alte două aspecte reclamate la meciul de la București

Expertă în științe politice se pronunță asupra mesajului „Kosovo e Serbia”

Miruna Troncotă, expertă în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, SNSPA, consideră că mesajul este unui „profund ofensator”. Și oferă argumente în acest sens:

„Fraza «Kosovo e Serbia» jignește comunitatea politică kosovară spunând că ei nu există ca stat, doar Serbia există, că victimele lor în războiul cu regimul Milosevic nu există. 

Mă refer la asta pentru că majoritatea jucătorilor de fotbal din Kosovo din acest moment, printre care sunt și sârbi kosovari, inclusiv portarul, fapt care trebuie subliniat, au avut rude directe care au fost victime ale războiului din 1999. 

Raportat la populația din Kosovo la fiecare familie există minim una sau două persoane care au fost victime ale războiului din 1999. Asta înseamnă că această generație de jucători are în familiile lor persoane care au murit în 1999.

A spune că Kosovo este Serbia înseamnă că acele victime nu contează, nu există și că viața lor de cetățeni ai statului Kosovo din ultimii 15 ani, acceptată la nivel internațional de anumite organizații, nu există. Ăsta este un element profund ofensator, aș spune că într-un mod mai subtil decât frazele rasiste sau vădit xenofobe”, a opinat Miruna Troncotă într-un interviu acordat rfi.ro

A spune «Kosovo este Serbia» înseamnă a nega 15 ani de existență a Kosovo, 15 ani care au însemnat și peste 110 alte state din ONU care recunosc independența acestui stat. Asta înseamnă a șterge cu buretele acest lucru și a lua parte la un discurs etno-naționalist.

- Miruna Troncotă, expertă în științe politice

O expertă în științe politice analizează mesajul „Kosovo e Serbia”: „Profund ofensator! Înseamnă că victimele războiului nu contează”
Miruna Troncotă // sursă foto: Facebook

„Poziția României în cazul Kosovo este una de neutralitate”

Lectora universitară a interpretat și poziția oficială României în cazul Kosovo. Este de notorietate faptul că România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008.

România este pregătită să recunoască independența Kosovo de îndată ce ea este o urmare a unui acord al statului suveran, anume a Serbiei. Această poziție au avut-o și celelalte patru state care nu recunosc independența Kosovo, o poziție bazată pe fundamentele dreptului internațional. 

Dacă o anumită entitate își declară independența este important ca ea să fie în consonanță cu statul suveran și cu poziția acestuia.

De aceea la nivelul Uniunii Europene în ultimii zece ani s-au făcut eforturi de mediere între Serbia și Kosovo, astfel încât să se ajungă la un acord, Serbia să găsească o formulă de a admite ceea ce este o evidență, anume că Kosovo nu mai face parte din entitatea teritorială suverană a Serbiei. Are deja o viață independentă de 15 ani. Și să găsească formule care să fie acceptate de Serbia.

După ce va exista acest acord al Serbiei, România va recunoaște Kosovo și va recunoaște ceea ce se stabilește în acest acord. Aceasta este poziția României. Dacă vreți, este una de neutralitate, bazată pe litera dreptului internațional”, spune Miruna Troncotă.

VIDEO: România - Kosovo, suspendat din cauza scandărilor suporterilor români

Mai multe știri despre România - Kosovo: 

Dezvăluiri din interior despre incidentul de la România - Kosovo: „S-au dus în cabina delegatului UEFA și au cerut întreruperea meciului!”

A venit răspunsul sârbilor! Mesajul afișat la Belgrad, după banner-ul controversat de la România - Kosovo

Citește și:

Răzvan Lucescu a refuzat prima ofertă, dar poate da lovitura » Presa internațională anunță că este favorit să înlocuiască un antrenor de legendă
Campionate
Răzvan Lucescu a refuzat prima ofertă, dar poate da lovitura » Presa internațională anunță că este favorit să înlocuiască un antrenor de legendă
Ultrașii FCSB știu numele fotbaliștilor cu care negociază Becali și exultă: „5 ani nu ne bate nimeni!”
Superliga
Ultrașii FCSB știu numele fotbaliștilor cu care negociază Becali și exultă: „5 ani nu ne bate nimeni!”
Al Hilal câștigă Cupa Regelui! Cristiano Ronaldo a plâns în hohote după ce a rămas fără trofeu cu Al Nassr
Campionate
Al Hilal câștigă Cupa Regelui! Cristiano Ronaldo a plâns în hohote după ce a rămas fără trofeu cu Al Nassr

Imagini SCANDALOASE de la gala RXF, din Sala Polivalentă » Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă! Reacția șocantă a organizatorilor: „Nu este nimic deplasat!”

De asta a fost mazilit?! Ce a putut să facă în vestiar jucătorul plecat de la Dinamo


Comentarii (56)
gepeto
gepeto  •  13 Octombrie 2023, 13:58
Postat de LaszloHun pe 14 Septembrie 2023, 16:38

Ba roman cap sec, ca sa detii titlul de lector universitar este OBLIGATORIU sa ai titlul de doctor in domeniul respectiv, altfel spus sa-ti "dai doctoratul". Pe langa asta, e nevoie de un anumit numar de lucrari publicate in nume propriu sau in coautorat, de articole scrise in nume propriu sau in coautorat, de participari la conferinte, activitate didactica etc... Vorbiti voi, romani cu 6 clase terminate la fara frecventa si fugiti apoi prin Anglia la sustras telefoane, experti in orice, de la sport la politica si biochimie.

Saracul agramat. Tu nu esti in stare sa citestei ce scrie pe coroana maghiarosagului. Aia stramba de sta pe steag. Ce sa mai zic de a intelege functional ce citesti. Daca nu stii sa folosesti google iti zic eu ce scrie: daruita regelui turcilor. Ai inteles ceva din asta? Orban a inteles si reface legaturile cu rudele lui turanice.

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  15 Septembrie 2023, 02:28
Postat de Stefan09 pe 14 Septembrie 2023, 22:03

Tocmai de asta nu trebuie sa spui nimic, pentru ca acolo au fost tragedii, victime multe, nenorociri. Nu poate un alde Gogoasa(pe bune, asta reprezinta poporul roman? Cred ca inclusiv ultrasii adevarati ar trebui sa fie rusinati de o eventuala comparatie cu asa o primata) sa aduca in dicutie un asemenea subiect, in peluza unui stadion de fotbal.

Din vina cui au fost tragediile? Nu din vina albanezilor?

mishu_74
mishu_74  •  15 Septembrie 2023, 00:10

ce chestie, dom'le...din cauza ca au murit oameni e ofensator si nu mai trebuie tinut cont de istorie. nu stiu cum sa zic, in razboaie, se mai si moare, se mai intampla si crime si alte chestii... dar istoria nu poate fi data la o parte. asta e ca aia cu scosul sclaviei din cartile de istorie si de peste tot pentru ca plang negrii cand citesc ca stramosii lor au fost ***. bah, mai puteti?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (56)
Comentează